Matkaopas ja tietolähde Suomen luonnontilaisista vesiputouksista

Rytiköngäs

*----

Kuusamo

 Putouksen tiedot
Pääsy
Helppo
Korkeus (yht.) 2 m
Korkein porras 1 m
Pituus 3 m
Virtaama (kesk.) 0.06 m3/s
Virtaama (huippu) 1 m3/s
Luokitus Porrasputous
Vesistö Rytipuro
Leveysaste 66.38420 (N)
Pituusaste 29.28614 (E)
Paikkakunta Kuusamo

Oulangan kansallispuisto lähiympäristöineen on yksi harvoista paikoista Suomessa, joita voi hyvällä syyllä kutsua vesiputousbongarin ihmemaaksi. Puiston kuuluisimpien putouksien, kuten Jyrävän ohella alueelta tunnetaan esimerkiksi Putaankönkään kaunis maljaputous, ja Kitkajokeen laskeva louhikkoinen Saaripuron putous. Vähintään yhtä mukavaa on, että alueelta voi silloin tällöin bongata uusiakin kohteita – ja joskus jopa sellaisia, jotka sijaitsevat hyvien yhteyksien varrella. Kuten Rytiköngäs vuonna 2020.

Rytiköngäs on pieni, arviolta parimetrinen puroputous, joka sijaitsee Rytisuon vehreän luontopolun varrella Oulangan leirintäalueen ja Oulankajoen pohjoispuolella. Kyseessä on porrasputous, jossa läheisestä Rytilammesta alkunsa saavan puron vesi virtaa kahden kivisen “hyllyn” kautta alas matalalta jyrkänteeltä. Hyllyjen jälkeen puro jatkaa matkaansa rinnettä alas pienten koskien sarjana läpi tiheän metsän ja aluskasvillisuuden.

Vaikka Rytiköngästä ei ole merkitty retkikarttoihin ollenkaan, on kohteelle tehty puinen kyltti maastoon reitin varrelle. Paikalle pääseekin helposti seuraamalla luontopolulta haarautuvaa sivupolkua kyltin osoittamaan suuntaan, ja putouksen roiskeet voi nähdä ja kuulla pitkän matkan päästä.

Rytisuon luontopolku on Metsähallituksen ylläpitämä virallinen retkeilyreitti, joka lähtee Oulangan leirintäalueen parkkipaikalta, ja kulkee osittain samaa polkua Karhunkierroksen kanssa. Kävelymatkaa putoukselle on lyhimmillään n. 2.5 kilometriä, kun luontopolun kiertää myötäpäivään parkkipaikalta lähtien. Leirintäalueen ollessa suljettuna alkukeväästä ja loppusyksystä on reitti tosin aloitettava Oulangan luontokeskukselta, jolloin pituutta tulee lisää jokunen kilometri.

Putouksen ohella Rytisuon luontopolun varrelta löytyy kauniita näköaloja, kuten läheisen Talvilammen järvimaisema. Muutenkin luontopolku tarjoaa hyvän mahdollisuuden tutustua Oulangan monipuoliseen niittylajistoon, kuten kulleroiden koristamaan Runsuniittyyn. Alueella on myös museoituja latoja muistuttamassa entisaikojen asukkaiden elintavoista. Reitin varrella ei kuitenkaan ole merkittyä tulentekopaikkaa, eikä wc:tä, ja lähin jätepiste sijaitsee pysäköintialueella.

Yleisilmeeltään Rytiköngäs on kaunis pieni puroköngäs, jolla kannattaa hyvinkin pistäytyä, jos Rytisuon luontopoluilla vaeltaminen on suunnitelmissa muutenkin. Vaikka itse putouksen päälle on kaatunut pari puunrunkoa, on kohteen tavoittaminen kaiken kaikkiaan helppoa hyvien, ja osin pitkostettujen polkujen ansiosta.

Ellei köngäs olisi osa luontopolun merkittyjä nähtävyyksiä, sitä ei luultavasti olisi lisätty tälle sivustolle johtuen putouksen pienestä korkeudesta ja erittäin pienestä vesimäärästä. Mutta osana Rytisuon ympäristön muita luontohelmiä se on oikein sopiva päiväretkikohde!

Ps. Hyttyskarkote on erittäin suositeltava retkivaruste luontopolulla.

Ajo-osoite

Liikasenvaarantie 137, 93999 Kuusamo
GPS: 66.37268 (N), 29.29638 (E)
Avaa uuteen välilehteen Google Maps -palvelussa

Kävelyä putoukselle Oulangan leirintäalueen parkkipaikalta Rytisuon luontopolkua myötäpäivään n. 2.5 km.

Video putouksesta

Palvelut putouksen lähellä:

Hotelli

Ravintola

Sauna

Aktiviteetteja

Vuokrahuvila

Sauna

Aktiviteetteja

Muita putouksia lähialueella (alle 30 km):

Jyrävä

Kuusamo


Kommentit (0)

Ei kommentteja.

Kirjoita uusi kommentti


Sivun ylläpito

Putous lisätty sivustolle 18.11.2020, muokattu viimeksi 19.12.2022

  Tilaa uutiskirje

Postituslistamme jäsenenä kuulet ensimmäisten joukossa uusista vesiputouksista sivustollamme.

Tilaa uutiskirjeemme täältä!

Suomen Vesiputoukset - Youtube Suomen Vesiputoukset - Pinterest

  Yhteistyössä

Twitter