Matkaopas ja tietolähde Suomen luonnontilaisista vesiputouksista

Varisköngäs

***--

Suomussalmi

 Putouksen tiedot
Pääsy
Helppo
Korkeus (yht.) 11 m
Korkein porras 11 m
Pituus 35 m
Virtaama (kesk.) 0.7 m3/s
Virtaama (huippu) 7 m3/s
Luokitus Jyrkkä kaskadi
Vesistö Varisjoki
Leveysaste 64.84353 (N)
Pituusaste 28.79008 (E)
Paikkakunta Suomussalmi

Varisköngäs on 11 metriä korkea vesiputous, joka sijaitsee Suomussalmella Emäjoen pohjoispuoleisella metsäalueella. Köngäs virtaa Varisjärvestä lähtevän Varisjoen alajuoksulla paikassa, josta matkaa Emäjoelle on pari kilometriä. Varisköngäs on myös paikallinen nähtävyys.

Vesiputouksena köngäs ei ole pystysuora, vaan pienten putousten sarja (eli ns. kaskadi), jossa pudotuskorkeus jakautuu usean metrin matkalle. Joissakin lähteissä Variskönkään korkeudeksi on ilmoitettu peräti 20 metriä, mutta tämä lienee liioittelua. Putous alkaa joessa sijaitsevan suvannon jälkeen veden pudotessa jyrkänteen yli louhikkoon ja jatkaen sitten matkaansa louhikon läpi alla olevaan toiseen suvantoon. Varsinkin putouksen ylin osa niskan jälkeen vaahtoaa komeasti, ja koskea pääsee hyväkuntoisten polkujen ansiosta ihailemaan niin ylä- kuin alapuoleltakin.

Putouksen luo pääsee helposti autolla, sillä paikalle on opastekyltit läheiseltä Aittokoskentieltä, ja Suomussalmen keskustasta matkaa putoukselle on vain n. 9 kilometriä. Auto kannattaa jättää heti hiekkatien alkuun pienelle parkkialueelle, josta kävelymatkaa könkäälle on 300 metriä. Metsäpolku on helppokulkuinen, joskin lähellä putousta on jyrkät portaat (yht. 134 askelmaa), jotka vaativat kuntoa. Kosken pauhun voi kuulla jo pitkälle metsään ennen kuin mitään näkyy.

Variskönkään luokse pääsee myös pitkin Varisjärven retkeilyreittiä, joka lähtee kylpylähotelli Kiannon Kuohujen vierestä Suomussalmen kuntakeskuksesta Ämmänsaaresta. Hyvin merkitty n. 30 kilometrin retkeilypolku kulkee putouksen ohitse, ja könkään äärellä on tulentekopaikka, pöytä, penkit, wc, polttopuukatos ja jäteastia. Putouksen ympäristö on vehreää ja hyvin säilynyttä havumetsää, joka voisi hyvin olla vaikka satukirjasta.

Varisköngäs on yksi Suomussalmen viimeisistä luonnontilaisista putouskoskista 1960-luvulla tapahtuneen Emäjoen valjastamisen jälkeen. Emäjoen edesmenneistä koskista upein, Aittokoski, sijaitsee vain muutaman kilometrin päässä Variskönkäästä kaakkoon, missä kuivunut uoma on vieläkin nähtävissä. Tässä valossa täysin luonnontilainen Varisköngäs kuuluu Kainuun kauneimpiin putouksiin yhdessä mm. Hyrynsalmen Komulankönkään ja Puolangan Hepokönkään kanssa. Varisjoessa menneinä vuosikymmeninä harjoitetusta tukinuitostakaan ei ole koskessa enää jäänteitä jäljellä.

Varisköngäs on upeimmillaan kevättulvassa. Tämän jälkeen joen virtaama laskee siinä määrin, että louhikosta suuri osa jää paljaaksi. Silti köngäs on kaikkina virtaavan veden vuodenaikoina kaunis. Helpon saavutettavuutensa vuoksi se on joka tapauksessa oiva rentoutumiskohde jokaiselle Suomussalmella vierailevalle luonnon ystävälle.

Ajo-osoite

Aittokoskentie 17, Suomussalmi
GPS: 64.84434 (N), 28.79725 (E)
Avaa uuteen välilehteen Google Maps -palvelussa

Kävelyä putoukselle parkkipaikalta n. 300 m.

Video putouksesta

Muita putouksia lähialueella (alle 30 km):

Kangasjoen putous

Suomussalmi


Kommentit (3)

   P. Ripatti - 13.07.2018, 22:45

Hyvin hoidettu paikka, portaat ja tulentekopaikka uusittu 2018.

   vierailija - 04.08.2014, 02:13

Elokuussa 2014 oli edelleen nuotiopaikka ja huussi sekä puuvaja.

   S. Saarenpää - 05.07.2013, 19:25

Tämä on ihana paikka. Vieläkö putouksen yläpäässä on tulentekopaikka? Monta kertaa on paistettu makkaraa nuotiolla ja keitelty nokipannukahvit tulentekopaikalla n. 15 vuotta sitten.

Kirjoita uusi kommentti


Sivun ylläpito

Putous lisätty sivustolle 29.01.2012, muokattu viimeksi 10.12.2022

  Tilaa uutiskirje

Postituslistamme jäsenenä kuulet ensimmäisten joukossa uusista vesiputouksista sivustollamme.

Tilaa uutiskirjeemme täältä!

Suomen Vesiputoukset - Youtube Suomen Vesiputoukset - Pinterest

  Yhteistyössä

Twitter