Matkaopas ja tietolähde Suomen luonnontilaisista vesiputouksista

Peipospuron Kohiseva

***--

Rautavaara

 Putouksen tiedot
Pääsy
Keskivaikea
Korkeus (yht.) 4 m
Korkein porras 2 m
Pituus 2 m
Virtaama (kesk.) 0.19 m3/s
Virtaama (huippu) 3 m3/s
Luokitus Porrasputous
Vesistö Peipospuro
Leveysaste 63.24153 (N)
Pituusaste 28.62068 (E)
Paikkakunta Rautavaara

Jos etsitään vapaana virtaavia vesiputouksia Pohjois-Savosta, tulee useimmille luultavasti ensimmäisenä mieleen Maaningan Korkeakoski, tuo 36-metrisenä maamme korkeimpiin lukeutuva idyllinen putous. Mutta tietääkö moni kokenutkaan retkeilijä, että myös Rautavaaran kunnassa, alle sadan kilometrin päässä Maaningalta kohisee ainakin yksi hieno vesiputous lisää? Enpä tiennyt itsekään vielä vuosi ennen tämän artikkelin kirjoittamista, mutta näin vain on.

Kyseessä on virkistävä nelimetrinen porrasputous, joka virtaa Rautavaaran kaakkoiskulmassa Peipospuro-nimisessä pienessä joessa. Maanmittauslaitoksen kartalla on putouksen lähellä merkintä "Kohiseva", joka lienee vähintäänkin kohteen epävirallinen nimi. Matkaa putoukselta on viereisen Juuan kunnan (ja siten Pohjois-Karjalan maakunnan) rajalle alle kaksi kilometriä, joten läheltä on liipannut kuntien rajoja vedettäessä, että Kohiseva on päätynyt savolaiseksi eikä karjalaiseksi putoukseksi.

Vetensä Kohiseva saa läheisiltä suoalueilta ja pienistä järvistä enimmäkseen Juuan kunnan puolelta. Köngäs syntyy, kun kuusivaltaisessa erämetsässä kiemurteleva joki ylittää kaksiportaisen, lähes pystysuoran kalliojyrkänteen Pohjanlampi-nimisen järven rannassa. Hieman sitä ennen joki solisee n. kymmenen peräkkäisen kiviaskelman yli, joita voi harvinaisen ulkoasunsa puolesta luonnehtia luonnon omiksi "vesiportaiksi".

Itse pääputouksen niska on kapea, kuin kalliossa oleva kouru, josta vesi vyöryy alle kahden metrin pudotuksena jyrkänteen alemmalle "hyllylle". Tältä vinolta portaalta pudotusta on järven rantavesiin vedenkorkeudesta riippuen vielä 2–3 metriä. Putous siis kirjaimellisesti "kaataa vetensä" järven aaltoihin, valkoisen vaahdon levitessä kauas järven selälle. Parhaimmillaan "Kohiseva" on touko-kesäkuussa.

Putouksen lähelle pääsee ajamalla läheiseltä Lehtovaarantieltä (5702) etelään ensin Pirttimäentietä, ja sitten nimetöntä soratietä yhteensä n. 10 kilometriä. Tie kiertää Pohjanlammen ja ylittää pian tämän jälkeen Peipospuron. Puron ylittämisen jälkeen auton voi jättää tienvarteen, ja jatkaa matkaa putoukselle jalan joen länsipuolelta. Vaikkei metsässä valmiita polkuja olekaan, on maasto kohteelle pääosin helppokulkuista. Ainoan poikkeuksen muodostaa joen länsipuolella lähellä järveä oleva suoalue, jota ylittäessä kumisaappaat ovat suositeltavat. Putouksen lähellä maasto jälleen paranee, ja hyviä kuvauspaikkoja on paljon. Köngästä voi kätevästi kuvata niin ylävirrasta kuin järven rannassa olevalta niemekkeeltäkin, josta kohteen näkee kerralla. Vielä tätäkin parempia kuvia saattaisi saada veneestä käsin, jos sellainen olisi käytettävissä.

Kokonaisuutena Peipospuron Kohiseva on kaunis ja alueellisesti harvinainen putous, jonka ansiot syntyvät itse putouksen ohella hienosta ympäristöstä. Patikointi putoukselle on elämys jo itsessään, sillä matkan varrelta löytyy pienempiä lisänähtävyyksiä: edellä mainitun ainutlaatuisen "vesiportaikon" ohella metsässä voi nähdä esimerkiksi kauniita jäkäliä, kivenkoloja ja joen yli kaatuneita vanhoja puita, joista yksi on putouksen niskalla. Ympäröivä metsä on mukavan vehreää kuusikkoa, ja maisemat Pohjanlammen vastarannalle jylhiä varsinkin ilta-auringossa. Siinä putouksen kohinaa kuunnellessa on mukava syödä retkieväitä ja tuntea jälleen löytäneensä jotakin harvinaista ja kaunista. Olkaa savolaiset ylpeitä tästäkin putouksestanne!

Ps. Kunnia tämän putouksen löytämisestä kuuluu Geologian tutkimuskeskuksen entiselle työntekijälle Hannu Revolle (Joensuusta), joka vinkkasi kohteen minulle syksyllä 2016, ja lähti toukokuussa 2017 mukaan esittelemään paikkaa. Suuret kiitokset hänelle!

Ajo-osoite

Nimetön soratie, Rautavaara
GPS: 63.23722 (N), 28.62304 (E)
Avaa uuteen välilehteen Google Maps -palvelussa

Lehtovaarantieltä etelään ajetaan Pirttimäentietä ja sitten nimetöntä soratietä yhteensä n. 10 km. Kävelyä putoukselle poluttoman metsän läpi joen pohjoispuolelta n. 400 metriä.

Video putouksesta


Kommentit (2)

   Mirja Summanen - 21.05.2020, 19:20

Käytiin tänään helatorstaina katsastamassa paikka. Oli vähän haasteellista ajaa, koska sivutie oli osittain jäinen ja vähän luminenkin. Parin päivän päästä varmaan tie on jo paremmassa kunnossa. Hieno paikka! Koski kohisi upeasti. Kaukana katala maailma! Suosittelen!

   Marianna Kauhanen - 03.01.2018, 16:06

Kohde mikä pitää ehdottomasti käydä katsastamassa. Hienoja kuvia, Kiitos!

Kirjoita uusi kommentti


Sivun ylläpito

Putous lisätty sivustolle 17.09.2017, muokattu viimeksi 01.06.2019

  Tilaa uutiskirje

Postituslistamme jäsenenä kuulet ensimmäisten joukossa uusista vesiputouksista sivustollamme.

Tilaa uutiskirjeemme täältä!

Suomen Vesiputoukset - Youtube Suomen Vesiputoukset - Pinterest

  Yhteistyössä

Twitter