Matkaopas ja tietolähde Suomen luonnontilaisista vesiputouksista

Ravadasköngäs

*****

Inari

 Putouksen tiedot
Pääsy
Keskivaikea
Korkeus (yht.) 20 m
Korkein porras 10 m
Pituus 150 m
Virtaama (kesk.) 1.2 m3/s
Virtaama (huippu) 19 m3/s
Luokitus Putousten sarja
Vesistö Ravadasjoki
Leveysaste 68.68313 (N)
Pituusaste 25.96004 (E)
Paikkakunta Inari

Ravadasköngäs on suuri, tiettävästi kolmiosainen vesiputous Lemmenjoen kansallispuistossa Inarissa. Putous sijaitsee Lemmenjokeen laskevassa Ravadasjoessa, joka villiintyy loppumetreillään kuohuvien könkäiden sarjaksi. Noin 30 kilometrin päässä Lemmenjoen suulta sijaitseva köngäs on yksi Pohjois-Lapin näyttävimmistä vesiputouksista, ja kansallispuiston tärkeimpiä nähtävyyksiä.

Ravadaskönkään pudotuskorkeus on kartan korkeuskäyrien perusteella yhteensä n. 20 metriä. Tämä korkeus jakautuu könkäässä n. 150 metrin matkalla pääputouksille ja niiden välisille koskiosuuksille. Putouksista alin ja suurin sijaitsee paikassa, jossa Lemmenjoki ja Ravadasjoki risteävät. Vesi kuohuu jyrkän kallion yli pudoten lyhyellä matkalla lähes 10 metriä.

Toinen putous noin sadan metrin päässä Ravadasjoen yläjuoksulla on hieman edellistä loivempi, mutta yhtä lailla komeasti kuohuva. Tämä ylempi köngäs sijaitsee jylhässä kalliorotkossa, jonka Ravadasjoki on aikojen kuluessa uurtanut osin yhdessä mannerjäätiköiden sulamisvesien kanssa. Kuulemani mukaan könkäällä on rotkossa kolmaskin porras, mutta tätä en toistaiseksi päässyt vielä vahvistamaan.

Putouksen ympäristössä liikkumista helpottavat alueelle rakennetut kävelysillat ja portaat, joiden asiosta Ravadasjoen voi putousten alapuolelta ylittää ilman kahlaamista. Hienoja kuvaus- ja näköalapaikkoja on varsinkin alimman putouksen ympärillä runsaasti. Näköalat ja maisemat alueella ovat kaikin puolin unohtumattomat: joki, putoukset, kanjoni ja tunturit ovat Suomen Lappia parhaimmillaan. Vettäkin putouksessa riittää ympäri vuoden, sillä Ravadasjoki on Lemmenjoen suurin yksittäinen sivujoki.

Koska putous sijaitsee joen varrella kaukana ajoteistä, se on helpoimmin saavutettavissa venekuljetuksella. Putoukselle järjestetään kesäisin maksullisia jokiretkiä, joiden lähtöpiste on Lemmenjoen Njurkulahdessa. Retkiä ja muuta paikallisohjelmaa järjestää alueella useampikin matkailuyritys (ks. alla "Palvelut putouksen lähellä").

Ennen veneretkelle lähtemistä on syytä tarkistaa aikataulut ja kuljetusten tarkka lähtöpiste Njurkulahden alueelta. Matkaa Njurkulahdesta putoukselle jokea pitkin on n. 15 kilometriä. Haluttaessa putoukselle pääsee myös maateitse, mutta tämä edellyttää vähintään yhden vuorokauden patikkamatkaa kansallispuiston retkeilyreiteillä. Putouksen lähellä vajaan kilometrin päässä kohteesta sijaitsee kuitenkin Ravadasjärven autiotupa, jossa vaeltajan on hyvä yöpyä.

Kaiken kaikkiaan Ravadasköngäs ympäristöineen on komeudessaan yksi upeimmista vesiputouksista koko Suomessa. Putouksen kauneutta korostaa suuren vesimäärän ja korkeuden ohella erityisesti sen sijainti kaukana erämaassa jokiretken varrella; toista tällaista ei lähimailta löydy!

Ajo-osoite

Lemmenjoentie 1020, Inari
GPS: 68.75862 (N), 26.23576 (E)
Avaa uuteen välilehteen Google Maps -palvelussa

Venekuljetus putoukselle n. 15 km, tai retkeilyreittiä kävellen saman verran.

Video putouksesta

Palvelut putouksen lähellä:

Hotelli

Ravintola

Leirintäalue

Aktiviteetteja

Kommentit (1)

   Jarmo Kivinen - 04.08.2014, 14:06

Ei Ravadaskönkäältä Njurkalahteen päiviä mene, yksi yö riittää. Kävelin poikani kanssa 35 v sitten Kultasatamasta Ravadaskönkäälle, mutta varasimme paperilapulla 2 paikkaa veneestä Ravadaksen laiturista. Kävimme putouksilla ja autiotuvassa tapasimme kaksi saksalaista nuorta miestä, jotka olivat myös tulossa veneeseen. Vene tuli aikanaan ja veneenkuljettaja kysyi, ketkä olivat varanneet paikat, veneessä oli kaksi vapaata paikkaa. Saksalaisten piti lähteä kävelemään ehtiäkeen aamun postiautolle, samalle, johon mekin olimme menossa. He ehtivät autoon. Ajankohta oli juhannusta edeltävä viikko. Matkaa on joen vartta selvästi alle 20 km, eikä maasto joen rannan polulla ole erityisen vaikea. Ennen puolta matkaa on kahlaamo, missä pystyy vaihtamaan pohjoispuolelta etelä- eli Njurkalahden puolelle.

Kirjoita uusi kommentti


Sivun ylläpito

Putous lisätty sivustolle 05.08.2012, muokattu viimeksi 22.06.2019

  Tilaa uutiskirje

Postituslistamme jäsenenä kuulet ensimmäisten joukossa uusista vesiputouksista sivustollamme.

Tilaa uutiskirjeemme täältä!

Suomen Vesiputoukset - Youtube Suomen Vesiputoukset - Pinterest

  Yhteistyössä

Twitter