Matkaopas ja tietolähde Suomen luonnontilaisista vesiputouksista

Kuhakoski

****-

Nurmijärvi

 Putouksen tiedot
Pääsy
Helppo
Korkeus (yht.) 16 m
Korkein porras 5 m
Pituus 150 m
Virtaama (kesk.) 1.2 m3/s
Virtaama (huippu) 14 m3/s
Luokitus Porrasputous
Vesistö Luhtajoki
Leveysaste 60.43261 (N)
Pituusaste 24.71253 (E)
Paikkakunta Nurmijärvi

Suuret vapaana virtaavat vesiputoukset ovat nykypäivän Etelä-Suomessa harvinainen näky, mutta onneksi Nurmijärven Perttulassa sijaitseva Kuhakoski on juuri tällainen. Kyseessä on Vantaanjoen vesistöön kuuluvan Luhtajoen suurin koski, jossa vesi putoaa 150 metrin matkalla portaittain yhteensä 16 metriä.

Koski itsessään alkaa kallioon louhitusta uomasta, jonne Luhtajoen vesi virtaa pian alitettuaan Lopentien ja sen jälkeen vanhan kivisen kaarisillan. Kalliouoman jälkeen vesi putoaa kolmena suurena könkäänä alas, kuohuten sitten metsikön läpi peltojen täyttämään maalaismaisemaan. Lähes peräkkäisten könkäiden sarja tekee valkoisena kuohuavasta vesiputouksesta mieleenpainuvan. Putousta voi katsella ja kuvata lähes mistä kulmasta tahansa, joskin se voi vaatia kiipeilyä kalliolla ja teräväreunaisilla louhoskivillä. Kohteelle on kuitenkin helppo päästä autolla, sillä joki sivuaa Valkjärventietä kosken kohdalta.

Kuhakosken putouksella on ollut tärkeä osa Nurmijärven historiassa, sillä koski oli ennen alueen tärkeimpiä myllykoskia. 1500-luvun alusta koskessa on pyöritetty neljää erillistä myllyä (Perttulan, Uotilan, Valkjärven ja Numlahden kylien myllyt) ja myöhemmin myös sahaustoimintaa. Vuonna 1910 Kuhakoskeen rakennettiin pieni voimalaitos Perttulan ja Uotilan talojen toimesta. Voimalaitoksen toiminta jatkui aina vuoteen 1952 asti. Vielä nykyäänkin putouksessa on nähtävissä myllyjen perustuksia ja raunioita muistuttamassa kosken teollisesta historiasta.

Kuhakoski on upeimmillaan kevättulvassa, siinä missä kuivimpana kesäaikana joen virtaus laskee merkittävästi. Tämä rajoitti entisaikaan myös vesimyllyjen käytön kevääseen ja syksyyn. Koskessa näkyvät ihmiskäden jäljet saattavat myös laimentaa putouksen näyttävyyttä. Heikkouksistaan huolimatta koski on jo pudotuskorkeutensa puolesta varteenotettava nähtävyys lähes mihin vuodenaikaan hyvänsä. Pääkaupunkiseudulla asuville se voi myös olla yksi harvoista suurista vapaana virtaavista vesiputouksista, joiden luokse ehtii helposti yhden päivän aikana.

Huom. Kuhakosken koskiluokitukseksi on määritelty IVV (Lähde: www.koskimelonta.com). Käytännössä koski on melojalle erittäin vaativa laskettavaksi, ja pahimmillaan hengenvaarallinen.

Video putouksesta

Muita putouksia lähialueella (alle 30 km):


Kommentit (11)

   EK - 14.05.2018, 12:07

Mainio koski!! Kävin kunnon koskikylvyssä ja kiipesin lopuksi kosken alhaalta ylös. En suosittele kaikille, mutta pääsee kokemaan todellista veden voimaa!

   Erja - 30.04.2018, 22:05

Nuotiopaikka on pieni ja vaatimaton kivikehä, mutta se toimii makkaranpaistossa ihan hyvin. Sen löytää kosken vasemmalta puolelta rinteen puolivälistä, polun oikealta puolelta. Meinattiin kävellä ohi, kun katsoimme tiukasti toisella puolella ruohikossa vilistävää sisiliskoa. Käymisen arvoinen paikka!

   O.L - 12.04.2017, 16:30

Piti tänään käydä kuvaamassa, kun löysin tämän sivuston.
https://www.youtube.com/watch?v=9fESTxGLBeE

   Mikko - 02.12.2015, 22:47

Hieno koski. Keväällä pitää poiketa uudestaan !
Ilmakuvaa,
https://youtu.be/MFKpBESA17U

   Mikko - 02.12.2015, 22:46

Hyvä sivusto !
Video Kuhakoskelta,
https://youtu.be/MFKpBESA17U

1
2 3

Kirjoita uusi kommentti


Sivun ylläpito

Putous lisätty sivustolle 19.11.2011, muokattu viimeksi 17.04.2022

  Tilaa uutiskirje

Postituslistamme jäsenenä kuulet ensimmäisten joukossa uusista vesiputouksista sivustollamme.

Tilaa uutiskirjeemme täältä!

Suomen Vesiputoukset - Youtube Suomen Vesiputoukset - Pinterest

  Yhteistyössä

Twitter