Matkaopas ja tietolähde Suomen luonnontilaisista vesiputouksista

Särkiköngäs

*----

Kuusamo

 Putouksen tiedot
Pääsy
Keskivaikea
Korkeus (yht.) 3 m
Korkein porras 3 m
Pituus 2 m
Virtaama (kesk.) 0.6 m3/s
Virtaama (huippu) 4 m3/s
Luokitus Jyrkkä kaskadi
Vesistö Särkipuro
Leveysaste 66.21492 (N)
Pituusaste 29.62827 (E)
Paikkakunta Kuusamo

Särkiköngäs on pieni, mutta eläväinen vesiputous, joka sijaitsee Itä-Kuusamossa Paljakan kylän alueella Oulangan kansallispuistosta etelään. Putous virtaa läheisestä Särkijärvestä lähtevän Särkipuron yläjuoksulla keskellä polutonta metsää. Korkeutta tällä Paljakan kylän "omalla putouksella" on vajaat kolme metriä.

Putousta ruokkiva Särkipuro on lyhyt, mutta virraltaan voimakas pikkujoki, jonka kokonaispituus Särkijärvestä läheiseen Kuusinkijokeen on vain joitakin satoja metrejä. Köngäs syntyy Särkipuron virratessa tiheän metsän keskeltä pieneen notkelmaan, jossa se putoaa kahden kallion välistä jyrkkänä koskena laakson pohjalle. Putouksen jälkeen puron virta levenee ja madaltuu kivien täyttämäksi koskeksi, jossa uoma hajoaa vielä useisiin pienempiin haaroihin. Noin sadan metrin päässä putouksesta Särkipuro laskee kivisenä virtana Kuusinkijokeen.

Joen kulku ennen putousta on ainakin tulva-aikoihin nopeaa ja kuohuvaa, ja koskia on jo Särkipuron alkumetreillä useampia. Köngäs ikään kuin sulautuu osaksi pitkää koskien täyttämää virtaa, vaikka onkin puron ainoa varsinainen "vesiputous". Profiililtaan Särkiköngäs on useasta portaasta muodostuva jyrkkä kaskadi, eli varsin tyypillinen putous Suomessa. Ulkoasultaan köngästä voisi kuvailla vaikkapa Kolarissa pauhaavan kuuluisan Kuerlinkan pienoisversioksi.

Putouksen lähelle pääsee kävelemällä hyväkuntoista retkipolkua noin kilometrin, siinä missä auton voi jättää läheisen Kuusinkijoentien päähän parkkialueelle. Retkireitin varrella on tulentekopaikka, ja pienellä patikkamatkalla voi ihailla rehevää metsää ja kuunnella viereisen Kuusinkijoen kohinaa. Loppumatka putouksen luokse (lyhimmilään n. 50–100 m) edellyttää poikkeamista retkireitiltä, jolloin kohteelle löytää tarpomalla poluttoman metsän läpi pohjoiseen. Vaikka metsä on välistä tiheää, putousta ympäröivässä laaksossa maasto on kohtuullisen avointa. Tulva-aikana joen ranta voi tosin olla melko vetistä.

Kokonaisuutena Särkiköngäs on eläväinen, mutta samalla hieman ilmeetön pieni vesiputous. Pelkästään sen vuoksi alueelle tuskin kannattaa lähteä pidemmän matkan päästä. Paljakan jylhää metsämaisemaa täydentävänä lisäkohteena Särkiköngäs kuitenkin sopii mainiosti alueella retkeilevälle luonnonystävälle. Putouksen läheltä on myös varsin lyhyt ajomatka Oulangan kansallispuiston suurten vesiputousten äärelle.

Ajo-osoite

Kuusinkijoentie 70, Kuusamo
GPS: 66.21142 (N), 29.64476 (E)
Avaa uuteen välilehteen Google Maps -palvelussa

Kävelyä putouksen lähelle retkipolkua pitkin n. 1 km, ja päälle n. 50–100 m kävely poluttomassa metsässä.

Video putouksesta

Palvelut putouksen lähellä:

Hotelli

Ravintola

Sauna

Aktiviteetteja

Vuokrahuvila

Sauna

Aktiviteetteja

Muita putouksia lähialueella (alle 30 km):

Jyrävä

Kuusamo

Rytiköngäs

Kuusamo


Kommentit (1)

   A Härkönen - 12.05.2021, 09:03

kelirikkoaikana puomi tiellä. ei ole kulkua autolla noin lähelle. Avattu aina kesäkuun alussa.

Kirjoita uusi kommentti


Sivun ylläpito

Putous lisätty sivustolle 25.02.2016, muokattu viimeksi 12.11.2021

  Tilaa uutiskirje

Postituslistamme jäsenenä kuulet ensimmäisten joukossa uusista vesiputouksista sivustollamme.

Tilaa uutiskirjeemme täältä!

Suomen Vesiputoukset - Youtube Suomen Vesiputoukset - Pinterest

  Yhteistyössä

Twitter