Matkaopas ja tietolähde Suomen luonnontilaisista vesiputouksista

Myllykulmankoski

**---

Orimattila

 Putouksen tiedot
Pääsy
Helppo
Korkeus (yht.) 3 m
Korkein porras 3 m
Pituus 10 m
Virtaama (kesk.) 4.3 m3/s
Virtaama (huippu) 52 m3/s
Luokitus Jyrkkä kaskadi
Vesistö Porvoonjoki
Leveysaste 60.84470 (N)
Pituusaste 25.66640 (E)
Paikkakunta Orimattila

Myllykulmankoski – eli toiselta nimeltään Virenojan koski – on jyrkähkö vesiputous Porvoonjoessa. Putous sijaitsee Orimattilan keskustan pohjoispuolella joen yläjuoksulla. Koskessa vesi virtaa leveän kalliokynnyksen yli pudoten paikoin lähes pystysuorasti, paikoin loivasti rinnettä ja kivikkoa myöten alas.

Ennen putousta joen virta kiihtyy huomattavasti, ja könkään jälkeenkin koski jatkuu pitkään valkokuohuisena. Pituutta koskella on yhteensä 190 metriä ja pudotuskorkeutta 6 metriä, josta itse pääputouksen osuus on arviolta 3 metriä reilun kymmenen metrin matkalla. Loppuosa pudotuskorkeudesta muodostuu loivista koskista.

Koski on menneinä vuosisatoina ollut tunnettu erityisesti myllytoiminnastaan. Putouksessa on toiminut ensimmäinen vesimylly jo vuonna 1586, ja myllytoiminta on sittemmin jatkunut eri muodoissaan aina 1970-luvulle asti. Nykyään myllystä ja muista rakennuksista on jäljellä enää raunioita, jotka ovat nähtävissä putouksen viereisellä metsittyneellä myllytontilla. Lisäksi joessa on jäljellä joitakin vanhoja patolaitteita ja betonia. Tänä päivänä koski on myös osa Virenojan kylän kulttuurimaisemaa.

Mikäli ei anna betonijäänteiden pilata näkymiä, on Myllykulmankoski hieno ja tunnelmallinen pieni putous, jossa vettä riittää runsaasti läpi kesän. Putous on myös erittäin helppo löytää, sillä se sijaitsee suoraan Porvoonjoen ylittävän Myllyntien vieressä. Joen pohjoispuolella on myös autoilijoille kätevä parkkialue, sekä hyvä levähdyskatos tulentekopaikkoineen.

Kokonaisuutena putouksen suurimmat ansiot löytyvät suuresta vesimäärästä, lähes pystysuorasta pudotuksesta, sekä ympäröivästä kulttuurimaisemasta. Vastaavasti könkään heikkouksiin kuuluvat matalahko korkeus ja koskessa yhä sijaitsevat patorauniot. Näistä huolimatta Myllykulmankoski on komea ja mielenkiintoinen koski, joka muun ohella sijaitsee vain tunnin ajomatkan päässä pääkaupunkiseudulta.

Ajo-osoite

Myllyntie 279, Orimattila
GPS: 60.84517 (N), 25.66649 (E)
Avaa uuteen välilehteen Google Maps -palvelussa

Putous sijaitsee joen ylittävästä sillasta n. 100 m alavirtaan.

Video putouksesta


Kommentit (2)

   joni - 24.02.2021, 14:20

Lisäbonuksena tässä on myös Suomen vanhin tunnettu asuinpaikka, ajoitettu reilut 10.000 vuotta vanhaksi.

   veeti - 01.01.2014, 20:57

Yks mun suosikkivesiputouksista. Tampereelta ei muuten ole kovin pitkä ajomatka. Kannatti käydä sieltä saakka katsomassa!

Kirjoita uusi kommentti


Sivun ylläpito

Putous lisätty sivustolle 13.07.2012, muokattu viimeksi 12.10.2018

  Tilaa uutiskirje

Postituslistamme jäsenenä kuulet ensimmäisten joukossa uusista vesiputouksista sivustollamme.

Tilaa uutiskirjeemme täältä!

Suomen Vesiputoukset - Youtube Suomen Vesiputoukset - Pinterest

  Yhteistyössä

Twitter