Matkailuopas ja matkakertomus Suomen luonnontilaisten vesiputousten maailmasta

Pyhänkasteenputous

****-

Pelkosenniemi

 Putouksen tiedot
Pääsy
Helppo
Korkeus (yht.) 17 m
Korkein porras 17 m
Pituus 2 m
Virtaama (kesk.) -
Virtaama (huippu) -
Luokitus Hevonhäntä
Vesistö -
Leveysaste 67.02087 (N)
Pituusaste 27.19327 (E)
Paikkakunta Pelkosenniemi

Pyhänkasteenputous on kuuluisa 17-metrinen vesiputous Pyhä-Luoston kansallispuistossa Pelkosenniemen ja Kemijärven rajaseudulla. Putous virtaa Kultakeron ja Ukonhatun tunturihuippujen välisen Isokurun pohjoispäässä kattilamaisessa painanteessa. Putous ja viereinen Pyhänkasteenlampi kuuluvat yhdessä kansallispuiston tärkeimpiin ja kulttuurihistoriallisesti merkittävimpiin nähtävyyksiin.

Pyhänkasteenputous saa vetensä läheisessä Karhukurussa virtaavasta nimettömästä tunturipurosta, joka laskee Isokuruun lännestä. Jyrkänteen ylitettyään vesi putoaa ensimmäiset metrinsä pienissä portaissa rinnettä hipoen, syöksyen loppumatkan vaaleana suihkumaisena ”huntuna”. Putouksen alla on kuoppa, josta vesi jatkaa matkaansa Pyhänkasteenlampeen ja sieltä edelleen kurua alaspäin.

Pyhänkasteenputous on tullut tunnetuksi erityisesti sen kulttuurihistoriallisesti tärkeän taustansa ansiosta. Putous, lampi ja viereinen Uhriharju ovat kautta aikojen olleet saamelaisten pyhiä paikkoja. Aina 1600-luvun puoliväliin asti, ennen kristinuskon leviämistä, paikalliset asukkaat toivat Uhriharjulle peuroja ja niiden sarvia uhrattavaksi hyvän metsästysonnen puolesta. Varsinaisen nimensä putous ja lampi saivat kuitenkin pappi Esaias Mansveti Fellmanin toiminnan kautta, hänen käännyttäessään metsäsaamelaisia kristityiksi 1600-luvulla. Perimätiedon mukaan Fellman suoritti paikallisille saamelaisille joukkokasteen putouksen vedellä kesäkuun puolivälissä 1648. Kohde ympäristöineen kertoo näin omaa tärkeää tarinaansa kahden erilaisen kulttuurin ja uskonnon kohtaamisesta.

Vaikkei putouksen vesimäärä suuri olekaan, on se kuitenkin riittävä tekemään putouksesta yhden Keski-Lapin kauneimmista – vielä kevättulvien laannuttuakin. Jo kohteelle menevä Isokurun pohjalla kulkeva Pyhä-Luoston ulkoilureitti on maisemiltaan erittäin jylhä ja sisältää mm. kirkasvetisiä tunturilampia, luolia ja korkeita kalliorinteitä. Isokurun korkeus on 220 metriä, siinä missä koko maasto – mukaan lukien 12 metriä syvä Pyhänkasteenlampi – on saanut kasvonsa viime jääkauden lopulla jäätikön sulamisvesien huuhtoessa aluetta.

Putouksen ihaileminen ja kuvaaminen on helppoa Pyhänkasteenlammen vastarannalle rakennetulta näköalatasanteelta, jolta putouksen voi nähdä kerralla. Putous heijastuu tällöin kauniisti lammen pinnasta taustalla olevan jyrkänteen kehystämänä. Pitkospuiden ja portaiden ansiosta alueella liikkuminen on helppoa, ja putoukselle on hyvä opastus. Mikäli intoa riittää, retkeilyreittejä ja nähtävyyksiä (esim. läheinen Noitatunturi) on alueella enemmänkin. Vaihtoehtoisia reittien aloituspisteitä on useampia, ja lisätietoa niistä karttoineen löytyy vaikkapa läheisestä Pyhä-Luoston luontokeskus Naavasta. Itse jätin autoni Keropirtintien päähän, josta kävelyä putoukselle on n. 2.5 km.

Kaiken kaikkiaan Pyhänkasteenputous ympäristöineen on elämys vailla vertaa. Jo ilman kulttuurihistoriallisesti merkittävää taustaansakin se olisi vesiputouksena kaunis, mutta asema palvontapaikkana vuosisatojen takaa antaa kohteelle erityisen kunniamaininnan. Samalla se todistaa, että vesiputousten kyky lumota ihmisiä on ollut osa maamme historiaa aikojen alusta asti.

Ajo-osoite

Keropirtintie 25, Pyhätunturi (Pelkosenniemi)
GPS: 67.01268 (N), 27.24334 (E)
Avaa uuteen välilehteen Google Maps -palvelussa

Kävelyä putoukselle luontopolkua pitkin n. 2.5 km.

Video putouksesta

Palvelut putouksen lähellä:

Vuokramökki

Hotelli

Sauna

Kommentit (2)

   Julius Linnanen - 17.07.2021, 16:43

Isokuru, jossa Pyhänkasteenputous sijaitsee, on kesällä ja syksyllä 2021 suljettu osittain tai kokonaan kunnostustöiden takia. 16.7.2021. Julkaistussa tiedotteessa (luontoon.fi) kuitenkin mainitaan, että putoukselle voi kulkea Karhunjuomalammin kautta, joka sijaitsee putouksen länsipuolella.

   lieppu - 04.07.2013, 22:45

Tämä on kyllä näkemisen arvoinen paikka myös talvella!
Mahtava jäämuodostuma ja onkalot jäätyneen putouksen ja seinämän välissä!

Kirjoita uusi kommentti


Sivun ylläpito

Putous lisätty sivustolle 30.06.2013, muokattu viimeksi 24.04.2021

  Tilaa uutiskirje

Postituslistamme jäsenenä kuulet ensimmäisten joukossa uusista vesiputouksista sivustollamme.

Tilaa uutiskirjeemme täältä!

Suomen Vesiputoukset - Youtube Suomen Vesiputoukset - Pinterest

  Yhteistyössä

Twitter