Matkaopas ja tietolähde Suomen luonnontilaisista vesiputouksista

Myllyköngäs

***--

Tervola

 Putouksen tiedot
Pääsy
Helppo
Korkeus (yht.) 3 m
Korkein porras 3 m
Pituus 20 m
Virtaama (kesk.) 7.1 m3/s
Virtaama (huippu) 90 m3/s
Luokitus Jyrkkä kaskadi
Vesistö Vähäjoki
Leveysaste 66.16800 (N)
Pituusaste 25.39403 (E)
Paikkakunta Tervola

Myllyköngäs on Tervolan Vähäjoessa sijaitseva vuolas, kolmimetrinen vesiputous. Putous sijaitsee joen alajuoksulla paikassa, josta matkaa Kemijoelle (johon Vähäjoki laskee) on vain muutama kilometri. Köngäs virtaa joen ylittävän betonisillan vieressä sijaitsevalta kalliokynnykseltä alas lähes pystysuorana koskena. Vielä ennen siltaa joen virtaus on rauhallinen.

Erityisesti vesimäärältään Myllyköngäs on näyttävä, ja putous kuuluukin Suomen runsasvetisimpiin vapaina virtaaviin vesiputouksiin. Vähäjoessa on toki muitakin koskia (esim. melojien parissa suosittu Pyhäportti), mutta Myllyköngäs on näistä ylivoimaisesti jyrkin ja putousmaisin. Kosken voiman voi tuntea paitsi könkään valtavassa pauhussa, myös putouksen aiheuttamassa aallokossa, joka lyö könkään alapuolella rantaan kuin merenlahdella. Tällaisia aaltoja näkee vain harvan suomalaisen vesiputouksen yhteydessä. Könkään jälkeen vesi kuohuu valkoisena vielä pitkään, ennen kuin joen vauhti hiljenee.

Putouksen komeuden huomioiden on erikoista, että Myllyköngäs on Suomessa varsin huonosti tunnettu luontokohde. Vaikka putous sijaitsee suoraan ajotien varressa, sen luokse ei ole helppo löytää, ellei tiedä mitä etsii. Tämä johtunee – ainakin osittain – opasteiden täydellisestä puuttumisesta ja siitä, että paikalle vievä soratie on yksityinen. Siksi putouksen viereen ei pääse autolla suoraan ilman maanomistajien lupaa, vaan auto on jätettävä lähelle päätietä, ja patikoitava putoukselle jalan n. 6 kilometrin matka.

Perillä putousta on helppo kuvata, sillä köngästä ympäröiville kallioille pystyy vaivattomasti laskeutumaan joen eteläpuolelta. Vähäjoen maisema on muutenkin komea, lukuun ottamatta kosken ylittävää betonisiltaa, joka rumuudellaan laimentaa ympäristön kauneutta. Sillan yhteydessä on ilmeisesti joskus ollut myös patoluukku, joka on kaikeksi onneksi purettu pois.

Kaiken kaikkiaan Myllyköngäs on yksi Lounais-Lapin upeimmista vesiputouksista. Muutamaa metriä korkeampana ja ilman rumaa betonisiltaa se ansaitsisi täydet viisi tähteä. Mutta vaikkei putous aivan Suomen ykkösvesiputouksiin kuulukaan, voi sitä hyvällä syyllä kutsua ainakin Tervolan Niagaraksi!

Ajo-osoite

Myllykönkääntie 13, 95355 Tervola
GPS: 66.17206 (N), 25.28380 (E)
Avaa uuteen välilehteen Google Maps -palvelussa

Putoukselle vievä soratie on yksityinen, eikä Myllykönkäälle pääse siksi autolla ilman maanomistajien lupaa. Auto on jätettävä lähelle päätietä, ja käveltävä n. 6 kilometrin matka perille (putouksen os. Myllykönkääntie 600). Putous sijaitsee tien vieressä sillan alla.

Video putouksesta


Kommentit (3)

   Admin - 06.08.2021, 13:22

Kiitoksia tärkeästä tarkennuksesta. Kohteen esittelyä on nyt korjattu ottamaan tien yksityisyys paremmin huomioon.

   Jenni - 31.07.2021, 00:23

Myllykönkäälle vievä soratie on vain ja ainoastaan YKSITYINEN tie, ja sinne ei ole kenenkään muulla mitään asiaa autolla. Jalkaisin jokamiehenoikeudella toki saa kulkea. Auto on jätettävä kauas yleiselle tielle tai jonnekin muualle lailliselle paikalle. Matkaa on useampi kilometri kävelyä, mutta se on sen arvoinen. Sellaisen tiedon jakaminen, että autolla sinne voisi mennä on täysin virheellinen. Yksityinen tie tarkoittaa usean yksityisen maanomistajan ylläpitämää tietä, johon kunta ei millään tavalla osallistu. Kohteen esittelyä olisi syytä korjata tältä osin.

   Kari - 22.10.2018, 14:20

Olen käynyt 1950- luvun lopulla Myllykönkäällä, ja silloin kuulin puhuttavan, että Tervolan isännät olisi suunnitelleet könkääseen voimalaitosta, jonka takia siltakin olisi rakennettu. silloin sillankorvassa pohjoispuolella oli kevytrakenteinen parakki, jossa sillanrakentajat oli asuneet.

Kirjoita uusi kommentti


Sivun ylläpito

Putous lisätty sivustolle 08.03.2012, muokattu viimeksi 06.08.2021

  Tilaa uutiskirje

Postituslistamme jäsenenä kuulet ensimmäisten joukossa uusista vesiputouksista sivustollamme.

Tilaa uutiskirjeemme täältä!

Suomen Vesiputoukset - Youtube Suomen Vesiputoukset - Pinterest

  Yhteistyössä

Twitter