Matkaopas ja tietolähde Suomen luonnontilaisista vesiputouksista

Ritaköngäs

*****

Inari

 Putouksen tiedot
Pääsy
Vaikea
Korkeus (yht.) 15 m
Korkein porras 15 m
Pituus 1 m
Virtaama (kesk.) 0.06 m3/s
Virtaama (huippu) 0.1 m3/s
Luokitus Hevonhäntä
Vesistö Ritaoja
Leveysaste 68.49948 (N)
Pituusaste 26.93013 (E)
Paikkakunta Inari

Onko Suomen vesiputousten joukossa vielä uusia tyrmäävän upeita luontohelmiä, joiden tavoittaminen onnistuu päiväretkellä, mutta jotka vain harva on 2000-luvulla nähnyt omin silmin? Kesäkuun 12. päivänä 2019 sain Hammastunturin aurinkoisessa erämaassa todeta, että juuri näin oli asian laita ainakin minulle.

Ritaköngäs on virallisesti nimetön, arviolta 15-metrinen vesiputous, joka kohisee Ritaoja-nimisessä purossa Ivalojoen eteläpuolella Inarissa. Putous virtaa pienen pohjois-etelä -suuntaisen kanjonin pohjukassa Iisalmenvaaran itäpuolella, arviolta 500 metrin päässä Ivalojoen rannasta etelään. Vetensä köngäs kerää Iisalmenvaaran ja viereisten Ristiinanmorostonvaarojen pienistä puroista ja järvistä. Kartalle tätä upean jylhää putousta ei ole merkitty, eikä kohteelle myöskään ole opastusta.

Ritakönkään rakenne kauneudessaan on kuin suoraan Alpeilta tai Norjan Skandeilta: vesi ikäänkuin ruiskuaa ylhäältä kallioreunan takaa lähes pystysuoralle jyrkänteelle, ja putoaa siitä pieninä portaina seinää viistäen kuin valkoinen verho. Jyrkänteen juurelta vesi kiemurtelee soistuneessa ruovikossa alas pitkin kanjonin pohjaa, ennen kuin maisema avautuu kohti Ivalojoen aaltoja. Putouksen lähellä on viileän raikas ilmapiiri, ja lähes pystysuorat kallioseinät pienine luolineen herättävät kunnioitusta erämaan luonnolle. Ritakönkään kauneuden voikin tiivistää kolmeen peruselementtiin: putouksen korkeuteen, muotoon, ja jylhiin näköaloihin.

Niin upea kohde kuin Ritaköngäs onkin, sen saavuttaminen on kaikkea muuta kuin helppoa ja nopeaa. Putoukselle pääsemiseksi on käännyttävä ensin isolta E75 -tieltä Kutturantielle (9694), ja ajettava sitä länteen arviolta 17 kilometriä. Kutturantieltä käännytään kioskin kulmalta pohjoiseen Sotajoentielle, jota ajetaan n. 13 kilometriä pohjoiseen ja koilliseen (välissä poroaidan portti). Auto kannattaa jättää paikkaan, jossa Ristiinanmorostonvaarojen eteläpuolella metsäautotieltä erkanee maastoajoneuvoille tarkoitettu ajoura länteen. Koska alueella sijaitsee useampikin Metsähallituksen ylläpitämä autiotupa (esim. Moberginojan ja Pahaojan autiotuvat), ovat metsäautotiet lähtökohtaisesti ajokelpoisia.

Pahaojantieltä lähtevä ajoura
Metsäautotieltä lähtevä ajoura, jolta patikkamatka putoukselle kannattaa aloittaa. Kuva: Jussi Laine 12.6.2019

Ajouraa tulee patikoida vajaat 2 km, jolloin ura muuttuu pieneksi metsäpoluksi. Tätä polkua edetään n. 1.5 km, minkä jälkeen käännytään vasemmalle kohti Ivalojoen kanjonin jyrkännettä. Polku laskeutuu n. 500 metrin matkan jyrkännettä Ivalojoen rantaan lähelle Ritakosken autiotupaa, joka sijaitsee joen vastarannalla. Rannassa olevaa poroaitaa länteen seuraamalla pääsee edelleen Ritaojan varteen, josta matka jatkuu puronvartta ylös kohti putousta.

Maasto Ritaojan ympärillä on haastavaa johtuen lohkareista ja jyrkistä kallioista, jotka ulottuvat usein puron rantaan asti. Kulkureitti kannattaakin valita helpoimman maaston mukaan, ja ylittää puro tarvittaessa hyppäämällä. Noin sata metriä ennen putousta Ritaojaan yhdistyy idästä laskeva Lappalaisenoja, jolloin matkaa tulee jatkaa puron läntisen (oikeanpuoleisen) haaran rantaa pitkin. Koska Ritaköngäs sijaitsee suojaisassa kolmen kallioseinän ympäröimässä "kattilassa", sen kohinan kuulee vasta hyvin läheltä. Maaston epätasaisuuden vuoksi kävelysauvat tai muut tukikepit ovat suositeltavia.

Ritaoja1926
Ritaojan varrella on 1900-luvun alkupuolella harjoitettu myös kullankaivuuta. Oheinen putouksesta 1920-luvulla otettu valokuva on yksi kohteen harvoista julkisista dokumentaatioista. Kuva: Erkki Mikkola (1926), Kansatieteen kuvakokoelma, albumi 5065:1.

Könkään kuvaaminen paikan päällä voi myös olla haasteellista, sillä maasto putouksen luona on edelleen vaikeakulkuista. Kuvakulmien etsiminen saattaa vaatia puron yli hyppimistä, sekä kiipeilemistä kanjonin sivurinteillä, joilla on paljon sammalten peittämiä irtokiviä. Terve järki ja varovaisuus ovat tarpeen, sillä paikka on sivussa virallisista retkeilyreiteistä, eikä kännykkäverkkoja ole. Yhtä kaikki, kun Ritakönkäälle pääsee, on patikoitsijan hyvä hetki levähtää, ja nauttia putouksen kohinasta ja erämaan rauhasta.

Jos putousintoa riittää, Ritakönkään ohella myös viereisessä Lappalaisenojassa on toinen mukava putous lähellä purojen yhdistymispaikkaa. Tämä itäisen haaran köngäs on kallion kupeessa kohiseva kolmimetrinen kouruputous, joka sekin on kaunis, vaikkakin huomattavasti "sisarustaan" pienempi.

Mielestäni Ritaköngäs on vesiputouksena niin upea, että se jos mikä ansaitsisi merkityn luontopolun ja kyltin maastoon osana Hammastunturin erämaan retkikohteita. Nykyisellään putousta ei voi parhalla tahdollakaan kutsua "helpoksi" kohteeksi, ja sen näkeminen vaatii aikaa, varovaisuutta ja hyvää kuntoa.

Mutta niin tai näin, kyllä Ritaojan ympäristöä jo nytkin voi hyvällä syyllä kutsua reippaan putousbongarin paratiisiksi!

Ps. Itse löysin puhelimeeni hieman kenttää vain yhdeltä pieneltä alueelta koko matkalla autolta putoukselle: metsäpolulta läheltä Ivalojoelle laskeutuvan kanjonin reunaa. Auton tai putouksen luona kenttää ei sitä vastoin ollut ollenkaan. Tämä on tärkeää huomioida jo retken suunnittelussa.

Ajo-osoite

Nimetön soratie (alkumatkasta Sotajoentie), 99830 Saariselkä
GPS: 68.47832 (N), 26.97427 (E)
Avaa uuteen välilehteen Google Maps -palvelussa

Kävelyä putoukselle ajouraa, polkua ja jyrkkärinteistä metsämaastoa pitkin reilut 4 km. Maasto lähellä putousta on erittäin vaikeakulkuista.

Video putouksesta


Kommentit (3)

   Markus - 21.06.2022, 21:06

Kiitos hienoista kuvista ja kohteen esittelystä. Täytyypä käydä ja hyvä kun oli kunnon reittiohjeet!

   Heikki Katajisto - 25.07.2019, 18:44

Sehän on vain hyvä,ettei joka paikkaan ole opasteita.

   Anja Helin - 09.07.2019, 22:44

Kiitos upeista kuvista!

Kirjoita uusi kommentti


Sivun ylläpito

Putous lisätty sivustolle 08.07.2019, muokattu viimeksi 26.01.2020

  Tilaa uutiskirje

Postituslistamme jäsenenä kuulet ensimmäisten joukossa uusista vesiputouksista sivustollamme.

Tilaa uutiskirjeemme täältä!

Suomen Vesiputoukset - Youtube Suomen Vesiputoukset - Pinterest

  Yhteistyössä

Twitter