Matkailuopas ja matkakertomus Suomen luonnontilaisten vesiputousten maailmasta

Liejeen putoukset

***--

Puolanka

 Putouksen tiedot
Pääsy
Keskivaikea
Korkeus (yht.) 4 m
Korkein porras 4 m
Pituus 6 m
Virtaama (kesk.) 0.25 m3/s
Virtaama (huippu) 3 m3/s
Luokitus Viuhka (+ Putousten sarja)
Vesistö Liejeenjoki
Leveysaste 64.78254 (N)
Pituusaste 27.82576 (E)
Paikkakunta Puolanka

Lähes jokainen Puolangalla vieraileva retkeilijä tuntee Hepokönkään kuuluisan putouksen yhtenä Kainuun upeimmista luonnonnähtävyyksistä. Mutta harvapa tietää, että vain viiden kilometrin säteellä Hepokönkäästä etelään virtaa toinen astetta pienempi, mutta yhtälailla kaunis vesiputous – tai oikeammin niiden sarja: Liejeen putoukset.

Tosiasiassa kyseessä on 3–4 putouksen ja koskipaikan ryhmä Liejeenjoessa, joka virtaa metsäisessä notkelmassa läheisen Kurikkavaaran pohjoispuolella. Näistä virallisesti nimettömistä putouksista ylivoimaisesti suurin ja jyrkin on lähes nelimetrinen köngäs, joka on sarjan ensimmäinen ja itäisin putous. Köngäs syntyy, kun kapea joenuoma levenee vaahtoavaksi "viuhkaksi" syöksyessään alas kalliolta kahdessa portaassa. Jo ennen putousta joen kulku tiheässä metsässä on vauhdikasta, ja jatkuu nopeana könkään jälkeenkin, vaikka virta levenee ja maisema avartuu.

Paikalle pääsee helposti läheiseltä Hoikanvaarantieltä, jonka varteen auton voi jättää. Ajotieltä lähtee n. 150 metrin metsäpolku etelään joen rannalle, ja putous löytyy seuraamalla jokea lyhyen matkan ylävirtaan. Kiipeämällä putouksen viereistä kalliota sivuavan varvikkorinteen ylös pääsee könkään näkemään myös ylävirrasta. Sivusta katsottaessa putous lieneekin komeimmillaan, kun valkoisena kuohuavat vesimassat repivät tiensä ulos ahtaasta metsästä jyrkänteeltä alas.

Liejeenjoen muut putoukset virtaavat joen alajuoksulla vajaan puolen kilometrin päässä yläputouksesta. Tällöin joki putoaa reilun viidenkymmenen metrin matkalla 5–10 metriä eri portaissa. Putoukset ovat louhikkoisia ja melko loivia, mutta kyseessä on silti aito vesiputousten sarja ainakin alhaalta katsottuna. Varsinkin alimman "putousportaikon" ympärillä vesi kuohuu ja pyörteilee lohkareiden välissä komeasti, ennen kuin virran kulku tasoittuu. Kun joen pohjoista rantaa patikoi, tulee varautua soiseen ja vetiseen maastoon. Alueella elää ilmeisesti myös majavia, ainakin vanhoista pesärakennelmista päätellen.

Kokonaisuutena Liejeen putoukset ovat kokoelma virkistäviä, mutta valitettavan vähän tunnettuja luontokohteita. Erityisesti ylin ja suurin putous on komea nähtävyys, joka sopii helpon saavutettavuutensa ansiosta päiväretken kohteeksi lähes kaikille. Maisemiensa puolesta putoukset ovat erityisen rauhoittava paikka, ympäröivän metsän ollessa Kainuun jylhää ja kuusivaltaista korpea. Jos olet jo nähnyt Hepokönkään, ja kaipaat uusia putouselämyksiä Kainuusta, olkoon tämä neuvona seuraavan retken varalle!

Ajo-osoite

Hoikanvaarantie 11, Puolanka
GPS: 64.78413 (N), 27.82672 (E)
Avaa uuteen välilehteen Google Maps -palvelussa

Kävelymatka pääputoukselle metsäpolkua pitkin n. 150 metriä. Muut putoukset virtaavat alajuoksulla n. 450 metrin päässä.

Video putouksesta

Palvelut putouksen lähellä:

Vuokramökki

Leirintäalue

Kahvila

Sauna

Muita putouksia lähialueella (alle 30 km):

Hepoköngäs

Puolanka

Komulanköngäs

Hyrynsalmi


Kommentit (0)

Ei kommentteja.

Kirjoita uusi kommentti


Sivun ylläpito

Putous lisätty sivustolle 26.01.2016, muokattu viimeksi 10.12.2022

  Tilaa uutiskirje

Postituslistamme jäsenenä kuulet ensimmäisten joukossa uusista vesiputouksista sivustollamme.

Tilaa uutiskirjeemme täältä!

Suomen Vesiputoukset - Youtube Suomen Vesiputoukset - Pinterest

  Yhteistyössä

Twitter