Matkaopas ja tietolähde Suomen luonnontilaisista vesiputouksista

Varkaanlammen putoukset

***--

Kolari

 Putouksen tiedot
Pääsy
Keskivaikea
Korkeus (yht.) 8 m
Korkein porras 2 m
Pituus 60 m
Virtaama (kesk.) -
Virtaama (huippu) -
Luokitus Putousten sarja
Vesistö Varkaanoja
Leveysaste 67.58250 (N)
Pituusaste 24.22644 (E)
Paikkakunta Kolari

Varkaanlammen virallisesti nimettömät putoukset ovat neljän portaittaisen vesiputouksen sarja Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa Kolarin kunnassa. Putoukset virtaavat Varkaankurun lehtoalueella Varkaanlampi-nimisen pikkujärven etelä- ja pohjoispuolisilla rinteillä.

Putoukset syntyvät, kun kurun pohjalla virtaavan, Yllästunturin rinteiltä alkunsa saavan Varkaanojan vesi ylittää Varkaanlampea ympäröivät jyrkänteet. Vesi syöksyy ensin ali aluetta kiertävän luontopolun sillan, ennen kuin viime metreillään putoaa kahtena peräkkäisenä könkäänä Varkaanlampeen. Näiden kahden ensimmäisen portaan korkeudet ovat noin pari metriä per putous. Vehreä ja runsas kasvillisuus korostaa putousten sulautumista lehtomaiseen rinteeseen kirkasvetisen lammen ympärillä.

Varkaanlammen alapuolella n. 60 metrin päässä samassa tunturipurossa sijaitsee vielä kaksi vähemmän tunnettua putousta, joiden kummankin korkeus on edelleen parin metrin luokkaa. Nämä putoukset virtaavat lähes perätysten jyrkässä kallionotkossa, ensimmäisen putouksen ollessa vähittäin putoava kaskadi ja jälkimmäisen pystysuora köngäs. Putoukset kohisevat kauniisti kallioseinien vahvistaessa ääntä, ja kesäkuumalla niiden lähellä voi tuntea mukavan viileän ilmavirtauksen. Alaputousten jälkeen puron suunta kääntyy jyrkästi vasemmalle, ja vesi kiertää kallion syvässä halkeamassa. Tämän jälkeen joki laskee suvantoon.

Varkaanlammen maisemaa on kahden ylemmän putouksen osalta helppo ihailla joen itärannan puiselta näköalatasanteelta, ja myös aivan lammen rantaan voi laskeutua. Paikka on erittäin helppo löytää, sillä se sijaitsee suoraan Varkaankurun luontopolun varrella. Kahta alempaa putousta ei kuitenkaan ole mahdollista nähdä luontopolulta suoraan, vaan polulta on ensin laskeuduttava jyrkkää rinnettä kallionotkelmaan. Tämä vaatii selvää varovaisuutta ja ketteryyttä. Kaiken kaikkiaan putouksille on matkaa läheiseltä luontokeskus Kellokkaalta vajaat 2 km, ja auton voi jättää keskuksen pihalle. Kävelyreitti on hyväkuntoista hiekkapolkua tai pitkospuuta, ja on selkeästi merkitty opasteilla.

Kokonaisuutena Varkaanlammen ympäristö putouksineen on jännittävä paikka ja mielenkiintoinen elämys varsinkin rehevän luontonsa puolesta. Varkaankurun alue Yllästunturin ja viereisen Kellostapulin kainalossa on jo lajirikkautensa puolesta Lapin huippua, ja kurussa on jopa oma mikroilmastonsa. Alueella tavataan useita osin harvinaisiakin kasvi-, kääpä- ja lintulajeja (esim. väinönputki, raidantuoksukääpä ja virtavästäräkki). Siksi alue on kaikin puolin kiehtova retkipaikka, putousten vielä kruunatessa sen keskuksen.

Ylläksen Internet-sivujen sanojen mukaisesti ”Vanhoine puineen ja miehenmittaisine ruohoineen kuru vaikuttaa velhometsältä”. Tämän voi kokemuksella vahvistaa. Suosittelen myös maistamaan Varkaanlammen tunturinraikasta vettä!

Ajo-osoite

Tunturintie 54, Kolari
GPS: 67.58987 (N), 24.20281 (E)
Avaa uuteen välilehteen Google Maps -palvelussa

Kävelyä luontokeskus Kellokkaan pihalta putouksille vajaat 2 km.

Video putouksesta

Muita putouksia lähialueella (alle 30 km):

Kuerlinkat

Kolari


Kommentit (1)

   Laura - 17.08.2013, 23:04

Kiitos näistä sivuista, löysin Varkaanojan putoukset juurikin tämän sivuston avulla. Löydä lähin putous-toiminto on loistava.

Kirjoita uusi kommentti


Sivun ylläpito

Putous lisätty sivustolle 01.07.2013, muokattu viimeksi 27.03.2018

  Tilaa uutiskirje

Postituslistamme jäsenenä kuulet ensimmäisten joukossa uusista vesiputouksista sivustollamme.

Tilaa uutiskirjeemme täältä!

Suomen Vesiputoukset - Youtube Suomen Vesiputoukset - Pinterest

  Yhteistyössä

Twitter