Matkaopas ja tietolähde Suomen luonnontilaisista vesiputouksista

Salmijoen putous

**---

Salla

 Putouksen tiedot
Pääsy
Helppo
Korkeus (yht.) 3 m
Korkein porras 3 m
Pituus 5 m
Virtaama (kesk.) 0.18 m3/s
Virtaama (huippu) 3 m3/s
Luokitus Kaksoisputous
Vesistö Yli-Salmijoki
Leveysaste 66.75466 (N)
Pituusaste 28.55498 (E)
Paikkakunta Salla

Salmijoen (virallisesti nimetön) putous on kauniisti soliseva kaksihaarainen köngäs, joka sijaitsee Salmijoen kurussa Sallan kunnan keskiosissa. Putous virtaa Salmijoen retkeilyreitin varrella leiripaikan vieressä, missä louhikkoinen joki syöksyy läpi kalliokapeikon.

Putous alkaa joelle rakennetun puusillan jälkeen, kun joen virta ylittää kalliossa olevan kynnyksen. Virran keskellä seisova korkea "kalliosaari" jakaa joen kahteen putoukseen, joista läntinen on vuolas ja jyrkkä (n. 2–3 metriä), ja itäinen selvästi vähävetisempi ja luiskamainen (n. 3 metriä). Könkäiden jälkeen molemmissa virroissa on vielä matalampia koskipaikkoja, joen pudotuskorkeuden ollessa kurussa yhteensä viitisen metriä.

Kuten Metsähallitus alueen infotaulussa kertoo, putousta ympäröivä Salmijoen kuru on alun pitäen jäätikön pohjalla virranneen jäätikköjoen kuluttama kuru. Joki itse on jykevien kallioseinämien reunustaman kurun pohjalla virtaava louhikkoinen ja puromainen virta. Kurun rinteet puolestaan kasvavat vanhaa metsää, jossa on runsaasti mm. paksuoksaisia aihkipetäjiä ja keloja.

Putoukselle pääsee nopeimmin kävelemällä retkeilyreittiä (n. 1.5 km), jonka voi aloittaa läheiseltä nimettömältä metsäautotieltä. Kyseiselle metsäautotielle käännytään Kemijärvi–Salla -kantatieltä (nro. 82), kun on ajettu n. 7 km Sallasta Kemijärven suuntaan. Paikalla on opastekyltti Salmijoen kurulle. Kun metsäautotietä on ajettu toiset 7 km, auton voi jättää tien varteen levikkeelle. Kurulle vievä retkipolku on hyväkuntoinen, ja itse paikan päällä on mm. laavu, nuotiopaikka ja wc. Putouksen luota retkeilyreitti jatkuu edelleen eteenpäin kohti Sallan jylhiä tunturimaisemia.

Putouksen suurimpia heikkouksia ovat pienehkö vesimäärä ja matala pudotuskorkeus, siinä missä vahvuudet syntyvät upeasta ympäristöstä ja könkään kaksiosaisuudesta. Kevättulvien mentyä ei Salmijoen vettä juurikaan riitä könkään itäiselle haaralle pientä puroa enempää. Putousten väliselle kalliolle pääsee tällöin kuitenkin helposti kiipeämään ja ihailemaan maisemia, kuten oheiset kuvat kertovat. Joka tapauksessa kurun seinät vahvistavat kosken pauhua komeasti, ja alueen muu luonto metsineen ja kallioineen on jylhä jo itsessään.

Vaikkei Salmijoen putous kesäkaudella kovin voimakkaasti virtaakaan, on se ehdottomasti näkemisen arvoinen luontokohde. Jos paikalle menee aikaisin keväällä, voinee putouksen yleisarvosanaa korottaa ohessa ilmoitetusta kahdesta tähdestä vielä yhdellä.

Ajo-osoite

Nimetön soratie, Salla
GPS: 66.75812 (N), 28.57474 (E)
Avaa uuteen välilehteen Google Maps -palvelussa

Kävelyä ajotieltä putoukselle retkipolkua myöten n. 1.5 km.

Video putouksesta

Muita putouksia lähialueella (alle 30 km):


Kommentit (5)

   Heikki Partanen - 23.09.2017, 17:00

Putouksena tämä on pieni, mutta miljöö on suorastaan loistava. Vanha aarnimetsä polun varressa on itsessään näkemisen arvoinen, upeita keloja, vaihtelevaa maastoa. Kävelyä ei tule todellakaan liikaa. Suosittelen!

   V.K. - 30.07.2015, 20:26

Antti Kettunen, jos tiedät joitain putouksia, joita ei sivustolla vielä ole, kannattaa kertoa niistä tuossa "yhteystiedot" osiossa. Niin sivuston tekijä Jussi Laine saa paremmin niistä tiedon :)

   Antti Kettunen - 05.10.2014, 10:41

Kannattaa käydä katsomassa myös Sallan Naruskan Ylimmäisen Suoltijoen putous. Se on kauneimmillaan juhannuksen tienoossa. http://anttifox.1g.fi/kuvat/kesä/maisemia/Salla/Ylimmainen_Suoltijoki_Konkaansuvanto_medium.jpg

   Antti Kettunen - 05.10.2014, 10:32

Suosittelen myös tutustumista Sallan Ruuhijoen Hangaskönkääseen. Siinä on sarja peräkkäisiä putouksia kallioseinämien välissä. Se on kuin pieni Kiutaköngäs. http://anttifox.1g.fi/kuvat/kesä/maisemia/Salla/Ruuhijoen+Hangasköngästä+web.jpg

   Antti Kettunen - 05.10.2014, 10:17

Kyllä Salmijoen putouksessa on vettä myös syksyisin, kuten oheinen kuva osoittaa. http://anttifox.1g.fi/kuvat/syksy/maisemia/Salmijoen_putous_myohaan_syksylla_medium.jpg

Kirjoita uusi kommentti


Sivun ylläpito

Putous lisätty sivustolle 30.07.2014, muokattu viimeksi 27.03.2018

  Tilaa uutiskirje

Postituslistamme jäsenenä kuulet ensimmäisten joukossa uusista vesiputouksista sivustollamme.

Tilaa uutiskirjeemme täältä!

Suomen Vesiputoukset - Youtube Suomen Vesiputoukset - Pinterest

  Yhteistyössä

Twitter