Matkaopas ja tietolähde Suomen luonnontilaisista vesiputouksista

Putaanköngäs

****-

Kuusamo

 Putouksen tiedot
Pääsy
Keskivaikea
Korkeus (yht.) 10 m
Korkein porras 10 m
Pituus 3 m
Virtaama (kesk.) 0.52 m3/s
Virtaama (huippu) 6.5 m3/s
Luokitus Malja
Vesistö Putaanoja
Leveysaste 66.35938 (N)
Pituusaste 29.40860 (E)
Paikkakunta Kuusamo

Putaanköngäs – toiselta nimeltään Purkuputaanköngäs – on kymmenisen metriä korkea vesiputous Oulangan kansallipuistossa Kuusamossa. Putous sijaitsee Oulankajokeen laskevassa Putaanojassa noin puoli kilometriä Putaanojan suulta pohjoiseen.

Könkäässä vesi virtaa kalliojyrkänteessä olevan halkeaman kautta alla olevaan lampeen ensin kouruna, sitten pystysuorassa. Vesi ikään kuin valuu ensin ylhäältä uomaan ja räiskyy sitten kovalla paineella ulos lammen yläpuolella. Putous onkin tiettävästi Suomen ainoa ns. malja (engl. punchbowl) -tyyppinen vesiputous, ja siksi geologialtaan harvinainen.

Putaankönkäälle ei vie erillistä retkeilypolkua, vaan sen luokse pääseminen edellyttää kolmen kilometrin patikkamatkaa läheiseltä Liikasenvaarantieltä etelään pitkin Putaanojan vartta. Jonkin verran lyhyemmäksi matka jää, kun ajaa läheistä (joskin huonokuntoista) ajouraa Putaanojan itäpuolella ensin etelään ja länteen, ja jatkaa sieltä matkaansa jalan Putaanojan varteen. Kaiken kaikkiaan edestakaiseen matkaan on syytä varata aikaa useampi tunti, johtuen mm. metsän ajoittaisesta vaikeakulkuisuudesta.

Nähtävyytenä Putaanköngäs on huonosti tunnettu. Tämä on mielestäni erikoista, sillä kyseessä on jo kokonaispudotukseltaan yksi alueen jyrkimmistä könkäistä – paljon jyrkempi kuin esimerkiksi läheinen Kiutaköngäs. Edes könkään tarkasta pudotuskorkeudesta ei ole saatavilla virallista tietoa, ja edellä mainittu 10 metrin korkeus perustuu mm. kartan korkeuskäyristä tehtyyn arvioon. Pienehköstä vesimäärästään huolimatta putous kuitenkin kohisee vielä kesäkuussakin komeasti. Köngäs ilmestyy patikoijalle metsän kätköistä hyvin yllättäen, joen tehtyä mutkan erään pienemmän kosken jälkeen.

Putaanköngäs on mielestäni yksi Suomen ylivoimaisesti kauneimmista pienemmän kokoluokan vesiputouksista. Metsästä avautuva rotkomainen näköala, jossa vesi räiskyy alas jyrkänteeltä kallioraon läpi, on vertaansa vailla oleva aarre Kuusamon putousten joukossa. Tällainen erämaan helmi tuo mieleen alppimaisemat, ja ansaitsisi paikallisena nähtävyytenä paljon nykyistä suuremman huomion osana Suomen luonnon ihmeitä.

Ajo-osoite

Liikasenvaarantie 199, Kuusamo
GPS: 66.37908 (N), 29.43027 (E)
Avaa uuteen välilehteen Google Maps -palvelussa

Kävelyä putoukselle joen vartta n. 3 km.

Video putouksesta

Palvelut putouksen lähellä:

Hotelli

Ravintola

Sauna

Aktiviteetteja

Vuokrahuvila

Sauna

Aktiviteetteja

Muita putouksia lähialueella (alle 30 km):

Jyrävä

Kuusamo

Rytiköngäs

Kuusamo


Kommentit (1)

   Kati - 10.03.2014, 17:03

Aivan mahtava kohde! Putaanojan vartta seuraten löytää hyvin perille, mutta aikaa on syytä varata useita tunteja. Kohde yllätti todellakin!

Kirjoita uusi kommentti


Sivun ylläpito

Putous lisätty sivustolle 06.10.2011, muokattu viimeksi 19.12.2022

  Tilaa uutiskirje

Postituslistamme jäsenenä kuulet ensimmäisten joukossa uusista vesiputouksista sivustollamme.

Tilaa uutiskirjeemme täältä!

Suomen Vesiputoukset - Youtube Suomen Vesiputoukset - Pinterest

  Yhteistyössä

Twitter