Matkaopas ja tietolähde Suomen luonnontilaisista vesiputouksista

Taivalköngäs

****-

Kuusamo

 Putouksen tiedot
Pääsy
Keskivaikea
Korkeus (yht.) 8 m
Korkein porras 3 m
Pituus 100 m
Virtaama (kesk.) 20 m3/s
Virtaama (huippu) 220 m3/s
Luokitus Loiva kaskadi
Vesistö Oulankajoki
Leveysaste 66.40818 (N)
Pituusaste 29.19467 (E)
Paikkakunta Kuusamo

Taivalköngäs on koski, josta lähes jokainen Oulangan kansallispuiston ystävä lienee ainakin kuullut, ellei jo nähnyt. Ja syytä onkin, sillä kyseessä on yksi kansallispuiston suurimmista ja kauneimmista koskista, ja yksi Karhunkierroksen vaellusreitin tunnetuimmista koskinähtävyyksistä – yhdessä Kiutakönkään ja Jyrävän putousten kanssa.

Taivalköngäs virtaa Oulankajoessa Pohjois-Kuusamossa, vain pienen matkan päässä Sallan kunnan rajasta. Koski alkaa, kun Oulankajoen lähes tyyni suvantopaikka "imeytyy" kosken kivisiin pyörteisiin joen kapeikkopaikassa. Käytännössä Taivalköngäs muodostuu kolmesta rinnakkaisesta pohjois-etelä -suuntaisesta uomasta, joista kukin muodostaa oman koskensa vedenkorkeudesta riippuen (tämän artikkelin virtaamatiedot viittaavat koko kosken yhteisvirtaamaan). Uomien väliin jää kaksi metsäistä saarta, joiden syvyyksissä Karhunkierroksen polku matelee.

Saaria yhdistävät toisiinsa hyvässä kunnossa pidetyt riippusillat, joiden päältä köngästä voi kätevästi ihailla ylävirran puolelta. Alue on muutenkin hyvin kunnossapidettyä, ja kosken länsirannalla sijaitsee mm. Taivalkönkään autiotupa ja nuotiopaikka. Reitillä on paljon korkeuseroja, joista suurimmat ovat porrastettuja.

Taivalkönkään nimi juontaa juurensa siihen, että Oulankajoella entisaikoina liikkuneiden eränkävijöiden ja kauppamiesten on täytynyt taivaltaa sen ohitse alunperin maata myöten. Vastaava nimitys on annettu Suomessa vuosien varrella eräille muillekin suurille koskille, joista on ollut vaikeaa tai mahdotonta kulkea veneellä kumpaankaan suuntaan.

Mutta onko Taivalköngäs oikea vesiputous, vai pelkkä koski?

Tämä kysymys mietitytti itseäni vuosia, sillä käytännössä kaikki verkossa näkemäni valokuvat könkäästä oli otettu riippusilloilta ylävirran puolelta. Vesiputouksen määritelmähän edellyttää minimissään (ainakin tällä sivustolla), että koskipaikalla on selkeä ylä- ja alataso, ja pudotusta vähintään pari kolme metriä. Koska valokuvista Taivalkönkään "putouksellisuutta" oli mahdotonta päätellä suoraan, oli ainoa keino asian selvittämiseksi mennä itse tutkimaan kohdetta omin kameroin alavirrasta.

Saapuessani paikalle kesäkuussa 2021 Taivalkönkään keskimmäinen uoma oli vuodenajasta johtuen jo kuivana, mutta puhtaan kivikon perusteella se on korkealla vedellä mitä upein koski. Taivalkönkään läntisessä haarassa vesi virtasi komeasti, mutta koska ylimalkaisen katselmoinnin perusteella kovin jyrkkiä korkeuseroja ei näyttänyt olevan, otin siitä kuvia vain sillalta. Näiden virtojen tarkempi kuvaus jäi siten vielä tulevien reissujen harteille.

Kaikkein lupaavimmalta sen sijaan vaikutti kosken itäisin (ja runsasvetisin) haara, joka sillalta katsottuna katoaa valkoisena kuohuna kapeaan kalliokanjoniin. Lähdin selvittämään kosken geologiaa poistumalla Karhunkierroksen polulta kosken itäisemmän saaren puolivälissä, ja patikoimalla metsän läpi saaren eteläkärkeen. Metsä saaressa on Karhunkierrosta lukuunottamatta polutonta ja paikoin vaikeakulkuista ryteikköä, mutta kun pääsin eteläkärkeen, eteeni avautuivat mitä upeimmat maisemat Oulankajoen Pitkälahdelle, jonne koski laskee.

Tämän jälkeen laskeuduin jyrkkää ja osin kivistä rinnettä alas saaren kaakkoiskulmaan, aina vesirajaan asti. Sieltä jatkoin etenemistäni askel kerrallaan ylävirtaan kohti pääputousta. Saaren kivikkoinen itäranta sijaitsee lähes pystysuoran jyrkänteen alla, ja ainoa mahdollisuus edetä ylävirtaan oli hyppiä ja kiivetä suurten lohkareiden päältä toiselle yksi kerrallaan. Kokonaisuutena rantakivikko oli harvinaisen vaikeakulkuinen, enkä voi suositella siellä liikkumista kellekään, jolla fyysinen kunto ja tasapaino eivät ole kohdillaan. Omalle kohdalleni osui vieläpä harvinaisen sateinen päivä, ja kivet olivat liukkaita edetä.

Taivalkönkään itähaaran rantakivikkoa
Taivalkönkään itähaaran rantakivikkoa "pienemmästä" päästä. Kuva: Jussi Laine 20.6.2021

Lopulta pääsin kuitenkin näkemään itähaaran pääkönkään, ja siellähän se oli – lähes kolmimetrinen portaittainen kaskadiputous, joka muistuttaa hieman Kiutakönkään ylintä putousta esikuvaansa pienempänä. Vaikka en näkisi sitä vesiputousten valiona muotonsa puolesta (voisi se jyrkempikin olla), hieno luontokohde se joka tapauksessa on – ja sen verran "putouksellinen", että päätin ottaa sen mukaan sivustolle. Luonnollisesti päätökseeni vaikutti myös paikan kuuluisa asema Oulangan merkittyjen luontokohteiden joukossa.

Koko itähaaraa ympäröivä maisema on komeudessaan muutenkin omaa luokkaansa alhaalta katsottuna. Putousta reunustavat pystysuorat kallioseinät kohoavat kuin vuoret kapean virran ylle. Putouksen jälkeen vesi pauhaa valkoisena vielä monessa koskessa, ennen kuin virta hiljenee Pitkälahden aaltoihin.

Taivalkönkäälle pääsee nopeimmin jättämällä auton läheiselle Puikkosuontielle (ajomatkaa päätieltä n. 2800 metriä), ja kävelemällä sieltä hyväkuntoista polkua kaakkoon noin pari kilometriä. Siellä polku yhdistyy Karhunkierrokseen, jota pitkin matka jatkuu läheisen Puikkokämpän päivätuvan kautta Taivalkönkäälle. Yhteensä patikointia autolta putoukselle on viitisen kilometriä.

Vaikka Taivalkönkään suurin köngäs oli alavirran puolelta katsottuna jylhä näky, suosittelisin retkeilijöiden enemmistölle kuitenkin pysymistä edelleen Karhunkierroksen polulla. Vaikean rantamaaston vuoksi putouksen näkeminen edestä tuskin on vaivan arvoista muille, kuin kaikkein innokkaimmille bongareille. Kokonaisuutena Taivalköngäs on joka tapauksessa upea luontokohde, ja ehdottomasti vierailemisen arvoinen paikka.

Ajo-osoite

Puikkosuontie 30-34, 93999 Kuusamo
GPS: 66.41824 (N), 29.09379 (E)
Avaa uuteen välilehteen Google Maps -palvelussa

Kävelyä kohteelle Karhunkierrosta ja muita polkuja pitkin n. 5 km.

Video putouksesta

Palvelut putouksen lähellä:

Hotelli

Ravintola

Sauna

Aktiviteetteja

Vuokrahuvila

Sauna

Aktiviteetteja

Muita putouksia lähialueella (alle 30 km):

Jyrävä

Kuusamo

Rytiköngäs

Kuusamo


Kommentit (0)

Ei kommentteja.

Kirjoita uusi kommentti


Sivun ylläpito

Putous lisätty sivustolle 07.11.2021, muokattu viimeksi 10.01.2023

  Tilaa uutiskirje

Postituslistamme jäsenenä kuulet ensimmäisten joukossa uusista vesiputouksista sivustollamme.

Tilaa uutiskirjeemme täältä!

Suomen Vesiputoukset - Youtube Suomen Vesiputoukset - Pinterest

  Yhteistyössä

Twitter