Matkaopas ja tietolähde Suomen luonnontilaisista vesiputouksista

Pudotuksenkoski

**---

Juupajoki

 Putouksen tiedot
Pääsy
Keskivaikea
Korkeus (yht.) 4 m
Korkein porras 4 m
Pituus 2 m
Virtaama (kesk.) 0.1 m3/s
Virtaama (huippu) 1.2 m3/s
Luokitus Kaksoisputous
Vesistö Rauhianoja
Leveysaste 61.83300 (N)
Pituusaste 24.39026 (E)
Paikkakunta Juupajoki

Pirkanmaan maakunnassa vapaana virtaavia vesiputouksia ei tänä päivänäkään ole tungokseksi asti. Siksi oli erittäin mukava yllätys, kun löysin taannoin kartalta "Pudotuksenkoski" nimisen virtapaikan Juupajoen kunnasta. Nimi oli siinä määrin enteellinen, ettei kohdetta voinut jättää tutkimatta. Varsinkaan, kun samasta kohteesta tuli myöhemmin vielä erillinen retkivinkki!

Eikä kohde ollut pettymys maastossakaan, sillä Pudotuksenkoski todellakin on oikea vesiputous. Kyseessä on putouskoski, joka virtaa Rauhianoja-nimisessä pienessä joessa Uusikylän alueella Juupajoen keskustaajaman pohjoispuolella. Korkeutta tällä metsäisellä könkäällä on arviolta neljä metriä.

Putousta ympäröivät rehevien kangasmetsien ohella laajat suoalueet ja muutamat peltoaukeat kauempana. Kartan perusteella Rauhianoja ja putous saavatkin vetensä läheisiltä Isosuon, Koivusuon ja Sauvasuon vetisiltä mailta.

Pudotuksenkoski syntyy, kun Rauhianoja etelään virratessaan kääntyy jyrkästi itäänpäin, ja ylittää kallioisen rinteen. Kääntyessään joki muodostaa kaksi rinnakkaista köngästä, joista eteläisempi on jyrkkä ja näyttävä kallioputous. Pohjoisempi uoma puolestaan muodostuu useasta pienestä luiskasta ja portaasta, korkeimman yksittäisen putouksen jäädessä alle kahden metrin korkuiseksi. Valitettavasti joen topografian vuoksi suurempi osa vedestä virtaa alas aina pohjoisen uoman kautta, jolloin eteläinen uoma jää helposti vähävetiseksi, varsinkin kuivina aikoina.

Kevättulvilla ja runsaiden sateiden aikaan Pudotuksenkosken eteläinen köngäs on kuitenkin erittäin upeasti kohiseva luontokohde. Vesi syöksyy valkoisena virtana kalliolta kivikkoon, ja jatkaa siitä matkaansa tasaisessa, koivujen täplittämässä kangasmaastossa kohti etelää. Putous tuottaa alapuoliseen suvantoonsa paljon vaahtoa, joka kerääntyy uoman rannoille. Lisäksi könkään ympärillä leijuu runsaasti vesisumua.

Putoukselle on matkaa lähimmältä soratieltä (Mikonniementie) arviolta parisataa metriä metsän läpi, eikä könkäälle mene merkittyjä polkuja. Kun Mikonniementielle kääntyy päätieltä (Pirttikankaantie), tulee tietä ajaa n. 1.5 kilometriä. Alkumatkasta eteen tuleva junanrata on syytä ylittää varoen, sillä tasoristeys on vartioimaton. Lopuksi auto kannattaa jättää paikkaan, jossa Mikonniementieltä erkanee oikealle toinen pienempi soratie.

Pudotuksenkosken itäpuolinen metsä
Vehreä poluton kangasmetsä ympäröi Pudotuksenkoskea. Kuva: Jussi Laine 16.5.2021

Maasto ajotieltä putoukselle on välistä haastavaa, sillä mm. jyrkkiä nousuja ja laskuja on useita. Myöskään itse putouksen lähimaasto ei ole helpoimmasta päästä, sillä alueella on ruovikkomättäitä ja vetisiä paikkoja, ja aivan putouksen alapuolella on paljon kaatuneita puita haittaamassa liikkumista.

Erityisen petollista on putouksen tuottama vaahto kevättulvilla, sillä se peittää rannoille kerääntyessään helposti vesirajan sijainnin könkään alapuolella. Itse onnistuin toukokuussa 2022 putoamaan vyötäröäni myöten jokeen, koska en huomannut vesirajan alkamista vaahdon ja ruovikon keskeltä ajoissa. Onneksi kamerat sentään säilyivät ehjinä!

Kokonaisuutena Pudotuksenkoski on hieno luontokohde, joka omasta mielestäni sopisi hyvin myös merkityksi nähtävyydeksi Juupajoen kunnan matkailupalveluihin. Vaikka putouksen suurin ongelma on sen vähävetisyys kevättulvien ja kovien sadekausien ulkopuolella, kyseessä on joka tapauksessa hieno kausittainen retkikohde. Pitää myös muistaa, että siellä, missä vesiputoukset ovat harvassa, pientenkin putousten arvo on korkea!

Ajo-osoite

Mikonniementie 179, 35500 Juupajoki
GPS: 61.83403 (N), 24.39360 (E)
Avaa uuteen välilehteen Google Maps -palvelussa

Kävelyä tieltä putoukselle poluttomassa metsässä n. 200 metriä.

Video putouksesta

Muita putouksia lähialueella (alle 30 km):


Kommentit (0)

Ei kommentteja.

Kirjoita uusi kommentti


Sivun ylläpito

Putous lisätty sivustolle 14.05.2022, muokattu viimeksi 15.05.2022

  Tilaa uutiskirje

Postituslistamme jäsenenä kuulet ensimmäisten joukossa uusista vesiputouksista sivustollamme.

Tilaa uutiskirjeemme täältä!

Suomen Vesiputoukset - Youtube Suomen Vesiputoukset - Pinterest

  Yhteistyössä

Twitter