Matkaopas ja tietolähde Suomen luonnontilaisista vesiputouksista

Myllyköngäs

Tervola

 Putouksen tiedot
Korkeus (yht.) 3 m
Korkein porras 3 m
Pituus 20 m
Virtaama (kesk.) 7.1 m3/s
Virtaama (huippu) 90 m3/s
Luokitus Jyrkkä kaskadi
Vesistö Vähäjoki
Leveysaste 66.16800 (N)
Pituusaste 25.39403 (E)
Paikkakunta Tervola
Pääsy
Helppo
***--

Myllyköngäs on Tervolan Vähäjoessa sijaitseva vuolas, kolmimetrinen vesiputous. Putous sijaitsee joen alajuoksulla paikassa, josta matkaa Kemijoelle (johon Vähäjoki laskee) on vain muutama kilometri. Köngäs virtaa joen ylittävän betonisillan vieressä sijaitsevalta kalliokynnykseltä alas lähes pystysuorana koskena. Vielä ennen siltaa joen virtaus on rauhallinen.

Erityisesti vesimäärältään Myllyköngäs on näyttävä, ja putous kuuluukin Suomen runsasvetisimpiin vapaina virtaaviin vesiputouksiin. Vähäjoessa on toki muitakin koskia (esim. melojien parissa suosittu Pyhäportti), mutta Myllyköngäs on näistä ylivoimaisesti jyrkin ja putousmaisin. Kosken voiman voi tuntea paitsi könkään valtavassa pauhussa, myös putouksen aiheuttamassa aallokossa, joka lyö könkään alapuolella rantaan kuin merenlahdella. Tällaisia aaltoja näkee vain harvan suomalaisen vesiputouksen yhteydessä. Könkään jälkeen vesi kuohuu valkoisena vielä pitkään, ennen kuin joen vauhti hiljenee.

Putouksen komeuden huomioiden on erikoista, että Myllyköngäs on Suomessa varsin huonosti tunnettu luontokohde. Vaikka putous sijaitsee suoraan ajotien varressa, sen luokse ei ole helppo löytää, ellei tiedä mitä etsii. Tämä johtunee – ainakin osittain – opasteiden täydellisestä puuttumisesta ja siitä, että ainakin yksi paikalle vievistä sorateistä on yksityinen. Jos reitin kuitenkin tuntee, putouksen luokse pääsee helposti, ja auton voi jättää esimerkiksi tienvarteen joen ylittävän sillan pohjoispuolelle.

Putousta on helppo kuvata, sillä köngästä ympäröiville kallioille pystyy vaivattomasti laskeutumaan joen eteläpuolelta. Vähäjoen maisema on muutenkin komea, lukuun ottamatta kosken ylittävää betonisiltaa, joka rumuudellaan laimentaa ympäristön kauneutta. Sillan yhteydessä on ilmeisesti joskus ollut myös patoluukku, joka on kaikeksi onneksi purettu pois.

Kaiken kaikkiaan Myllyköngäs on yksi Lounais-Lapin upeimmista vesiputouksista. Muutamaa metriä korkeampana ja ilman rumaa betonisiltaa se ansaitsisi täydet viisi tähteä. Mutta vaikkei putous aivan Suomen ykkösvesiputouksiin kuulukaan, voi sitä hyvällä syyllä kutsua ainakin Tervolan Niagaraksi!

Ajo-osoite

Myllykönkääntie 600, Tervola
GPS: 66.16825 (N), 25.39416 (E)

Putous sijaitsee tien vieressä sillan alla.

Video putouksesta


Kommentit (1)

   Kari - 22.10.2018, 14:20

Olen käynyt 1950- luvun lopulla Myllykönkäällä, ja silloin kuulin puhuttavan, että Tervolan isännät olisi suunnitelleet könkääseen voimalaitosta, jonka takia siltakin olisi rakennettu. silloin sillankorvassa pohjoispuolella oli kevytrakenteinen parakki, jossa sillanrakentajat oli asuneet.

Kirjoita uusi kommentti


Sivun ylläpito

Putous lisätty sivustolle 08.03.2012, muokattu viimeksi 01.05.2016

  Tilaa uutiskirje

Postituslistamme jäsenenä kuulet ensimmäisten joukossa uusista vesiputouksista sivustollamme.

Tilaa uutiskirjeemme täältä!

  Yhteistyössä

Twitter