Matkaopas ja tietolähde Suomen luonnontilaisista vesiputouksista

Vähänojanköngäs

***--

Rovaniemi

 Putouksen tiedot
Pääsy
Keskivaikea
Korkeus (yht.) 6 m
Korkein porras 6 m
Pituus 5 m
Virtaama (kesk.) 0.2 m3/s
Virtaama (huippu) 3 m3/s
Luokitus Jyrkkä kaskadi
Vesistö Vähäoja
Leveysaste 66.36124 (N)
Pituusaste 26.69124 (E)
Paikkakunta Rovaniemi

Vähänojanköngäs (tunnetaan myös nimellä Vähäojanköngäs) on jyrkkä vesiputous, joka sijaitsee Rovaniemen itäosissa Kemijoen Vanttauskosken alueen eteläpuolisessa metsässä. Nimensä mukaisesti putous virtaa Vähäoja-nimisessä purossa, joka laskee vetensä yhdessä alueen muiden pikkujokien kanssa Kemijokeen Vanttauskosken alapuolelle.

Köngäs syntyy, kun Vähäoja ylittää kallioisen paaden, jonka korkeus on arviolta 6 metriä. Kallion muoto saa veden valumaan ensin kärjellään seisovaa kolmiota muistuttavaan ”suppiloon”, jonka pohjalta se räiskyy viuhkamaisesti jyrkänteen pohjalle. Tämä saa putouksen näyttämään suoraan edestä katsottuna suurelta valkoiselta tiimalasilta. Mahdollista tosin on, että kevättulvien aikaan kuvio puuttuu veden peittäessä kallion pinnan kokonaan.

Putouksen luokse ei johda minkäänlaista polkua, tienviitoista puhumattakaan. Tämän vuoksi kohteen näkeminen vaatii patikoimista metsän läpi läheiseltä nimettömältä pikkutieltä n. 150 metriä. Auto kannattaa parkkeerata pikkutien alkuun, suoraan Rovaniemi–Kuusamo –tien (tie nro. 81) eteläpuolelle. Tällöin kävelyä autolta putoukselle tulee yhteensä n. 400 metriä. Alkumaasto tieltä putoukselle on osin vaikeakulkuista ryteikköä, sisältäen mm. nuorta koivikkoa. Itse kohteen ympärillä kulku kuitenkin helpottuu. Putous sijaitsee metsän varjoissa puiden vihreässä sylissä, ja sitä on helpointa ihailla ja kuvata suoraan kalliopaaden vierestä ja edestä.

Vähänojanköngäs on tätä kirjoittaessani yksi suurimman yllätyksen minulle ikinä aiheuttaneista Suomen vesiputouksista. Paitsi että putous on jyrkkä ja voimakkaasti kuohuva, kohteen tiimalasimuoto tekee siitä erityisen mielenkiintoisen. Sitä kummallisempaa onkin, että putous on pysynyt tätä kirjoittaessa paljolti piilossa yleisöltä; itse en kohdetta tutkiessani (2013) löytänyt siitä ainoatakaan mainintaa internetistä tai muualtakaan, ellei mukaan lasketa nimeä maastokartassa. Tämä on hämmästyttävää, sillä Vähänojanköngäs on mahtava putous, ja mielestäni kohteena jopa upeampi, kuin vaikkapa samankaltainen ja paljon tunnetumpi Juveninkoski Keski-Suomessa.

Kosken ainoana heikkoutena voi pitää vähäistä vesimäärää kuivimpaan kesäaikaan. Tämä ei kuitenkaan muuta sitä tosiasiaa, että Tiimalasiputous – kuten köngästä voisi tästä pitäen hyvin ruveta kutsumaan – on kokonaisuutena hieno ja tutustumisen arvoinen kohde Suomen vesiputousten joukkoon. Omaleimaisuutensa ja vähäisen tunnettavuutensa johdosta se on lähes pakko-nähtävyys uusien vesiputousten bongareille erityisesti kevätaikaan. Suosittelen täysin kohinoin!

Ajo-osoite

Kuusamontie 5150, Rovaniemi
GPS: 66.36338 (N), 26.69324 (E)
Avaa uuteen välilehteen Google Maps -palvelussa

Päätieltä käännytään etelään nimettömälle pikkutielle, jonka alkupäähän auto jätetään. Kävelyä putoukselle n. 400 m.

Video putouksesta

Palvelut putouksen lähellä:

Leirintäalue

Sauna

Ravintola

Hotelli

Muita putouksia lähialueella (alle 30 km):

Auttiköngäs

Rovaniemi


Kommentit (1)

   Köpi - 28.06.2017, 19:17

Kyllä sinne menee polku, mutta aika huomaamaton/pusikoitunut, minäkin löysin sen vasta paluumatkalla, sieltä käsin se on helpompi löytää. Polku alkaa n.15m puusillan jälkeen, oikealle läpi hakkuaukean ja ali sähkölinjan, metsässä näkyvää kapeaa aukkoa (metsäkoneen jälki) kohti. Polku on pahasti pusikoitunut eikä linjan alta polulle kaadetut pajukot auta asiaa. Linjan jälkeen metsässä polun näkee paremmin. No, ainakin pois pääsee polkua pitkin helposti :)
Vielä kesäkuun lopulla (2017) oli vettä hieman liikaa tiimalasin muodostumiseen, tulvi vasemmalta yli ja "sotki" tiimalasin.

Kirjoita uusi kommentti


Sivun ylläpito

Putous lisätty sivustolle 01.07.2013, muokattu viimeksi 18.05.2022

  Tilaa uutiskirje

Postituslistamme jäsenenä kuulet ensimmäisten joukossa uusista vesiputouksista sivustollamme.

Tilaa uutiskirjeemme täältä!

Suomen Vesiputoukset - Youtube Suomen Vesiputoukset - Pinterest

  Yhteistyössä

Twitter