Matkailuopas ja matkakertomus Suomen luonnontilaisten vesiputousten maailmasta

Strömberginkoski

***--

Helsinki

 Putouksen tiedot
Pääsy
Helppo
Korkeus (yht.) 3 m
Korkein porras 3 m
Pituus 0 m
Virtaama (kesk.) 0.21 m3/s
Virtaama (huippu) 3.4 m3/s
Luokitus Lohkoputous
Vesistö Mätäjoki
Leveysaste 60.22044 (N)
Pituusaste 24.86557 (E)
Paikkakunta Helsinki

Strömberginkoski on pieni vesiputous Helsingin Pitäjänmäen läpi virtaavassa Mätäjoessa. Putous sijaitsee Talin puistoalueella Strömbergintien eteläpuolella, Pitäjänmäen teollisuusalueesta lounaaseen. Könkäässä vesi putoaa 3 metriä lähes pystysuoran kallion yli. Koski on tärkeä osa Talin virkistysalueen nähtävyyksiä.

Putousta ruokkiva Mätäjoki on virtaamaltaan pienehkö ja saa vetensä Helsingin naapurikaupunki Vantaan Kaivokselan kaupunginosan pohjoispuolisilta soilta. Vaikka Strömberginkoski on niin veden määrän kuin korkeudenkin osalta varsin pieni putous, ansaitsee se heti alkuun kunniamaininnan maamme pääkaupungin ehkä ainoana luonnontilaisena vesiputouksena. Putous on myös poikkeuksellisen jyrkkä verrattuna suureen osaan maamme muista luonnontilaisista könkäistä. Koskella on ollut myös tärkeä osa alueen historiassa, sillä sen alapuolella sijaitsi jo 1700-luvulla läheisen Munkkiniemen kartanon mylly ja saha.

Koska Strömberginkoski sijaitsee keskellä pääkaupunkiseudun metropolialuetta, sen luokse on erittäin helppo päästä niin autolla kuin julkisillakin kulkuvälineillä. Autolle on lähialueella runsaasti parkkipaikkoja, joilta on suurimmillaankin vain muutaman sadan metrin kävelymatka putoukselle. Busseista mm. linjalla 550 pääsee kohteen lähelle, eikä Pitäjänmäen rautatieasemakaan ole kaukana.

Köngäs itse sijaitsee Strömbergin puiston pohjoispäässä Mätäjoen ylittävän puisen kävelysillan vieressä, ja alueella on helppo liikkua hyvien kävelyteiden ansiosta. Hauskana yksityiskohtana köngäs on mahdollista ylittää myös niskan puolelta, sillä putouksen yli johtaa vanha kivistä rakennettu kävelypolku. Putousta ympäröivä puisto on siisti ja kesäisin vehreä paikka viettää aikaa, vaikka aluetta ympäröikin tiheä kerrostalovyöhyke.

Yhteenvetona Stömberginkoski on virkistävä pieni vesiputous, joka puistoalueen ympäröimänä elävöittää hienosti Helsingin betoniviidakkoa. Parhaimmillaan putous on kevättulvilla ja kovien sateiden jälkeen, siinä missä kuivimpina kesäpäivinä veden määrä voi jäädä välttäväksi. Silti koski on jo hyvän sijaintinsa ansiosta suositeltava virkistyskohde kenelle tahansa Helsingissä liikkuvalle.

Ajo-osoite

Strömbergintie 8, Helsinki
GPS: 60.22076 (N), 24.86485 (E)
Avaa uuteen välilehteen Google Maps -palvelussa

Alueella vaihtelevasti parkkipaikkoja. Putous sijaitsee puistossa Strömbergintien eteläpuolella.

Video putouksesta

Muita putouksia lähialueella (alle 30 km):

Kuhakoski

Nurmijärvi


Kommentit (5)

   Hannu Sulaoja - 19.02.2023, 20:49

Ihmettelen minkä vuoksi Strömberginkosken sivuun ei ole tehty kalaporrasta.Niitä on kuitenkin tehty aika moneen muuhunkin paikkaan. Esimerkiksi 2023 Mätäojan betonit poistetaan nousuesteen poistolla.

   Bo Jansson - 09.03.2022, 16:21

Kävin tänään ensimmäistä kertaa putouksella. Se onkin oikein mukava valokuvauskohde. Tulen varmasti uudestaan keväämmällä kun virtaus on suurempi.

   Jussi Laine (admin) - 08.07.2013, 11:07

Usko Kaupille: Pointti onkin siinä, että putous virtaa luonnollisella peruskalliolla, eikä esim. padon yli. Putousta ei siis ole erikseen "rakennettu".

On luonnollista, että ihmisen toiminta yhtenä tekijänä muiden ohessa vaikuttaa luonnon kiertokulkuun, vesiputoukset mukaanlukien. Toinen vastaava esimerkki on Koivuköngäs Posiolla.

   Usko Kauppi - 08.07.2013, 10:24

Kyseessä ei ole luonnontilainen putous, vaan putous on syntynyt kun Mätäjoen uomaa on aikanaan muutettu kulkemaan nykyisessä paikassa. Ihmisen aikaansaannosta, ei luonnon. Toimii nousuesteenä mm. taimenille.

   Leena Sainio - 06.07.2013, 13:33

Strömbergin putouksella kävin jo lapsena 60-luvun lopulla, kavereitten kanssa pyöräillen Helsingin Munkkivuoresta. Asuintaloja ei ollut ympärillä vielä ainuttakaan, Stömbergin tehdasalue ainoastaan oli toiminnassa siinä vieressä.

Kirjoita uusi kommentti


Sivun ylläpito

Putous lisätty sivustolle 08.08.2012, muokattu viimeksi 13.03.2023

  Tilaa uutiskirje

Postituslistamme jäsenenä kuulet ensimmäisten joukossa uusista vesiputouksista sivustollamme.

Tilaa uutiskirjeemme täältä!

Suomen Vesiputoukset - Youtube Suomen Vesiputoukset - Pinterest

  Yhteistyössä

Twitter