Matkaopas ja tietolähde Suomen luonnontilaisista vesiputouksista

Tarhapuron putous

*----

Lieksa

 Putouksen tiedot
Pääsy
Keskivaikea
Korkeus (yht.) 15 m
Korkein porras 2 m
Pituus 30 m
Virtaama (kesk.) 0.01 m3/s
Virtaama (huippu) 0.15 m3/s
Luokitus Porrasputous
Vesistö Tarhapuro
Leveysaste 63.08199 (N)
Pituusaste 29.83301 (E)
Paikkakunta Lieksa

Tarhapuron putous on pieni mutta korkea vesiputous Kolin kansallispuistossa Lieksassa. Putous sijaitsee Tarhapuron metsäisessä laaksossa, jonne puro solisee pudotessaan lohkareisen jyrkänteen yli. Laakson pohjalta vesi jatkaa matkaansa läheisen Pielisjärven Tarhalahteen. Putous kuuluu Kolin kansallismaisemaan ja on yksi alueen monista merkityistä nähtävyyksistä.

Vetensä puro saa läheisen Paimenenvaaran laakson vedenjakajalta ja Kolinuuro-nimisen painanteen pohjalla olevalta suolta. Putouksen luokse pääsee jättämällä auton läheiselle Likolahden parkkipaikalle ja kävelemällä sieltä lounaaseen n. kilometrin verran merkittyä luontopolkua. Putousta lähestyttäessä veden solinan voi kuulla parhaimmillaan satojen metrien päähän. Paikalle päästessä näkee vesivirran ryöppyävän kalliolta yli 15 metrin korkeudesta, joskin vapaata pudotusta (könkään yläosassa) on vain jokunen metri.

Itse pääputouksen jälkeen vesi virtaa muutaman lyhyemmän pudotuksen ohessa pääosin uomassa maan alla. Uoma haarautuu jyrkänteen alaosassa moneen osaan siten, että puro tuntuu laakson pohjalla virtaavan "joka puolella". Tämä tekee osaltaan maastossa liikkumisen vaikeaksi, sillä alueella on paljon koloja maassa, sekä ns. "pettäviä" kohtia, joihin astumista tulee varoa. Helpoiten putouksen lähellä liikkuminen onnistuu mättäiltä ja kiviltä toiselle hyppimällä. Mikäli putouksen haluaa nähdä kunnolla (ja kuvata läheltä ilman tehokasta zoomia tai kauko-objektiivia), on kiivettävä louhikkoista rinnettä ylös monta metriä. Kiipeäminen vaatii suurta varovaisuutta, eikä missään tapauksessa sovi heikkokuntoisille.

Tarhapuron putous on komeimmillaan keväällä ja runsaiden sateiden aikaan. Silloinkin sen vesimäärä jää kokonaisuutena hyvin pieneksi verrattuna moneen muuhun Suomen vesiputoukseen. Putouksen suurimmat ansiot tulevatkin sen korkeudesta ja jylhästä metsämaisemasta. Hyvin pienen vesimäärän ja vaikean lähimaaston vuoksi putous jää puhtaasti vesiputouksena Suomen putousten häntäpäille. Silti se ei missään nimessä ole huono putous, vaan on ympäristöineen kaunis ja vierailemisen arvoinen luontokohde Kolin kansallispuiston jylhissä maisemissa.

Ajo-osoite

Rantatie 47, Koli (Lieksa)
GPS: 63.08852 (N), 29.83462 (E)
Avaa uuteen välilehteen Google Maps -palvelussa

Kävelyä putoukselle metsäpolkua pitkin n. 1 km.

Video putouksesta

Kuvagalleria

Muita putouksia lähialueella (alle 30 km):


Kommentit (3)

   Matti Hirvonen - 10.06.2017, 15:34

Kävimme 8.6.2017. Mukava paikka ja käymisen arvoinen paikka ehdottomasti. Matkalla parkkipaikalta purolle ohitimme valtavan kokoisia mäntyjä ja kuusia. Sammalta, kaatuneita puita. Luontokin oli herännyt, lintujen laulua mennen tulle ja perillä veden kohina. Sielu lepäsi perillä putousta katsellen. Suosittelemme!

   Keravalainen - 19.10.2016, 16:23

Kiva putous 2/5. Suosittelen.

   Mikko Tillonen - 15.10.2016, 10:26

tuolla kannattaa käydä keväällä oha komea jääputous parhaiden pääsee lumikengillä missä on kunnon jääpiikit ..

Kirjoita uusi kommentti


Sivun ylläpito

Putous lisätty sivustolle 16.04.2012, muokattu viimeksi 16.11.2020

  Tilaa uutiskirje

Postituslistamme jäsenenä kuulet ensimmäisten joukossa uusista vesiputouksista sivustollamme.

Tilaa uutiskirjeemme täältä!

Suomen Vesiputoukset - Youtube Suomen Vesiputoukset - Pinterest

  Yhteistyössä

Twitter