Matkaopas ja tietolähde Suomen luonnontilaisista vesiputouksista

Sonkajärven Korkeakoski

**---

Sonkajärvi

 Putouksen tiedot
Pääsy
Keskivaikea
Korkeus (yht.) 4 m
Korkein porras 2 m
Pituus 30 m
Virtaama (kesk.) 0.32 m3/s
Virtaama (huippu) 3 m3/s
Luokitus Putousten sarja
Vesistö Keinosenjoki
Leveysaste 63.70831 (N)
Pituusaste 28.06943 (E)
Paikkakunta Sonkajärvi

Korkeakoski on loivahko portaittainen putouskoski, joka sijaitsee Pohjois-Savossa Sonkajärven kunnan metsäisessä koillisosassa. Koski virtaa Haajaistenjärveen laskevassa Keinosenjoessa notkon pohjalla, sijaiten n. 5 km jokisuulta ylävirtaan.

Metsäisten rinteiden ympäröivä putous koostuu kahdesta portaasta, joista ylempi on kivinen n. 45 asteen luiska, jossa vesi kuohuaa kalliolta alas valkoisina pyörteinä. Tämän portaan kokonaiskorkeus on arviolta kaksi metriä. Ylempää porrasta seuraa kymmenen metrin päässä arviolta 1–1.5 metrin korkuinen pystysuora putous. Putousten jälkeen vesi kerääntyy pieneen suvantoon, josta se jatkaa matkaansa kohti Haajaistenjärveä tasaisenvarmasti kohisten. Kaiken kaikkiaan tällä tiheän metsän ympäröimällä koskella on putouskorkeutta viitisen metriä muutaman kymmenen metrin matkalla.

Korkeakoskelle pääsee helpoiten laskeutumalla läheiseltä Kontiontieltä notkon pohjalle joen rantaan 100200 metrin päähän könkäästä alavirtaan. Auton voi jättää esimerkiksi Kontiontien ja sieltä etelään erkanevan metsäautotien risteyksen lähelle. Jokea reunustava maasto notkon pohjalla on soista ja märkää, mikä voi vaikeuttaa liikkumista, eli ainakin kumisaappaat ovat retkeilijälle tarpeen. Putous löytyy seuraamalla joen pohjoisrantaa ylävirtaan, jolloin kohteen voi nähdä puiden katveesta jo kaukaa. Itse kohteen lähellä maasto on onneksi astetta helppokulkuisempaa, ja hyviä kuvauspaikkoja riittää vaativallekin luontokuvaajalle.

Lyhykäisyydessään Korkeakoski on mukava ja hieman salaperäinenkin putouskoski, joka on syystä tai toisesta pysynyt tuntemattomana suurelta yleisöltä. Ehkä parhaiten Korkeakosken ulkoasua voisi luonnehtia kutsumalla kohdetta Sonkajärven omaksi "Kiutakönkääksi", joka kuohuineen onkin jo yksi maamme upeimmista putouksista. Vaikkei putous kovin jyrkkä olekaan, oletettavaa on, että kevättulvilla sen putousmaisuus korostuu lisää. Tällöin tosin myös metsä ja läheinen ajotie lienevät vaikeakulkuisempia. Kannattaa joka tapauksessa poiketa jos alueella liikkuu, ainakin jos soinen maasto ja hyttyset eivät hätkäytä!

Ajo-osoite

Kontiontie 900, Sonkajärvi
GPS: 63.71184 (N), 28.07266 (E)
Avaa uuteen välilehteen Google Maps -palvelussa

Putous sijaitsee notkon pohjalla n. 500 metrin päässä Kontiontien ja metsäautotien risteyksestä.

Video putouksesta


Kommentit (1)

   Marko MÃ - 24.03.2019, 09:46

Pohjois-Savo, ei Kainuu.

Kirjoita uusi kommentti


Sivun ylläpito

Putous lisätty sivustolle 30.07.2014, muokattu viimeksi 12.11.2021

  Tilaa uutiskirje

Postituslistamme jäsenenä kuulet ensimmäisten joukossa uusista vesiputouksista sivustollamme.

Tilaa uutiskirjeemme täältä!

Suomen Vesiputoukset - Youtube Suomen Vesiputoukset - Pinterest

  Yhteistyössä

Twitter