Matkaopas ja tietolähde Suomen luonnontilaisista vesiputouksista

Paloköngäs

***--

Posio

 Putouksen tiedot
Pääsy
Keskivaikea
Korkeus (yht.) 5 m
Korkein porras 2 m
Pituus 30 m
Virtaama (kesk.) 1.8 m3/s
Virtaama (huippu) 18 m3/s
Luokitus Porrasputous
Vesistö Palojoki
Leveysaste 66.25547 (N)
Pituusaste 27.27499 (E)
Paikkakunta Posio

Korouoman rotkolaakson rinteillä Posiossa virtaa useita näyttäviä vesiputouksia. Näistä runsasvetisimpiin kuuluu Palokönkään putouskoski, joka kuohuaa valkoisena virtana laakson pohjoispuolella. Kyseessä on n. 350 metrin pituinen ja 35 metrin korkuinen koskijakso, joka syntyy Korouomaan laskevan Palojoen loppumetreillä.

Koski alkaa Palojoen alitettua KuusamoRovaniemi -valtatien ja virrattuaan sen jälkeen metsän keskelle. Metsässä olevasta suvannosta joki kiemurtelee alavirtaan, jossa sen vauhti kiihtyy kivien ja mutkien pyörteissä. Vaikka koski on jylhä ja näkemisen arvoinen luontokohde jo kokonaisuutena, voidaan erityishuomion alle nostaa sen loppuosassa pauhaava vuolas, arviolta viisimetrinen porrasputous. Tämä putous sijaitsee n. 100 metrin päässä rantapensaikosta, jonka suojissa joki laskee laakson pohjalla kimaltelevaan Auttijärveen.

Alaputouksen suurimmat portaat ovat korkeudeltaan parin metrin luokkaa, ja näiden välillä on myös pienempiä droppeja. Koska pudotus jakautuu arviolta 2030 metrin matkalle, on kenties oikeampaa puhua putousten sarjasta, kuin yhdestä putouksesta. Edestä päin katsottuna putouksella on kuitenkin selvästi erottuvat ylä- ja alatasot. Huomattavaa on myös, että könkään korkein putous (n. 2 m) on lähes pystysuora. Putouksen jälkeen joki pauhaa koskisena vielä hyvän matkaa, ennen kuin veden kulku rauhoittuu rantakoivikossa.

Putouksen luokse pääsee helpoimmin patikoimaan Palojoen länsipuolella olevalta parkkipaikalta, johon auton voi kätevästi jättää. Metsäinen polku laskeutuu rinnettä alas yhteensä n. 600 metrin matkan, ja kulkee lopuksi aivan pääputouksen alapuolelta. Vaikka polku ei aina erotu metsästä kunnolla, on maasto joen rannalla avointa ja suht. helppokulkuista. Hyviä kuvauspaikkoja on siten riittämiin. Putoukselta takaisin autolle palattaessa voi retkeilijälle tulla hiki pintaan, sillä laakson pohjalta kiipeäminen vaatii voimia.

Palokönkään jylhä pauhu sopii mainiosti pienen päiväretken kohteeksi. Putouksen sijainti kohtuullisen lähellä ajotietä yhdistettynä valmiiseen metsäpolkuun ja putouksen suureen vesimäärään tekee könkäästä arvokkaan luontokohteen Korouoman lähimaisemissa. Vaikkei putous Suomen kärkijoukkoon pääsekään, voi sitä lämpimästi suositella ainakin kuntoilun kannalta!

Ajo-osoite

Rovaniementie 479, Posio
GPS: 66.25799 (N), 27.28123 (E)
Avaa uuteen välilehteen Google Maps -palvelussa

Kävelyä putoukselle metsäpolkua pitkin n. 600 m.

Video putouksesta

Palvelut putouksen lähellä:

Vuokramökki

Sauna

Leirintäalue

Sauna

Ravintola

Hotelli

Muita putouksia lähialueella (alle 30 km):

Auttiköngäs

Rovaniemi


Kommentit (2)

   Irma Ziemer - 29.09.2014, 18:22

tuttu maisema

   Antero Lehto - 26.09.2014, 20:52

Hieno video ja kohteen dokumentointi, kiitos!
AL.

Kirjoita uusi kommentti


Sivun ylläpito

Putous lisätty sivustolle 17.07.2014, muokattu viimeksi 18.05.2022

  Tilaa uutiskirje

Postituslistamme jäsenenä kuulet ensimmäisten joukossa uusista vesiputouksista sivustollamme.

Tilaa uutiskirjeemme täältä!

Suomen Vesiputoukset - Youtube Suomen Vesiputoukset - Pinterest

  Yhteistyössä

Twitter