Matkaopas ja tietolähde Suomen luonnontilaisista vesiputouksista

Suoltijoen putous

***--

Salla

 Putouksen tiedot
Pääsy
Keskivaikea
Korkeus (yht.) 3 m
Korkein porras 3 m
Pituus 5 m
Virtaama (kesk.) 0.5 m3/s
Virtaama (huippu) 7 m3/s
Luokitus Kouru
Vesistö Ylimmäinen Suoltijoki
Leveysaste 67.34942 (N)
Pituusaste 29.23069 (E)
Paikkakunta Salla

Itä-Lapin Tuntsa on laaja erämaa, joka on tunnettu upeasta luonnostaan, kuten jylhistä metsistään, kirkkaista vesistään ja louhikkoisista tuntureistaan. Viime vuosina alue on saanut mainetta myös Sallan Naruskalla virtaavasta Kullaojan vesiputouksesta, joka valittiin äänestyksessämme vuonna 2017 Suomen 100-vuotisjuhlien uudeksi putousnähtävyydeksi.

Harva retkeilijä kuitenkaan tietänee, että Naruskalla Tuntsan erämaassa solisee vielä toinenkin kaunis putous vain kymmenen kilometrin säteellä Kullaojasta. Kyseessä on nimetön putous Ylimmäisessä Suoltijoessa, joka saa alkunsa Joutsitunturin kaakkoispuolelta, ja virtaa sieltä etelään laskien lopulta Naruskajokeen. Putous kuohuu joen alajuoksulla Taviselän alueella jylhän metsän peittämässä laaksossa, vain muutama kilometri Suoltijoen ja Naruskajoen yhtymäkohdasta luoteeseen.

Putous syntyy joen laskeutuessa kapean kallioportin kautta kivistä "kourua" pitkin pienten koivujen reunustamaan suvantoon. Korkeutta könkäällä on 2–3 metriä arviolta viiden metrin matkalla. Putouksen lähellä molemmin puolin jokea on suuria kallionlohkareita ja kivisiä rinteitä, joita peittävät sammalet ja jäkälät. Ulkoisesti köngäs muistuttaa hieman Länsi-Lapin Kolarissa kuohuavaa kuuluisaa Kuerlinkka-putousta.

Joen yläjuoksulla on useita solisevia koskia, ennen kuin virta tyyntyy hetkeksi ennen kallioporttia ja putousta. Putousta ympäröivä metsä on tiheän vehreä, ja putouksen kuohuissa voi tavata vaikka koskikaran lentämässä. Kallioportin jälkeinen suvanto on matala ja osin hiekkapohjainen lampi, jossa rohkeimmat retkeilijät voisivat vaikka uida. Yleistunnelmana alueen ilmapiiri on rauhallinen, ja tiheän metsän rajaamana ruovikkoinen maisema on laakson pohjalla kuin salattu puutarha.

Putouksen lähelle pääsee autolla pitkin nimetöntä soratietä, joka kääntyy itään Suoltijoentieltä. Tätä soratietä on ajettava n. 8 kilometriä (matkalla ohitetaan poroaidassa oleva portti ja vasemmalle jäävä padottu järvi), minkä jälkeen käännytään vasemmalle vielä pienemmälle metsäautotielle. Tätä metsäautotietä ajetaan niin pitkään, kuin tie pysyy ajokelpoisena (arviolta 2.5 km). Kävelyä metsäautotieltä putoukselle Suoltijoen rantaan on auton jättöpaikasta ja valitusta kävelyreitistä riippuen alle kilometristä kahteen kilometriin.

Putoukselle ei mene metsässä polkuja tai muita reittejä, mutta paikalle löytää melko suoraviivaisesti suunnistamalla metsäautotieltä pohjoiseen. Maasto on alussa kuivaa ja enimmäkseen helppokulkuista kangasmetsää, joskin rinne Suoltijoen laaksoon on jyrkkä ja kysyy paluumatkalla kuntoa. Putouksen eteläpuolella (joen läntisen rannan tuntumassa) on pieni suoalue, sekä sammalten peittämä kivikko, jotka voivat haitata liikkumista. Joen rannassa kulku kuitenkin helpottuu jälleen. Putouksen kohinan kuulee metsän tiheyden vuoksi vasta aivan matkan loppumetreillä, joten suunnistusavuksi siitä ei tämän putouksen tapauksessa juuri ole.

Kun suvannon rantaan pääsee, ja näkee putouksen rauhaisassa erämaassa, voi hyvällä omallatunnolla hengähtää, ja tuntea olevansa suojassa ympäröivän maailman murheilta.

Ajo-osoite

Nimetön soratie, 98960 Salla
GPS: 67.34080 (N), 29.24044 (E)
Avaa uuteen välilehteen Google Maps -palvelussa

Kävelyä putoukselle poluttoman metsän lävitse 1–2 km.

Video putouksesta

Palvelut putouksen lähellä:

Vuokramökki

Sauna

Muita putouksia lähialueella (alle 30 km):


Kommentit (0)

Ei kommentteja.

Kirjoita uusi kommentti


Sivun ylläpito

Putous lisätty sivustolle 02.08.2018, muokattu viimeksi 19.05.2020

  Tilaa uutiskirje

Postituslistamme jäsenenä kuulet ensimmäisten joukossa uusista vesiputouksista sivustollamme.

Tilaa uutiskirjeemme täältä!

Suomen Vesiputoukset - Youtube Suomen Vesiputoukset - Pinterest

  Yhteistyössä

Twitter