Matkaopas ja tietolähde Suomen luonnontilaisista vesiputouksista

Saukko-ojan putous

***--

Posio

 Putouksen tiedot
Pääsy
Helppo
Korkeus (yht.) 8 m
Korkein porras 8 m
Pituus 3 m
Virtaama (kesk.) 0.06 m3/s
Virtaama (huippu) 0.4 m3/s
Luokitus Viuhka
Vesistö Saukko-oja
Leveysaste 66.15410 (N)
Pituusaste 27.53006 (E)
Paikkakunta Posio

Saukko-ojan putous on yksi Korouoman kuuluisan rotkolaakson vesiputouksista, jotka virtaavat laakson koillispuolen jyrkänteen pienissä joissa. Kyseessä on virallisesti nimetön n. 8-metrinen puroputous, jossa vesi valuu jyrkän kallionpaaden yli rinteeltä alas. Putous sijaitsee Saukkovaaran retkeilypolun varrella keskellä Korouoman keskiosan lehtojensuojelualuetta.

Putous alkaa polun varressa sijaitsevan puisen näköalatasanteen vierestä, kun puro ylittää jyrkänteen reunan. Kalliolta pudotessaan vesi leviää ikään kuin valkoiseksi viuhkaksi, joka verhoaa kallion. Kallion juurelta vesi jatkaa matkaansa alemmas laaksoon jälleen kapeammassa uomassa. Vaikkei Saukko-ojassa erityisen runsaasti vettä olekaan, on putous silti upea näky varsinkin korkeutensa ja jyrkkyytensä ansiosta.

Putouksen luokse pääsee kätevästi jättämällä auton Saukkovaaran retkeilyreitin lähtöpisteeseen ja kävelemällä polkua alaspäin etelään ja länteen n. 800 metriä. Parkkipaikalle johtava soratie on nimetön ja lähtee pohjoisessa sijaitsevalta suuremmalta Koppelojärventieltä. Putouksen ihaileminen ja kuvaaminen on helppoa, sillä kosken niskalle rakennetulta tasanteelta avautuu laaja näköala. Myös putouksen alapuolelle pääsee helposti poikkeamalla retkeilyreitiltä pienemmälle metsäpolulle, joka johtaa putouksen alle.

Kaiken kaikkiaan Saukko-ojan putous on kaunis ja ennen kaikkea virkistävä vesiputous, joka ansaitsisi ehdottomasti virallisen nimen ja myös opastekyltin retkeilyreitin varrelle. Könkään näyttävyys osoittaa, että pienikin vesimäärä riittää joskus tekemään putouksesta upean, kun vain putouksen rakenne on oikeanlainen. Vaikkei putousta ehkä kaikkein kuivimpana aikana kannatakaan tulla katsomaan, on asia näin myös monen paljon kuuluisamman suomalaisen putouksen kohdalla – ja silti ne ovat kuuluisia. Suosittelen!

Lisätietoa

Korouoman reitit

Ajo-osoite

Nimetön soratie, 97815 Posio
GPS: 66.15492 (N), 27.54168 (E)
Avaa uuteen välilehteen Google Maps -palvelussa

Kävelyä putoukselle Saukkovaaran reitin lähtöpisteeltä polkua pitkin n. 800 m.

Video putouksesta

Palvelut putouksen lähellä:

Vuokramökki

Sauna

Leirintäalue

Sauna

Ravintola

Hotelli

Muita putouksia lähialueella (alle 30 km):

Auttiköngäs

Rovaniemi


Kommentit (0)

Ei kommentteja.

Kirjoita uusi kommentti


Sivun ylläpito

Putous lisätty sivustolle 21.05.2012, muokattu viimeksi 18.05.2022

  Tilaa uutiskirje

Postituslistamme jäsenenä kuulet ensimmäisten joukossa uusista vesiputouksista sivustollamme.

Tilaa uutiskirjeemme täältä!

Suomen Vesiputoukset - Youtube Suomen Vesiputoukset - Pinterest

  Yhteistyössä

Twitter