Matkaopas ja tietolähde Suomen luonnontilaisista vesiputouksista

Kuopungin putous

***--

Kuusamo

 Putouksen tiedot
Pääsy
Vaikea
Korkeus (yht.) 7 m
Korkein porras 3 m
Pituus 10 m
Virtaama (kesk.) 0.13 m3/s
Virtaama (huippu) 0.5 m3/s
Luokitus Porrasputous
Vesistö Nimetön puro
Leveysaste 66.27025 (N)
Pituusaste 29.32850 (E)
Paikkakunta Kuusamo

Kuopungin nimetön putous on pienehkö portaittainen köngäs, joka sijaitsee Pohjois-Kuusamossa Juuman kylän länsipuolella. Putous virtaa Kuopunkijärveen laskevassa nimettömässä joessa tiheän metsän keskellä, vain muutaman kilometrin päässä Oulangan kansallispuistosta. Korkeutta tällä metsäisellä puroputouksella on noin seitsemän metriä.

Vetensä putous saa läheisestä Myllylammesta, joka sijaitsee Juumantien pohjoispuolella. Lammesta vesi jatkaa matkaansa koilliseen, jossa se n. 250 metriä virrattuaan kohtaa jyrkän rinteen. Joki laskeutuu jyrkänteen noin kymmenen metrin matkalla 3–4 portaassa jakautuen kahdeksi virraksi, joista putous koostuu. Virroista etelänpuoleinen on vuolaampi, ja muodostaa putouksen näkyvämmän osan. Pohjoisempi uoma puolestaan jää suurelta osin piiloon puiden taakse, ja on selvästi loivempi. Jyrkänteen pohjalle laskeuduttuaan vesi jatkaa solisten matkaansa metsän poikki, sulautuen edelleen useana virtana osaksi rinteen alapuolista suoaluetta.

Koska putous on kohteena vähän tunnettu, sen luokse ei johda minkäänlaista polkua läheiseltä nimettömältä soratieltä, jonka varteen auton voi jättää. Patikkamatka tieltä putouksen niskalle on kuitenkin vain satakunta metriä. Könkään näkeminen alavirran puolelta edellyttää jyrkän rinteen laskeutumista ja sen jälkeen liikkumista tiheikössä ja soisessa maastossa. Koska alueella ei ole valmiita polkuja, on putoukseen tutustumiseen syytä varata runsaasti aikaa. Ympäristöltään kohde on hyvin ryteikköinen, ja könkään ympärillä kasvaa runsaasti mm. koivikkoa ja pajupuita. Edessä olevien oksistojen ja kaatuneiden puunrunkojen vuoksi putouksen menestyksekäs valokuvaaminen on vaikeaa, erityisesti kesäaikaan, kun puissa on lehtiä. Alueella liikkuminen edellyttää muutenkin varovaisuutta ja hyvää kuntoa.

Ulkoasultaan Kuopungin putousta voisi luonnehtia Suomussalmessa virtaavan Variskönkään ja Jämsässä kohisevan Juveninkosken risteytykseksi. Pienellä oksiston ja kaatuneiden puiden raivaamisella putouksesta voisi saada loistavan lisänähtävyyden Pohjois-Kuusamoon, jossa on jo ennestään useita tunnettuja vesiputouksia. Samalla putoukselle voisi vetää luontopolun, johon kuuluisivat jyrkänteen ylittävät portaat. Näillä eväillä kohteen virkistysarvo kasvaisi huomattavasti.

Mutta vaikka putous ei ympäristönsä vuoksi ole nykyisellään kovinkaan kuvauksellinen, ei se vähennä könkään arvoa vesiputouksena ja itsenäisenä luontokohteena. Tällä hetkellä kuitenkin suosittelen kohdetta lähinnä kovaa haastetta kaipaaville putousfriikeille – muiden lienee järkevämpää patikoida Jyrävälle!

Ajo-osoite

Nimetön soratie, Kuusamo
GPS: 66.26972 (N), 29.32637 (E)
Avaa uuteen välilehteen Google Maps -palvelussa

Kävelyä tieltä putoukselle n. 100 metriä.

Video putouksesta

Palvelut putouksen lähellä:

Hotelli

Ravintola

Sauna

Aktiviteetteja

Vuokrahuvila

Sauna

Aktiviteetteja

Muita putouksia lähialueella (alle 30 km):

Jyrävä

Kuusamo

Rytiköngäs

Kuusamo


Kommentit (2)

   Jussi Laine (admin) - 05.10.2014, 18:31

Näin on! Kyseinen putous onkin jo esitelty tällä sivustolla (ks. linkki ylempänä).

   Antti Kettunen - 05.10.2014, 10:22

Kitkanniemen Saaripuron könkään pudotuskorkeus on noin 30 metriä. Siinä on paljon vettä keväisin ja syksyisin. http://anttifox.1g.fi/kuvat/kesä/maisemia/Kuusamo/Saaripuron+köngäs+Kitkajoen+uomassa+web.jpg

Kirjoita uusi kommentti


Sivun ylläpito

Putous lisätty sivustolle 17.07.2014, muokattu viimeksi 19.12.2022

  Tilaa uutiskirje

Postituslistamme jäsenenä kuulet ensimmäisten joukossa uusista vesiputouksista sivustollamme.

Tilaa uutiskirjeemme täältä!

Suomen Vesiputoukset - Youtube Suomen Vesiputoukset - Pinterest

  Yhteistyössä

Twitter