Matkaopas ja tietolähde Suomen luonnontilaisista vesiputouksista

Riisijoen köngäs

Posio

 Putouksen tiedot
Korkeus (yht.) 3 m
Korkein porras 3 m
Pituus 0 m
Virtaama (kesk.) 0.12 m3/s
Virtaama (huippu) 2 m3/s
Luokitus Pystysuora
Vesistö Riisijoki
Leveysaste 66.20777 (N)
Pituusaste 28.54441 (E)
Paikkakunta Posio
Pääsy
Keskivaikea
***--

Riisijoen köngäs on virkeästi soliseva pieni vesiputous, joka virtaa Riisitunturin erämaassa Posiolla. Kolmimetrinen putous sijaitsee Riisitunturin kansallispuiston eteläpuolella Riisijoen ja läheisen Uusipuron yhtymäkohdassa, niukasti kansallispuiston rajan ulkopuolella. Virallista nimeä putouksella ei ole, kuten ei myöskään opastusta tai merkittyä polkua maastossa.

Vesiputous saa muotonsa, kun tuntureilta etelään virtaava Riisijoki ylittää pystysuoran kalliojyrkänteen hieman ennen Uusipuron uomaa. Vesi virtaa putouksessa alas kuin kapealta kivihyllyltä, ja räiskyy siitä lammikkoon pirteän kohisevana suihkuna.

Vaikka putouksen korkeus ei päätä huimaa, tekee kohteesta erityisen huomionarvoisen ja kiehtovan sen harvinainen geologia. Riisijoen köngäs on nimittäin puhdas "klassinen" vapaasti putoava vesiputous (engl. plunge waterfall), jossa putouksen takana sijaitsee aito vesiroiskeiden kovertama luola ja alla pohjalammikko. Vastaavanlaisia putouskohteita on Suomessa hyvin vähän, kenties tunnetuimpana esimerkkinä monta kertaluokkaa suurempi Pihtsusköngäs Käsivarren Lapissa.

Ennen putousta Riisijoen virta on hiljainen ja soinen, ja sitä se on pian myös putouksen jälkeen. Voikin sanoa, että köngäs on elävä ja äänekäs luontokohde muuten hiljaisessa joessa keskellä erämaan rauhaa. Välittömästi könkään alla Riisijoki solisee vielä pienen matkan matkan matalana koskena, ennen kuin virta rauhoittuu soiseksi suvannoksi. Ympäristö on vehreää erämetsää, jossa on paljon kuusia, sammaloituneita kiviä ja pientä koivikkoa. Koko maisemaa hallitsee Riisitunturin jykevä hahmo.

Putouksen löytää kääntymällä Patoniementieltä (tie nro. 9471) Viitarannan pitäjän kohdalla pohjoiseen nimettömälle metsäautotielle. Metsäautotietä tulee ajaa kolmisen kilometriä (käännös oikealle n. 1.5 kilometrin kohdalla), minkä jälkeen tulee patikoida tieltä pohjoiseen n. 300 metriä. Putoukselle ulottuva maasto on enimmäkseen avointa kuusitaimikkoa sekä suota, joka on onneksi hyvin kierrettävissä. Kun viimeisen harjanteen ylittää, voi putouksen kohinan kuulla selvästi. Kohta könkään vaaleat pärskeet näkyvät joen takana vehreän oksiston keskellä.

Jos könkään haluaa nähdä aivan vierestä, on nähtävä enemmän vaivaa, sillä putous sijaitsee etelästä tultaessa joen "väärällä" puolella. Tällöin Riisijokeen lännestä virtaava Uusipuro tulee ylittää tukkia pitkin kävellen (sellainen meni joen yli ainakin vielä 10.6.2018). Tämän jälkeen könkäälle voi tarpoa n. 50 metrin matkan soisen maaston halki. Uusipuron pohjoispuolinen maasto on hankalakulkuista, sillä uoman ympärillä on paljon suomättäitä, ruovikkoa ja tiheikköjä. Itse putouksen vieressä maasto kuitenkin jälleen helpottuu, ja kohteen kuvaamiseen on lukuisia hyviä paikkoja.

Jos on jo ennestään patikoimassa Riisitunturin kansallispuistossa, putoukselle pääsee myös poikkeamalla läheiseltä UKK-reitiltä kaakkoon n. 700 metriä. Tällöin kävelyä lähimmältä ajotieltä tulee paljon enemmän, mutta toisaalta Uusipuroakaan ei tarvitse ylittää.

Kokonaisuutena Riisijoen köngäs on hauska ja geologialtaan harvinainen putous, jota kuitenkin itse suosittelisin kohteen lähellä olevan vesistönylityken vuoksi lähinnä erityisen innokkaille luontoharrastajille. Kolme tähteä tulevat ennen muuta putouksen "puhdasverisyydestä" ja jylhästä ympäristöstä Riisitunturin katveessa; kyllä tällaisiakin Suomesta löytyy, kun vain tietää mistä etsiä.

Itse aion joka tapauksessa palata paikalle vielä uudestaan kevättulvilla, sillä kesäkuussa 2018 putouksessa oli kuivien sääolojen seurauksena ehkä turhankin vähän vettä.

Huom. Putouksen lähelle vievän metsäautotien kunto ei ole edes kesällä paras mahdollinen, joten varsinkin viimeiset pari kilometriä kannattaa ajaa todella varovasti, tai vaihtoehtoisesti kävellä.

Ajo-osoite

Nimetön soratie, joka lähtee Patoniementieltä, 97920 Posio
GPS: 66.20457 (N), 28.54162 (E)

Patoniementieltä käännytään luoteeseen metsäautotielle Viitarannan kohdalla. Kävelyä putoukselle osin huonokuntoiselta tieltä n. 300 metriä. Putouksen luo pääsemiseksi on Uusipuro ylitettävä tukkia pitkin.

Video putouksesta


Kommentit (0)

Ei kommentteja.

Kirjoita uusi kommentti


Sivun ylläpito

Putous lisätty sivustolle 26.01.2019, muokattu viimeksi 17.02.2019

  Tilaa uutiskirje

Postituslistamme jäsenenä kuulet ensimmäisten joukossa uusista vesiputouksista sivustollamme.

Tilaa uutiskirjeemme täältä!

  Yhteistyössä

Twitter