Matkailuopas ja matkakertomus Suomen luonnontilaisten vesiputousten maailmasta

Pihtsusköngäs

*****

Enontekiö

 Putouksen tiedot
Pääsy
Vaikea
Korkeus (yht.) 17 m
Korkein porras 17 m
Pituus 0 m
Virtaama (kesk.) 1.7 m3/s
Virtaama (huippu) 12 m3/s
Luokitus Pystysuora
Vesistö Pihtsusjoki
Leveysaste 69.20053 (N)
Pituusaste 21.27846 (E)
Paikkakunta Enontekiö

Pihtsusköngäs – eli saamelaisittain Bihcosgorži – on yksi Suomen suurimmista ja kuuluisimmista vesiputouksista. Putous sijaitsee kirkasvetisessä Pihtsusjoessa Käsivarren Lapin erämaassa, noin kaksi kilometriä läheisestä Pihtsusjärvestä etelään. Könkäässä vesi putoaa kovan tunturiliuskeesta muodostuvan kielekkeen päältä syvään kanjoniin, vapaan pudotuksen yltäessä 17 metriin.

Suuren korkeutensa ja jyrkkyytensä ansiosta Pihtsusköngäs kuuluu alueella kulkevan Kalottireitin tärkeimpiin nähtävyyksiin. Putouksen luokse pääseekin helpoimmin seuraamalla Kalottireittiä joen itäpuolelta, joskin kuvauksellisimmillaan putous lienee joen länsipuolelta. Aurinkoisella ilmalla putouksella voi helposti nähdä sateenkaaren.

Luontokuvaaja ja -kirjailija Risto Louneman mukaan Pihtsusköngäs on Suomen korkein yhtenäinen ns. Niagara-tyypin vesiputous. Kuten Niagaran putous Pohjois-Amerikassa, myös Pihtsusköngäs on vuosituhansien kuluessa edennyt ylävirtaan. Louneman mukaan lähes parinkymmenen metrin korkeudelta syöksyvä vesi on rikkonut putouksen alla olevaa kalliota ja kuluttanut siihen onkalon. Ajan myötä tyhjän päälle jäänyt katto on sortunut ja köngäs astunut muutaman metrin ylävirtaan. Kanjoni, jossa Pihtsusköngäs virtaa, on syntynyt juuri tällä tavoin. (Lähde: Suomen Luonnon ihmeitä, 2001)

Koska putous sijaitsee keskellä Käsivarren erämaa-aluetta, sen näkeminen vaatii lyhimmilläänkin n. 40 kilometrin patikkamatkan Kilpisjärveltä Kalottireittiä pitkin. Auton voi jättää Kilpisjärven luontokeskuksen pihalle parkkiin. Käytännössä putous on järkevintä katsastaa, kun suunnitelmissa on vaeltaa Kalottireitillä muutenkin. Tällöin kohteen luokse ehtii kolmessa päivässä.

Vaeltamaan lähdettäessä on muistettava varautua alueelle tyypillisiin äkillisesti vaihtuviin sääilmiöihin (mm. kovat sadekuurot, sumu, kova tuuli jne.) ja hankalaan maastoon. Esimerkiksi kivirakan ja pienten jokien ylittämiset, samoin kuin jyrkät nousut ja laskut ovat tavallisia. Putousta verraten lähellä sijaitsevat kuitenkin Pihtsusjärven autio- ja varaustupa, joissa vaeltajan on kätevä yöpyä. Käytännössä putouksen näkeminen edellyttää hyvää fyysistä kuntoa ja vaellustaitoa, joita ilman alueelle ei tule lähteä.

Vaikkei Pihtsusköngäs maamme korkein putous olekaan, on se tiettävästi korkein täysin vapaasti putoava koski. Tämä yhdistettynä jylhiin tunturimaisemiin, könkään leveyteen ja suurehkoon vesimäärään tekee kohteesta mielestäni kenties Suomen upeimman vesiputouksen. Siksi Pihtsusköngästä voineekin kutsua ei vain Suomen Niagaraksi, vaan myös maamme vesiputousten kuninkaaksi!

Ajo-osoite

Käsivarrentie 14145, Kilpisjärvi (Enontekiö)
GPS: 69.01184 (N), 20.89057 (E)
Avaa uuteen välilehteen Google Maps -palvelussa

Patikkamatka Kilpisjärven luontokeskukselta Kalottireittiä pitkin putouksen luokse n. 40 km.

Video putouksesta

Muita putouksia lähialueella (alle 30 km):

Kitsiputous

Enontekiö

Tsahkalputous

Enontekiö


Kommentit (9)

   Admin - 29.10.2020, 12:24

Joo, näinhän se on, eikä vesiputousten määrittelyssä ole yhtä oikeaa kiveen hakattua kaavaa. Kitsiputouksen korkein porras tosiaan on Pihtsusköngästä korkeampi. Suomen Vesiputoukset -sivustolla määritelmä on tässä mennyt niin, että yli satametrinen Kitsiputous lasketaan portaistaan huolimatta "yhdeksi" putoukseksi, joka on luokitukseltaan "Putousten sarja" (eli ns. multi-step waterfall). Korkeinkin porras on vain yksi osa tätä suurempaa putouskokonaisuutta. Pihtsusköngäs on yhtä lailla yksi yhtenäinen putous, jonka luokitus on "Pystysuora" (eli ns. plunge waterfall). Joku toinen voisi määritellä kohteet eri tavalla. Yleensä Pihtusköngästä kuitenkin pidetään Suomen korkeimpana vapaana vesiputouksena, onhan sen vesimääräkin vielä paljon suurempi kuin Kitsiputouksessa.

   J.Ojama - 28.10.2020, 22:44

Artikkelissa kutsutaan Pihtsusköngästä "Suomen korkeimmaksi täysin vapaasti putoavaksi koskeksi". Mutta eikö maamme korkein pystysuora putous ole Kitsiputouksen ylin porras, joka on 29-metrisenä melkein tuplasti korkeampi?

   Mara - 27.01.2020, 13:49

Eikös Lossujärven kautta kulkeva reitti ole huomattavasti lyhyempi kuin 40 km?

   Janika - 01.05.2019, 01:28

Vieläkin 5/5

   pekka - 08.09.2017, 19:17

Life goal on olla 5 tähden vesiputous

1
2

Kirjoita uusi kommentti


Sivun ylläpito

Putous lisätty sivustolle 03.08.2012, muokattu viimeksi 10.04.2018

  Tilaa uutiskirje

Postituslistamme jäsenenä kuulet ensimmäisten joukossa uusista vesiputouksista sivustollamme.

Tilaa uutiskirjeemme täältä!

Suomen Vesiputoukset - Youtube Suomen Vesiputoukset - Pinterest

  Yhteistyössä

Twitter