Matkaopas ja tietolähde Suomen luonnontilaisista vesiputouksista

Mariken putous

****-

Sauvo

 Putouksen tiedot
Pääsy
Keskivaikea
Korkeus (yht.) 5 m
Korkein porras 5 m
Pituus 1 m
Virtaama (kesk.) 0.5 m3/s
Virtaama (huippu) 7 m3/s
Luokitus Jyrkkä kaskadi
Vesistö Ruonanjoki
Leveysaste 60.31037 (N)
Pituusaste 22.77805 (E)
Paikkakunta Sauvo

Kukapa uskoisi, että Sauvon kunnan alavista peltomaisemista Varsinais-Suomen rannikolta löytyisi niinkin harvinainen luontoihme, kuin aito vesiputous. Mutta niin vain löytyy, tarkemmin sanottuna Mariken (eli Marjun) kylästä.

Huomautus 29.4.2021:
Maanomistajan pyynnöstä kehotamme noudattamaan hyvin suurta varovaisuutta koskien putouksella mahdollisesti tehtäviä retkiä. Alueella on ilmennyt luvatonta oleskelua pihapiirissä, koskien erityisesti joen itäpuolella sijaitsevaa ns. myllärin tonttia, jossa parhaillaan tehdään kiinteistön remonttitöitä. Muistutamme samalla, että jokamiehenoikeudet eivät anna lupaa yksityisillä piha-alueilla liikkumiseen, roskaamiseen, eivätkä minkäänlaisten häiriöiden aiheuttamiseen paikallisille.

Kukapa uskoisi, että Sauvon kunnan alavista peltomaisemista Varsinais-Suomen rannikolta löytyisi niinkin harvinainen luontoihme, kuin aito vesiputous. Mutta niin vain löytyy, tarkemmin sanottuna Mariken (eli Marjun) kylästä.

Kyseessä on noin viisimetrinen virallisesti nimetön putous, joka kohisee kylän läpi kiemurtelevassa Ruonanjoessa. Putous syntyy, kun joen virta kääntyy kylää halkovan Järvenkyläntien sillan jälkeen jyrkästi itään. Mutkan jälkeen vesi ylittää paljaan silokallion, ja kohisee kahtena vierekkäisenä putouksena syvään kalliopoukamaan. Poukaman pohjalta joki jatkaa matkaansa etelään kohti Saaristomeren Karhuselkää.

Muodoltaan Mariken putous on perinteinen kaskadiputous, eli köngäs muodostuu lukuisista pienistä portaista ja sileistä luiskista. Ennen putousta joen virta on hiljainen, sillä vesi kerääntyy putouksen yläpuolella pieneen "altaaseen", josta se ylittää niskan ohuena vesipatjana. Putousta vastapäätä kohoaa jyrkkä ja sammaleinen kalliorinne, ja könkään pohjoispuolella poukama rajautuu matalaan kivimuuriin. Putousta ympäröivä maisema on perinteistä suomalaista maalaismaisemaa, ja jokivarren kasvusto koostuu enimmäkseen pensaista ja pienpuustosta.

Mariken putouksen olemassaoloa voi pitää pienenä ihmeenä, sillä moni muu Lounais-Suomen koski on padottu 1900-luvulla vesivoimalle. Putousta sivuavan kivimuurin takana ryteikössä on tosin vanhoja rautaosia, mikä pistää miettimään, onko tälläkin koskella ollut joskus myös teollista käyttöä. Nykyisellään putous on joka tapauksessa puhdas luontokohde, ja harvinaisen kaunis sellainen. Mitään virallisia retkeilyinfratruktuureja, kuten tulipaikkoja ja luontopolkuja aluella ei ole, mihin voi vaikuttaa sekin, että kohteen lähellä on paljon asutusta ja maanviljelyksiä.

Mariken putous 1909
Harvinainen kuvataltiointi Mariken putouksesta 1900-luvun alusta. Kuva: Benjamin Frosterus, 1909–1910. GTK, Vanhatkuvat nro 2642.

Putouksen luokse pääsee kävelemään joen itäpuolelta, missä Järvenkyläntieltä lähtee pieni polku etelään joen vartta sivuten. Polku kulkee metsäisessä notkossa joen ja viereisen peltoalueen välissä, ja johtaa vajaan 200 metrin jälkeen suoraan putoukselle. Kun putoukselle kävelee, on ehdottoman tärkeää pysyä notkossa, ja välttää peltoalueelle, sekä joen itäpuolisen rakennuksen pihapiiriin nousemista. Kesäisin polkua tosin voi olla vaikea hahmottaa johtuen korkeasta heinikosta. Kun kosken äänen kuulee, kannattaa kulku suunnata em. kivimuurin lähellä olevalta kuusipuulta vasemmalle kohti könkään vastapäistä kalliorinnettä. Kalliorinteeltä löytyvät myös kohteen parhaat kuvauspaikat, joskin terve varovaisuus on tarpeen erityisesti sateen jälkeen.

Järvenkyläntiellä ei juuri ole parkkipaikkoja putouksen lähellä. Itse jätin autoni Ruonanjoen länsipuolella olevalle pienelle peltotienpätkälle, jolta kävelin takaisin isolle tielle, ja sillan yli kohti putousta. Jos näin päättää tehdä, on erittäin tärkeää varoa Järvenkyläntien autoliikennettä, sillä tie on kapea erityisesti sillan kohdalla, ja autot kulkevat nopeasti. Kun alueella liikkuu, tulee muutenkin ehdottomasti kunnioittaa paikallisten asukkaiden yksityisyyttä, sekä piha- ja viljelysalueita.

Mielestäni Mariken putous on hieno ja lähes puhdasverinen virtavesiluonnon helmi alueella, jolta putouksia ei muuten juuri odottaisi löytävänsä. Kohteen melko hyvä saavutettavuus nostaa sen arvoa entisestään. Tässäpä mukava etappi Varsinais-Suomessa liikkuvalle putousbongarille – varsinkin sellaiselle, joka osaa pitää tarvittaessa profiilinsa matalana!

Ajo-osoite

Järvenkyläntie 466, 21570 Sauvo
GPS: 60.31186 (N), 22.77595 (E)
Avaa uuteen välilehteen Google Maps -palvelussa

Kävelyä tieltä putoukselle joen itäisen rannan ja pellon välisessä notkossa n. 200 metriä. Putous sijaitsee joen mutkassa.

Video putouksesta

Muita putouksia lähialueella (alle 30 km):


Kommentit (0)

Ei kommentteja.

Kirjoita uusi kommentti


Sivun ylläpito

Putous lisätty sivustolle 31.03.2020, muokattu viimeksi 04.07.2021

  Tilaa uutiskirje

Postituslistamme jäsenenä kuulet ensimmäisten joukossa uusista vesiputouksista sivustollamme.

Tilaa uutiskirjeemme täältä!

Suomen Vesiputoukset - Youtube Suomen Vesiputoukset - Pinterest

  Yhteistyössä

Twitter