Matkaopas ja tietolähde Suomen luonnontilaisista vesiputouksista

Kullaojan putous

****-

Salla

 Putouksen tiedot
Pääsy
Helppo
Korkeus (yht.) 4 m
Korkein porras 3 m
Pituus 10 m
Virtaama (kesk.) 0.04 m3/s
Virtaama (huippu) 0.4 m3/s
Luokitus Porrasputous
Vesistö Kullaoja
Leveysaste 67.44773 (N)
Pituusaste 29.21674 (E)
Paikkakunta Salla

Kullaojan nimetön vesiputous on kaunis portaittainen köngäs Sallan Naruskalla Itä-Lapissa. Putous sijaitsee metsän keskellä Pimiäselän laen eteläpuolella, jossa Kullaoja virtaa kalliojyrkänteen yli matkallaan kohti läheistä järveä. Könkään lisäksi alueen nähtävyyksiin kuuluu mahtavia kallioseiniä, luolia ja upeita näköaloja.

Putous koostuu pääpiirteissään jyrkästä kourumaisesta ylä-uomasta, ja sitä seuraavasta pääputouksesta. Yhteensä könkäällä on korkeutta nelisen metriä, josta lähes pystysuoraa pudotusta jopa kolme metriä. Joki laskee putouksen kautta ensin pieneen lampeen, ja siitä edelleen kosken kautta nimettömään järveen. Köngäs ei varsinaisesti kuohu vaan solisee, ja äänen voi kuulla jo pitkälle joen ylävirtaan. Kallio putouksessa on osin vihreän sammalen peittämää, mikä tuo mieleen aarniometsien putoukset tropiikissa. Alueen ilmapiiri ympäröivine kallioseinineen ja luolineen on jylhä, vehreä ja salaperäinen.

Vaikka köngäs sai syksyllä 2017 Sallan kunnalta virallisen opastekyltin tien varteen, kohde on edelleen sen verran piilossa, ettei sen luokse eksy ilman vaivannäköä. Putoukselle pääsemiseksi on ajettava Sallan keskustasta n. 90 kilometrin matka lähes asumattoman erämaan halki. Kohteelle pääsee ajamalla Naruskantietä, jolta käännytään Kullajärven eteläpuolella Värriönpirtintielle. Tätä tietä ajetaan noin 10 kilometriä, ja käännytään Y-risteyksestä vasemmalle. Huonokuntoista soratietä ajetaan noin 1,5 kilometriä, kunnes tien oikealla puolella on levennys, johon voi jättää auton. Tien toisella puolella on tienviitta putoukselle.

Patikkamatka putoukselle on reilut puoli kilometriä tieltä kaakkoon polkua pitkin, tai vaihtoehtoisesti paikalle löytää seuraamalla Kullaojan vartta itään. Erityisesti jälkimmäisessä tapauksessa kannattaa varautua joen ympärillä olevan vaikeakulkuisen suoalueen kiertämiseen. Muuten Pimiäselän maasto on kumpuilevaa, suhteellisen helppokulkuista kangasmetsää. Putouksen viereiselle kalliorinteelle rakennettiin kunnan toimesta puuportaat kesällä 2018 ehkäisemään maan kulumista, joten kohteen saavutettavuus on nykyisin varsin hyvä.

Kaiken kaikkiaan Kullaojan vesiputous on mielestäni yksi Lapin kauneimmista pikkuputouksista. Vaikka veden määrä ei ole päätähuimaava, on köngäs unohtumaton luontokohde kaukana kaikesta olevan sijaintinsa ja salaperäisen tunnelmansa ansiosta. Samalla putous on hyvä esimerkki siitä, ettei vesiputouksen kauneus aina riipu tarkasti mitattavista geologisista tai hydrologisista parametreistä, kuten korkeudesta ja virtaamasta. Ehdottomasti suositeltava vierailukohde kaikille, jotka kaipaavat unohtumattomia vesiputouselämyksiä Suomesta!

Ps. Kullaojan putous äänestettiin myös Suomen 100-vuotisjuhlien uudeksi putousnähtävyydeksi gallupissamme 2017.

Video putouksesta

Palvelut putouksen lähellä:

Vuokramökki

Sauna

Muita putouksia lähialueella (alle 30 km):


Kommentit (8)

   Ex-mökkiläinen - 07.12.2018, 21:35

Se poltettu "maastonkohta" on Värriön yhteismetsän mailla ja sen historia on sen näköinen, että aikanaan siinä paikalla oli kullankaivajien tukikohta. Mainitut kaivoivat kultaa siitä polttopaikasta länteen siitä puronvarresta. Kuopat löytyy, kun menee katsomaan. Tarina kertoo, että he löysivät "jotakin", mutta nähtävästi vain surkeita määriä kuoppien koko huomioiden ja huomioiden myös se, että he päättivät polttaa leirinsä.

   seita - 25.09.2017, 10:38

Edellinen kommentoija mainitsi poltetuista kohdista maastossa. Jos sillä tarkoitetaan polun varrella olevia palon jälkiä, niin luulen, että sillä paikalla olleet rakennelmat on tarkoituksella poltettu. Retkipaikan jutussa mainitaan hylätty laavu, jonka katto on romahtanut. Ehkä se on poltettu sen vuoksi. Metsähallitus mm. on viime vuosina polttanut vanhoja ja huonokuntoisia retkirakenteita.

   Heikki Partanen - 19.09.2017, 12:02

Eilinen ajelu putoukselle oli vaivan arvoinen. Reissu Sallasta kesti kaikkiaan 7 tuntia ja pakko myöntää, että nimettömät tiet ovat todella toistensa näköisiä. Näitä hiekkapolkuja kiersimme varmasti 150 km, puhelimet ei toimineet ja navigaattori kadotti yhteyden sateliittiin. Vihdoinkin löydettyämme Kullaojan, oli se todella vaivan arvoista. Upea kätkö metsän keskellä, nyt tosin jo opasteen saaneena, samoin polku oli selkeä, johtuen suuresta suosiosta. Suosion surullinen puoli oli ihmisten polttamat kohdat maastossa, todella ikävää, ettei pidetä nuotioista huolta, vaan tuli pääsee leviämään ja tekemään tuhojaan. Kuitenkin, todella verraton kohde, joskin ei helpoin löydettävä.

   Maalaisretkeilijä - 06.07.2017, 22:14

Taatusti törmää ihmisiin. Paikka kuhisee väkeä, eikä mene kauan, kun rinteet ovat puhki. Osa väestä vielä nuotioi putouksen juurella. Koskikaran pesintä oli täydessä vauhdissa, kun väkeä lappoi ylärinteen kapeasta kivenrakosesta solkenaan. Toivottavasti kara sai lapsensa lentoon. Joku vielä varmasti polkaisee pesän rikki jossain vaiheessa, se oli aivan siinä kulkuväylällä. Parempaa huolta saisi Salla tästä aarteesta pitää. Nopeasti portaat kallioiden varaan, ettei hentoinen maakerros hajoa kulkijoiden alla.

   Tuula Heikkine - 30.11.2016, 01:25

Kullanojan salaperäisen kaunis putous. Siellä luonnon helmassa viihtyisi putous katsellen. Ehdottomasti kaunein.

1
2

Kirjoita uusi kommentti


Sivun ylläpito

Putous lisätty sivustolle 02.08.2012, muokattu viimeksi 30.05.2020

  Tilaa uutiskirje

Postituslistamme jäsenenä kuulet ensimmäisten joukossa uusista vesiputouksista sivustollamme.

Tilaa uutiskirjeemme täältä!

Suomen Vesiputoukset - Youtube Suomen Vesiputoukset - Pinterest

  Yhteistyössä

Twitter