Kullaojan putous

 Putouksen tiedot
Korkeus (yht.) 4 m
Korkein porras 3 m
Pituus 10 m
Virtaama (kesk.) 0.04 m3/s
Virtaama (huippu) 0.4 m3/s
Luokitus Porrasputous
Vesistö Kullaoja
Leveysaste 67.44773 (N)
Pituusaste 29.21674 (E)
Paikkakunta Salla
Pääsy
Keskivaikea

Kullaojan nimetön vesiputous on kaunis portaittainen köngäs Sallan Naruskalla Itä-Lapissa. Putous sijaitsee metsän keskellä Pimiäselän laen eteläpuolella, jossa Kullaoja virtaa kalliojyrkänteen yli matkallaan kohti läheistä järveä. Könkään lisäksi alueen nähtävyyksiin kuuluu mahtavia kallioseiniä, luolia ja upeita näköaloja.

Putous koostuu pääpiirteissään jyrkästä kourumaisesta ylä-uomasta, ja sitä seuraavasta pääputouksesta. Yhteensä könkäällä on korkeutta nelisen metriä, josta lähes pystysuoraa pudotusta jopa kolme metriä. Joki laskee putouksen kautta ensin pieneen lampeen, ja siitä edelleen kosken kautta nimettömään järveen. Köngäs ei varsinaisesti kuohu vaan solisee, ja äänen voi kuulla jo pitkälle joen ylävirtaan. Kallio putouksessa on osin vihreän sammalen peittämää, mikä tuo mieleen aarniometsien putoukset tropiikissa. Alueen ilmapiiri ympäröivine kallioseinineen ja luolineen on jylhä, vehreä ja salaperäinen.

Vaikka köngäs sai kesällä 2017 Sallan kunnalta virallisen opastekyltin tien varteen, kohde on edelleen sen verran "salaperäinen", ettei sen luokse eksy ilman vaivannäköä. Putoukselle pääsemiseksi on nimittäin ajettava Sallan keskustasta n. 90 kilometrin matka lähes asumattoman erämaan halki. Kohteelle pääsee ajamalla Naruskantietä, jolta käännytään Kullajärven eteläpuolella Värriönpirtintielle. Tätä tietä ajetaan n. 10 kilometriä, kunnes ennen P-paikkaa (jossa opaskyltti on) käännytään Y-risteyksestä vasemmalle. Viimeinen nimetön soratie on huonokuntoinen, ja ajaessa on noudatettava suurta varovaisuutta.

P-paikalta putouksen luokse pääsee patikoimalla reilut puoli kilometriä kaakkoon polkua pitkin, tai vaihtoehtoisesti seuraamalla Kullaojan vartta itään. Erityisesti jälkimmäisessä tapauksessa kannattaa varautua joen ympärillä olevan vaikeakulkuisen suoalueen kiertämiseen. Muuten Pimiäselän maasto on kumpuilevaa, suhteellisen helppokulkuista kangasmetsää, lukuunottamatta itse putouksen ympäristöä, joka louhikon ja kalliorinteiden vuoksi edellyttää kiipeilyä.

Kaiken kaikkiaan Kullaojan vesiputous on mielestäni yksi Lapin kauneimmista pikkuputouksista. Vaikka veden määrä ei ole päätähuimaava, on köngäs unohtumaton luontokohde kaukana kaikesta olevan sijaintinsa ja salaperäisen tunnelmansa ansiosta. Samalla putous on hyvä esimerkki siitä, ettei vesiputouksen kauneus aina riipu tarkasti mitattavista geologisista tai hydrologisista parametreistä, kuten korkeudesta ja virtaamasta. Ehdottomasti suositeltava vierailukohde kaikille, jotka kaipaavat harvinaisia vesiputouselämyksiä Suomesta!

Ps. Mainittakoon vielä, että Kullaojan putous äänestettiin gallupissamme Suomen Uudeksi Putousnähtävyydeksi 2017!

Ajo-osoite:

Nimetön soratie, Naruska (Salla)
GPS: 67.45171 (N), 29.21004 (E)

Kävelyä putouksen luokse metsän läpi n. 600 metriä.

Video putouksesta


Kommentit (7)

   seita - 25.09.2017, 10:38

Edellinen kommentoija mainitsi poltetuista kohdista maastossa. Jos sillä tarkoitetaan polun varrella olevia palon jälkiä, niin luulen, että sillä paikalla olleet rakennelmat on tarkoituksella poltettu. Retkipaikan jutussa mainitaan hylätty laavu, jonka katto on romahtanut. Ehkä se on poltettu sen vuoksi. Metsähallitus mm. on viime vuosina polttanut vanhoja ja huonokuntoisia retkirakenteita.

   Heikki Partanen - 19.09.2017, 12:02

Eilinen ajelu putoukselle oli vaivan arvoinen. Reissu Sallasta kesti kaikkiaan 7 tuntia ja pakko myöntää, että nimettömät tiet ovat todella toistensa näköisiä. Näitä hiekkapolkuja kiersimme varmasti 150 km, puhelimet ei toimineet ja navigaattori kadotti yhteyden sateliittiin. Vihdoinkin löydettyämme Kullaojan, oli se todella vaivan arvoista. Upea kätkö metsän keskellä, nyt tosin jo opasteen saaneena, samoin polku oli selkeä, johtuen suuresta suosiosta. Suosion surullinen puoli oli ihmisten polttamat kohdat maastossa, todella ikävää, ettei pidetä nuotioista huolta, vaan tuli pääsee leviämään ja tekemään tuhojaan. Kuitenkin, todella verraton kohde, joskin ei helpoin löydettävä.

   Maalaisretkeilijä - 06.07.2017, 22:14

Taatusti törmää ihmisiin. Paikka kuhisee väkeä, eikä mene kauan, kun rinteet ovat puhki. Osa väestä vielä nuotioi putouksen juurella. Koskikaran pesintä oli täydessä vauhdissa, kun väkeä lappoi ylärinteen kapeasta kivenrakosesta solkenaan. Toivottavasti kara sai lapsensa lentoon. Joku vielä varmasti polkaisee pesän rikki jossain vaiheessa, se oli aivan siinä kulkuväylällä. Parempaa huolta saisi Salla tästä aarteesta pitää. Nopeasti portaat kallioiden varaan, ettei hentoinen maakerros hajoa kulkijoiden alla.

   Tuula Heikkine - 30.11.2016, 01:25

Kullanojan salaperäisen kaunis putous. Siellä luonnon helmassa viihtyisi putous katsellen. Ehdottomasti kaunein.

   Admin - 10.11.2015, 11:14

Taitaa Kullaojan virtaama olla sen verran pieni, että veikkaisin puron kyllä jäätyvän talvella täysin. Vaikka riippuu toki talven sääolosuhteista. En siis ole itse toistaiseksi käynyt paikalla kuin kesällä.

1
2

Kirjoita uusi kommentti


Sivun ylläpito

Putous lisätty sivustolle 02.08.2012, muokattu viimeksi 25.09.2017

  Tilaa uutiskirje

Postituslistamme jäsenenä kuulet ensimmäisten joukossa uusista vesiputouksista sivustollamme.

Tilaa uutiskirjeemme täältä!

  Yhteistyössä

Twitter