Matkaopas ja tietolähde Suomen luonnontilaisista vesiputouksista

Säynäjoen putous

**---

Orivesi

 Putouksen tiedot
Pääsy
Helppo
Korkeus (yht.) 3 m
Korkein porras 1 m
Pituus 1 m
Virtaama (kesk.) 0.25 m3/s
Virtaama (huippu) 2.5 m3/s
Luokitus Porrasputous
Vesistö Säynäjoki
Leveysaste 61.63923 (N)
Pituusaste 24.32431 (E)
Paikkakunta Orivesi

Säynäjoen virallisesti nimetön putous on kapea, arviolta kolmimetrinen porrasputous Oriveden Yliskylässä. Putous kohisee alueen peltoja halkovassa pienehkössä Säynäjoessa, joka metsäiseen notkelmaan virrattuaan taittuu lähes pystysuoraksi kalliokönkääksi. Vetensä joki saa läheisestä Säynäjärvestä, ja siihen laskevista ojista.

Köngäs syntyy, kun hiljaisena virtaava Säynäjoki alittaa ensin Ojatie-nimisen soratien, ja virtaa sitten peltomaisemasta metsikön suojiin. Metsään päästyään Säynäjoen virta kiihtyy pieneksi koskijaksoksi, jonka päätteeksi joki saavuttaa putouksen kallioreunan. Putouksen niska on tasaisen leveää kiveä, ja erillisiä portaita on laskentatavasta riippuen 2–3 kappaletta. Putouksen jälkeen joen virta jatkuu etelään edelleen kivien halkomana koskena, ennen kuin joki laskee Längelmäveden aaltoihin Pappilanselässä.

Säynäjoen putouksen lähelle pääsee melko helposti autolla, joka kannattaa jättää Ojatien varteen putouksen pohjoispuolelle. Tieltä putoukselle on poluttoman metsän läpi matkaa reippaasti alle 50 metriä. Könkään alapuolella liikkuminen on tiheästä puustosta huolimatta kohtuullisen vaivatonta, joskin kesällä kasvillisuus voi haitata putouksen kuvaamista. Jos putouksen haluaa nähdä ylävirran puolelta, on vaivaa nähtävä hieman enemmän.

Vaikka Säynäjoen putous sijaitsee keskellä metsäistä notkelmaa, sen ympäristö on vahvasti asutettua, mikä tulee muistaa alueella liikuttaessa. Heti putouksen eteläpuolisella tontilla on rakennuksia lähes kiinni Säynäjoessa, ja tonttien raja näyttäisi kartan perusteella menevän jokea myöten. Tämän johdosta putousta tulee aina lähestyä pohjoisesta metsän puolelta, ja joen eteläpuolella käymistä kannattaa yleisesti välttää. Myöskään liian kauas joen alajuoksulle ei kannata kävellä, sillä siellä on paikallisten asukkaiden piha-alueita.

Putouksen historiasta olisi mielenkiintoista kuulla enemmänkin, sillä kohde on (toistaiseksi) ainoa tietämäni vapaa vesiputous koko Oriveden kunnassa. Erityisen kiinnostavaa olisi tietää, miten könkään kapea profiili on tarkemmin syntynyt, ja onko joen uomaa mahdollisesti louhittu kallioon. Uoman tarkkarajaisen rakenteen perusteella en pitäisi mahdottomana, että myös ihmisen toiminnalla on ollut roolinsa putouksen synnyssä. Se, missä määrin ja kuinka paljon näin on ollut, on kuitenkin vielä hämärän peitossa, sillä julkisuudessa putouksesta ei ole ollut saatavissa minkäänlaisia tietoja.

Kokonaisuutena Säynäjoen putous on kuitenkin luonnonmukaisella peruskalliolla mukavasti kohiseva köngäs, jonka arvoa nostaa paitsi putouksen pystysuora profiili, myös kohteen sijainti alueella, jossa muita tunnettjua putouksia ei ole. Läheisten asuinalueiden vuoksi kohde sopineekin parhaiten putousbongareille, jotka kaipaavat kätevää päiväkohdetta, ja jotka osaavat pitää retkillään riittävän matalaa profiilia.

Ajo-osoite

Ojatie 39, 35100 Orivesi
GPS: 61.63959 (N), 24.32410 (E)
Avaa uuteen välilehteen Google Maps -palvelussa

Kävelyä putoukselle metsän läpi vajaat 50 metriä.

Video putouksesta

Muita putouksia lähialueella (alle 30 km):

Pudotuksenkoski

Juupajoki


Kommentit (1)

   Timo E. - 16.04.2021, 22:58

Putouksen säännöllinen muoto on hyvinkin saattanut syntyä luonnostaan. Oriveden seutu on kuuluisa liuskekivestään, ja lähistöllä on useita liuskekivilouhuksia. Liusketta näkyy selvästi myös putouksen uomassa ja kallioissa.

Putouksessa on nyt sulamisvesien takia hyvä virtaus kun tänään siellä kävin. Tulvalla putouksen pohjoispuolelle syntyy vieläpä pieni sivuhaara kun vettä virtaa myös kallion toiselta puolelta.

Kirjoita uusi kommentti


Sivun ylläpito

Putous lisätty sivustolle 23.07.2019, muokattu viimeksi 14.05.2022

  Tilaa uutiskirje

Postituslistamme jäsenenä kuulet ensimmäisten joukossa uusista vesiputouksista sivustollamme.

Tilaa uutiskirjeemme täältä!

Suomen Vesiputoukset - Youtube Suomen Vesiputoukset - Pinterest

  Yhteistyössä

Twitter