Matkaopas ja tietolähde Suomen luonnontilaisista vesiputouksista

Vanhajoen Kurkkio

*----

Enontekiö

 Putouksen tiedot
Pääsy
Helppo
Korkeus (yht.) 3 m
Korkein porras 3 m
Pituus 4 m
Virtaama (kesk.) 0.03 m3/s
Virtaama (huippu) 0.4 m3/s
Luokitus Loiva kaskadi
Vesistö Vanhajoki
Leveysaste 68.41296 (N)
Pituusaste 23.93262 (E)
Paikkakunta Enontekiö

Vanhajoen Kurkkio on arviolta kolmimetrinen kaskadiputous, joka virtaa Enontekiöllä Vuontisjärven kylässä valtatien 956 eteläpuolella. Putous sijaitsee matalahkolla kalliojyrkänteellä pienessä purossa, jota jyrkät kallioseinät reunustavat. Vaikka putouksen uoma on kartalla nimetty Vanhajoeksi, itse könkäällä ei tiettävästi ole virallista nimeä.

Vanhajoen Kurkkio on vesiputouksena erittäin pieni, mutta siitä tekee merkittävän paikan historia. Vielä 1800-luvun puolivälissä putous nimittäin oli suuri ja voimakkaasti pauhaava köngäs. Tätä se oli aina vuoteen 1861 asti, jolloin "Rovan Nikun järwenlaskuksi" kutsuttu onnettomuus kuivatti jokiuoman putouksineen lähes kokonaan. Tapauksesta on kerrottu kirjailija ja valokuvaaja Samuli Paulaharjun teoksessa Vanhaa Lappia ja Peräpohjolaa (1923), vapaasti lainattuna seuraavasti:

Rovan Niku (s. 1816, oikealta nimeltään Niilo Olofsson Keskitalo) oli Vuontisjärven kylässä elänyt maanviljelijä ja karjatilallinen, kylän toiseksi vanhimman ja suurimman talon isäntä. Koska hänellä oli parhaimmillaan toistakymmentä lypsävää lehmää ja kaksi hevosta, oli heinien tarve suuri. Niinpä Rovan Niku päätti 1800-luvun puolivälissä hankkia itselleen vettä viljelymaidensa viljavuuden kohentamiseksi.

Niku oli usean vuoden ajan kaivanut pientä kastelukanavaa omistamalleen kuivalle Kurkkiojängälle, tarkoituksenaan laskea vettä läheisestä Vuontisjärvestä, ja luoda jängälle rehevä tulvaniitty. Lapiota heilutellen Niku sai kanavan valmiiksi keväällä 1861, kun Vuontisjärven vesi oli kevättulvien myötä tavallista korkeammalla. Kun Niku sai puhkaistua kanavan Vuontisjärveen, ottivat luonnonvoimat vallan, ja järven vesi vyöryi kanavan kautta uuteen uomaan vieden mukanaan pensaita, puita ja latoja. Veden aikaansaama jyrinä oli niin suuri, että osa kyläläisistä uskoi maailmanlopun tulleen. Tapauksen seurauksena Vuontisjärven pinta laski yli kuusi metriä, ja järvelle syntyi Nikun kastelukanavan paikalle uusi laskujoki, nykyinen Vuontisjoki. Samalla vanha Vuontisjoki (eli nyk. Vanhajoki) näivettyi pieneksi puroksi.

Rovan Nikun omavaltainen järvenlasku oli suuri menetys kalastuksesta elävälle kylälle, sillä jokeen huuhtoutunut multa ja muu tavara samensivat Vuontisjoen alapuolisen Ounasjoen veden useaksi vuodeksi, hävittäen lohet joesta. Monen kyläläisen talot jäivät järven pinnan madaltumisen myötä kauaksi rannasta. Tragedian seurauksena Rovan Niku sai lukemattomien kyläläisten vihat päälleen vuosiksi, ja niskaansa jopa tappouhkauksia. Kaiken kaikkiaan tapaus puhutti paikallisia pitkään. (Lähde: Wanhaa Lappia ja Peräpohjaa, 1923 Samuli Paulaharju ISBN 978-952-222-171-1)

Vuontisjoen Kurkkio Samuli Paulaharjun teoksessa "Vanhaa Lappia ja Peräpohjolaa"
Putous mainitaan Samuli Paulaharjun kirjassa kerran sivulla 240, jossa köngästä on luonnehdittu oheisen kuvan kanssa seuraavin sanoin: "Vuontisjärven entinen laskuväylä, Vanhajoki, on nyt melkein kuivanut, vain siellä täällä on joitakuita vesilätäköitä, ja ennen mahtavasssa Kurkkiossa tirisee pikku puronen jylhien pystyjen kallioiden välisessä louhikossa."

Rovan Nikun ajattelemattomuutta voi hieman harmitella tänäkin päivänä, sillä nykyinen Vanhajoen Kurkkio on todellakin vain pieni puroputous, joka ei kohise, vaan solisee. Koska putouksella ei enää ole yhteyttä alkuperäiseen vesivarastoonsa Vuontisjärveen, se saa vähäisen virtansa järven lounaispuolisilta suoalueilta. Kun katselee Vuontisjoen entistä uomaa ja jyrkännettä, voi vain kuvitella, millainen näky putous ympäristöineen on ollut 1800-luvun alkupuoliskolla.

Kaiken positiivisuuden nimissä on silti sanottava, että vaikka putous nykyään onkin pieni, on paikka silti jylhä ja kaunis. Puron uomaa ympäröivän kanjonin seinät kohoavat pystysuorina heti putouksen jälkeen 5–10 metrin korkeuteen, ja vesi kerääntyy niiden väliin suvantojen sarjaksi. Putouksen länsipuolella kallion päällä on myös (luultavasti epävirallinen) tulentekopaikka penkkeineen.

Koska putous sijaitsee lähellä valtatietä, sen luokse on erittäin helppo päästä. Yksinkertaisinta on jättää auto tien varteen, ja edetä etelään puron luoteispuolelta osin valmiita polkuja myöten (n. sadan metrin kävelymatka). Kalliojyrkänteiden päällä maasto on helppokulkuista, kunhan muistaa varoa menemästä liian lähelle reunaa. Puron voi tarvittaessa ylittää hyppäämällä tai kahlaamalla heti putouksen yläpuolelta. Uoman ympärillä liikkuminen tosin edellyttää kumisaappaita ja hyvää tasapainoa, sillä maasto on näillä kohdin vetistä.

Vanhajoen Kurkkio on pienehkö putous jopa kevättulvilla, eikä luultavasti olisi päässyt tälle sivustolle ilman historiallista kontekstiaan. Onneksi upeat kalliojyrkänteet yhdessä paikan mielenkiintoisen tarinan kanssa tekevät putouksesta kaikesta huolimatta vierailemisen arvoisen luontokohteen. Tätä tukee sekin, että köngäs on helposti saavutettavissa. Vaikka Rovan Niku kieltämättä "hieman" mokasikin, turha liikaa surra menetettyä!

Ajo-osoite

Ounastie 1452, Vuontisjärvi (Enontekiö)
GPS: 68.41363 (N), 23.93255 (E)
Avaa uuteen välilehteen Google Maps -palvelussa

Kävelyä putoukselle tieltä etelään n. 100 metriä.

Video putouksesta


Kommentit (0)

Ei kommentteja.

Kirjoita uusi kommentti


Sivun ylläpito

Putous lisätty sivustolle 27.08.2017, muokattu viimeksi 10.07.2018

  Tilaa uutiskirje

Postituslistamme jäsenenä kuulet ensimmäisten joukossa uusista vesiputouksista sivustollamme.

Tilaa uutiskirjeemme täältä!

Suomen Vesiputoukset - Youtube Suomen Vesiputoukset - Pinterest

  Yhteistyössä

Twitter