Matkaopas ja tietolähde Suomen luonnontilaisista vesiputouksista

Saitsijärven putous

***--

Enontekiö

 Putouksen tiedot
Pääsy
Keskivaikea
Korkeus (yht.) 5 m
Korkein porras 3 m
Pituus 10 m
Virtaama (kesk.) 0.2 m3/s
Virtaama (huippu) 2 m3/s
Luokitus Kouru + Louhikkoputous
Vesistö Saitsijoki
Leveysaste 68.67616 (N)
Pituusaste 22.06223 (E)
Paikkakunta Enontekiö

Saitsijärvien alue Käsivarren Lapin eteläosassa Enontekiöllä (saamelaisittain "CaiceJavrrit") ei liene tuttu ihan jokaiselle sunnuntairetkeilijälle. Karkeasti kuvattuna kyseessä on kahden vierekkäisen, erittäin luonnonkauniin tunturijärven muodostama tasanko, joka sijaitsee niin ikään vähän tunnettujen Cuolbmavarri, Cuddecearru, ja Baijolasvarri ("Paijulasvaara") -tunturilakeuksien katveessa. Vähintään yhtä kaunis on alueella virtaava vesiputous, jolle Saitsijärvet antavat kirkkaan vetensä.

Kyseessä on virallisesti nimetön kouruputous, joka virtaa itäisemmästä Saitsijärvestä alkunsa saavassa pienessä joessa, joka myöhemmin kartalla muuttuu Saitsijoeksi. Putous sijaitsee kallioisessa syvänteessä heti järven eteläpuolella, jonne järven laskujoki virtaa. Korkeutta putouksella on arviolta neljästä viiteen metriä.

Putouksen ensimmäinen, ehkä kolmimetrinen osa on kapea kouru, jonne virkeästi soliseva Saitsijoki laskee valkoisena vaahtona. Kourusta vesi valuu syvänteen pohjalla olevan kivilohkarekasan päälle, josta se jatkaa matkaansa muutaman koskipaikan kautta läheiseen suvantoon. Suvannosta vesi jatkaa edelleen enemmän tai vähemmän koskimaisena virtana kohti läheistä Saitsikurua, josta on lyhyt matka Lätäsenolle – Käsivarren toiseksi suurimmalle joelle.

Saitsijärvi
Pohjoisempi ja suurempi Saitsijärvi alkukesän auringossa. Kuva: Jussi Laine 24.6.2021

Järvien ja putouksen luokse on periaatteessa mahdollista päästä autolla, sillä läheiselle Kalkkoaivin autiotuvalle johtava nimetön soratie (joissain kartoissa "Kalkkoaivintie") menee Saitsijärviä erottavan kapean kannaksen ylitse. Tie on kuitenkin erittäin huonokuntoinen (tiettävästi sen rakensivat saksalaiset 2. maailmansodan aikana), joten en suosittelisi sen käyttöä, jollei ajoneuvona ole mönkijä tai nelivedolla varustettu maastoauto. Tämä johtuu siitä, että tiellä on paikoin jyrkkiä nousuja ja laskuja, sekä suuria irtokiviä, jotka voivat ottaa kiinni tavallisten autojen pohjiin. Lisäksi tiellä on säistä riippuen suuria (ja verraten syviä) vesilammikoita, joiden kiertäminen autolla on mahdotonta.

Koska itselläni ei ole maastoautoa, matkasin putoukselle jättämällä autoni hiekkakentälle, joka löytyi ajamalla Kalkkoaivintietä pohjoiseen Käsivarrentieltä n. kilometrin verran. Sieltä poljin fatbike-mallisella maastopyörällä n. 15 kilometrin matkan Saitsijärville. Huomattavaa on, että soratie ei ole pyöräilijällekään helpoimmasta päästä, sillä jyrkät nousut käyvät voimille, ja kivikossa pyörä hyppii hullun lailla. Oletettavasti sähköavusteisella pyörällä matka olisi ollut paljon helpompi.

Kun Saitsijärville asti on päässyt, auton tai pyörän voi jättää tienvarteen, jolloin viimeiset parisataa metriä putoukselle taittuvat jalkapatikassa verraten helposti. Reitti kannattaa valita suuntaamalla tieltä etelään rakkakivien ja kallion muodostaman tasangon ylitse. Kun putouksen äänen kuulee, sen luokse on helppo suunnistaa.

Saitsijärven maisemaa
Saitsijärven ympäristön kaunista erämaisemaa putouksen lähettyvillä. Kuva: Jussi Laine 24.6.2021 (filmikameralla)

Saitsijärven lohkarekasat
Putoukselle johtavalla tasangolla on näinkin komeita lohkaremuodostelmia. Kuva: Jussi Laine 24.6.2021

Vaikka maasto tieltä putoukselle ei ole vaikeimmasta päästä, itse putouksen kuvaamista voi sanoa haastavaksi. Jotta könkään näkisi kunnolla, on laskeuduttava putouksen alavirran puolelta varsin jyrkkärinteiseen syvänteeseen, ja edettävä putouksen luokse rantaryteikön läpi. Jos putouksen haluaa nähdä edestä, on kiivettävä putouksen alla olevan lohkarekasan päälle, ja ylitettävä joki sen kohdalta. Putouksen syvänteessä maasto on muutenkin erittäin vaikeakulkuista, ja hyttysparvet piinaavat kävijää joka suunnalta.

Toinen vaihtoehto, jota itse en tosin kokeillut, saattaisi olla joen ylittäminen putouksen yläjuoksulta sopivan kapeasta paikasta, mikäli sellainen löytyy. Putouksen yllä joki solisee pienenä koskena, ja alueella on ainakin yksi suvantolampi, jossa on hauskan näköinen kalliosaari (ks. video alla).

Kokonaisuutena Saitsijärven putous on hieno köngäs, jonka kauneus ja jylhyys yllättivät suurella tunteella ainakin minut. Suurin erikoisuus tämän putouksen kohdalla onkin sen saavutettavuus, sillä kävelemällä retki vaatii maastoyöpymistä, mutta oikeanlaisella autolla (tai pyörällä) putoukselle voi päästä nopeastikin. Niin tai näin, tällaiset uudet luontokohteet piristävät varmasti jokseenkin jokaisen keskiverto-lapinretkeilijän elämää.

Ajo-osoite

Nimetön soratie (joissain kartoissa Kalkkoaivintie), 99470, Enontekiö
GPS: 68.67794 (N), 22.06141 (E)
Avaa uuteen välilehteen Google Maps -palvelussa

Käsivarrentieltä käännytään Kalkkoaivintielle, jota ajetaan pohjoiseen n. kilometrin verran, kunnes vastaan tulee hiekkakenttä. Tältä hiekkakentältä matkaa putouksen lähelle on 15 km (+ kävelyä tieltä n. 200 metriä). Huom! Tie hiekkakentästä eteenpäin on erittäin huonokuntoinen, ja sopii vain maastoautolle tai mönkijälle. Muussa tapauksessa auto tulee jättää hiekkakentälle, ja jatkaa matkaa pyörällä tai jalan (jälkimmäisessä tapauksessa teltta mukaan).

Video putouksesta


Kommentit (0)

Ei kommentteja.

Kirjoita uusi kommentti


Sivun ylläpito

Putous lisätty sivustolle 18.07.2021, muokattu viimeksi 05.11.2021

  Tilaa uutiskirje

Postituslistamme jäsenenä kuulet ensimmäisten joukossa uusista vesiputouksista sivustollamme.

Tilaa uutiskirjeemme täältä!

Suomen Vesiputoukset - Youtube Suomen Vesiputoukset - Pinterest

  Yhteistyössä

Twitter