Matkaopas ja tietolähde Suomen luonnontilaisista vesiputouksista

Saaripuron putous

***--

Kuusamo

 Putouksen tiedot
Pääsy
Keskivaikea
Korkeus (yht.) 20 m
Korkein porras 20 m
Pituus 50 m
Virtaama (kesk.) 0.15 m3/s
Virtaama (huippu) 2 m3/s
Luokitus Jyrkkä kaskadi
Vesistö Saaripuro
Leveysaste 66.27773 (N)
Pituusaste 29.53735 (E)
Paikkakunta Kuusamo

Saaripuron nimetön vesiputous on yli 20 metriä korkea köngäs, joka sijaitsee Kuusamossa Oulangan kansallispuistossa. Putous virtaa Kitkajoen pohjoispuolella lähellä Pähkänänkallion jyrkännettä ja Karhunkierroksen tunnettua vaellusreittiä. Köngästä ei ole merkitty karttoihin eikä maastoon, joten jos putouksen haluaa nähdä, on tiedettävä mitä etsiä.

Putousta ruokkiva Saaripuro on pieni joki, joka saa vetensä Pähkänänvaaran pohjoispuolisilta soilta sekä läheisestä Saarilammesta. Rakenteeltaan putous on kaskadi, eli vesi putoaa pieninä portaina louhikkorinnettä alas könkään pituuden jakautuessa muutaman kymmenen metrin matkalle. Vielä itse putouksen alapuolella puro kuohuu koskena, ennen kuin sen kulku ennen Kitkajokeen laskemista rauhoittuu. Ulosanniltaan nauhamaista köngästä voisikin luonnehtia vaikkapa kuuluisan ruotsalaisen Västenåfallet -putouksen suomalaiseksi serkuksi.

Matka putouksen luokse puhtaasti Karhunkierrosta pitkin edellyttää lyhimmillään n. 6–7 kilometrin patikoimista Juuman kylästä itään. Putouksen luokse on kuitenkin mahdollista päästä myös lyhyempää reittiä Karhunkierroksen ulkopuolelta, joskin se edellyttää n. 2 kilometrin patikkamatkaa mäkisessä ja yleisesti vaikeakulkuisessa maastossa. Matkan aikana joutuu tällöin mm. laskeutumaan jyrkkää polkua ja puuportaita Pähkänänkalliolta alas Kitkajoen rantaan. Auto kannattaa jättää läheisen, melko hyväkuntoisen hiekkatien päähän Pähkänänkallion pohjoispuolelle.

Itse putous löytyy seuraamalla Karhunkierroksen polkua Pähkänän kodalta pari sataa metriä pohjoiseen, minkä jälkeen on ylitettävä Saaripuro ja jatkettava puron vartta luoteeseen toiset parisataa metriä. Putouksen kohinan voi jyrkännettä lähestyttäessä kuulla kauas, mikä helpottaa suunnistamista. Paluumatka autolle kannattaa tehdä seuraamalla Karhunkierroksen reittiä ylös putouksen itäpuolelta, ylittämällä Saaripuro (ei siltaa) ja kulkemalla loppumatka (n. 1 km) poluttoman metsän läpi.

Saaripuron kongas signed
Saaripuron putous korkean veden aikaan luontokuvaaja Antti Kettusen lainaamassa erikoiskuvassa 23.8.2014.

Hankalasta maastostaan huolimatta itse putous on ehdottomasti vaivan arvoinen. Vaikkei putouksen keskivirtaama erityisen suuri olekaan, on köngäs korkealta syöksyvine vesiryöppyineen selvästi näyttävämpi kuin esimerkiksi Kolilla sijaitseva Tarhapuron putous – joka on nähtävyytenä monta kertaa Saaripuroa tunnetumpi. Luontokohteena Saaripuron putous lukeutuu hyvänä edustajana Kuusamon ja koko Itä-Suomen putousten joukkoon ja ansaitsisi siten ainakin opaskilven maastoon Karhunkierroksen varrelle.

Näyttävimmillään putous on keväällä sulamisvesien aikaan, mutta näkemisen arvoinen se lienee ympäri vuoden aivan kuivimpia kausia lukuunottamatta. Kun kuulee veden pauhaavan poluttomassa erämaassa ja näkee pärskeiden syöksyvän korkealta nimettömän putouksen niskalta, voi itsensä tuntea lähes löytöretkeilijäksi!

Ajo-osoite

Päähkänäkalliontie 87, Kuusamo
GPS: 66.27626 (N), 29.51579 (E)
Avaa uuteen välilehteen Google Maps -palvelussa

Kävelyä putoukselle osin vaikeakulkuisessa metsässä n. 2 km.

Video putouksesta

Palvelut putouksen lähellä:

Hotelli

Ravintola

Sauna

Aktiviteetteja

Vuokrahuvila

Sauna

Aktiviteetteja

Muita putouksia lähialueella (alle 30 km):

Jyrävä

Kuusamo

Rytiköngäs

Kuusamo


Kommentit (2)

   lieppu - 02.06.2014, 15:46

Peukutus Basecampille!
Ollaan seitsemänä kesänä käyty koskenlaskuissa kumilautalla. Koko Kitkajoki Käylästä Venäjän rajalle on laskettu moneen kertaan. Saaripuro lie lautasta käsin nähty. On kapea puro laskiessaan Kitkaan. Hienoa, jos tätä pääsee tutkailemaan opastetusti!

   Turo murtovaara - 17.05.2013, 21:32

Itse satuin putoukselle viime lokakuussa ja hieno näky kyllä oli

Kirjoita uusi kommentti


Sivun ylläpito

Putous lisätty sivustolle 11.02.2012, muokattu viimeksi 19.12.2022

  Tilaa uutiskirje

Postituslistamme jäsenenä kuulet ensimmäisten joukossa uusista vesiputouksista sivustollamme.

Tilaa uutiskirjeemme täältä!

Suomen Vesiputoukset - Youtube Suomen Vesiputoukset - Pinterest

  Yhteistyössä

Twitter