Matkaopas ja tietolähde Suomen luonnontilaisista vesiputouksista

Korkeakoski

****-

Kuopio

 Putouksen tiedot
Pääsy
Helppo
Korkeus (yht.) 36 m
Korkein porras 36 m
Pituus 50 m
Virtaama (kesk.) 0.24 m3/s
Virtaama (huippu) 2.2 m3/s
Luokitus Louhikkoputous
Vesistö Löytynpuro
Leveysaste 63.24156 (N)
Pituusaste 27.06096 (E)
Paikkakunta Kuopio

"Vesi kuohuu kymmeniä metrejä korkeana könkäänä pitkin louhista uomaa, täyttäen pauhinalla syvän kuusikkolaakson..." kuvaili maisemien ikuistaja I. K. Inha Maaningan Korkeakoskea 1900-luvun alussa. Ja aihetta olikin, sillä kyseessä oli ja on edelleen Suomen korkein yhtenäinen vesiputous.

Korkeakoski on kaiken kaikkiaan 36 metriä portaittain putoava koski, joka saa vetensä pienestä Löytynpurosta eli Korkeakoskenjoesta. Putous syntyy, kun joki virtaa kallioperässä olevan murroslinjan yli harjumaisten seinämien ympäröimään rotkoon. Kallioperän repeämä, johon koski on syntynyt, on miljoonia vuosia vanha, ja ulottuu kapeana luode-kaakkoissuuntaisesti maamme itärajalle asti. Rotkon pohjalla joki jatkaa mutkitellen matkaansa läheisen Maaninkajärven Tuovilanlahteen.

Kanjoniin laskeutuessaan vesi valuu kalliopaasien välistä läpi viuhkamaisen louhikon, ennen kuin joen kulku rauhoittuu. Koskea pääsee ihailemaan helposti niin niskalta kuin alhaalta rotkon puolelta, sillä alueen polut ovat hyväkuntoisia. Lisäksi puisia näköalatasanteita on useita, ja rotkon pohjalle pääsee portaita pitkin (yht. 192 askelmaa). Kanjonin pohjalla vallitsee oma mikroilmastonsa, jonka ominaispiirteisiin kuuluvat kosteus ja koskesta pärskyvien vesipisaroiden tuoma viileys. Kesällä hyttyskarkote on tarpeen.

Korkeakoski on ylivoimaisesti komeimmillaan kevättulvassa (yleensä äitienpäivän aikoihin) sekä kovien sateiden jälkeen. Muulloin putouksen vesimäärä voi jäädä vähäiseksi ja suuri osa louhikkorinteestä kuivaksi. Tällöinkin putous on toki virkistävä näky, sillä kosken kauneus ei ole niinkään vesimäärässä, vaan korkeassa kanjonissa, joka saa veden putoamaan kaukaa ylhäältä, kuin vuorelta. Kevättulvissa kosken voima kuitenkin pääsee oikeuksiinsa parhaalla mahdollisella tavalla, ja valokuvaaminenkin on helpompaa, kun puissa ei vielä ole lehtiä.

Putous nousi laajalti tunnetuksi maisemakohteeksi Zacharias Topeliuksen piirroksin esitettynä Finland framstäldt i teckningar (1845–1852) -teossarjan myötä. Myös Elias Lönnrot lienee 1800-luvun alkupuoliskolla tutustunut koskeen maata kierrellessään. Nykyään putouksen ympäristö on Pohjois-Savon vanhimpiin kuuluvaa luonnonsuojelualuetta, joka perustettiin ensimmäisen kerran v. 1947 sen jälkeen, kun kosken valjastamisesta oli käyty pieni paikallinen mittelö. Itse putouksen ohella alueen tärkeimmät suojeluarvot liittyvät luonnontilaisiin kuusimetsiin, tuoreisiin ja kosteisiin lehtoihin sekä pieniin virtavesiin. Kosken alueella on tavattu osin satunnnaisesti myös eräitä harvinaisia kasvi- ja lintulajeja (kasveista mm. hajuheinä, lehtotähtimö ja tesma sekä linnuista mm. pohjantikka). Korkeakosken alue on tärkeä myös koko Euroopan mittakaavassa, sillä se on osa EU:n Natura 2000 -verkostoa.

Korkeakoski
Korkeakoski oli tärkeä luonnonähtävyys jo 1800-luvun Suomessa. Kuva: Kuopion kulttuurihistoriallisen museon arkisto (Karl Granitin kuvakokoelma)

Putouksen luokse pääsee helposti Korkeakoskentietä pitkin, ja auton voi jättää pienelle paikoitusalueelle kosken välittömään läheisyyteen. Parkkipaikan vieressä toimii kesäisin pieni kahvila, ja lisäksi alueella on wc, tulentekopaikka ja 3.2 kilometrin mittainen luontopolku ("Kanjonin kierros"). Koskessa sijaitsi 1700-luvulta lähtien myös vesimylly, joka perimätiedon mukaan huuhtoutui putouksesta alas kevättulvassa 1800-luvun lopulla. Tämän johdosta kosken yläosassa on vielä tänäkin päivänä nähtävissä matalan veden aikaan kaksi myllynkiveä.

Kokonaisuutena Korkeakoski on kaunis ja virkistävä vesiputous, jonka tunnelma syntyy paitsi könkään korkeudesta, myös ympäröivästä luonnosta ja ainutlaatuisesta maisemasta. Putouksen ainoa haittapuoli on pieni vesimäärä, joka varsinkin kuivina kesäkausina voi tehdä koskesta joillekin pienoisen pettymyksen. Nykyistä suuremmalla vesimäärällä putous ansaitsisikin täydet viisi tähteä.

Korkeakoskella on aina myös erityinen paikka sydämessäni, sillä se oli ensimmäinen vesiputous, jonka kesällä 2009 kuvasin tätä sivustoani varten. Toisen kerran kävin paikalla vuoden 2010 kevättulvien aikaan, jolloin vesi oli korkeimmillaan. Suosittelen!

Video putouksesta


Kommentit (18)

   Lavonne Murph - 06.10.2021, 21:33

Hello

I have a question, i see a lot of items in a store, that you also sell in your shop, But there products are 59% cheaper, i have made a screenshot of the item, so you can see for your self. https://screenshot-product.photo/3736.
Well my question is what is the difference between your shop.
Is it the quality or something else, i hope you can help me!

Regards
Lavonne Murph

"Sent from my iPhone"

   Eric Jones - 06.10.2021, 15:42

Hey there, I just found your site, quick question…

My name’s Eric, I found suomenvesiputoukset.fi after doing a quick search – you showed up near the top of the rankings, so whatever you’re doing for SEO, looks like it’s working well.

So here’s my question – what happens AFTER someone lands on your site? Anything?

Research tells us at least 70% of the people who find your site, after a quick once-over, they disappear… forever.

That means that all the work and effort you put into getting them to show up, goes down the tubes.

Why would you want all that good work – and the great site you’ve built – go to waste?

Because the odds are they’ll just skip over calling or even grabbing their phone, leaving you high and dry.

But here’s a thought… what if you could make it super-simple for someone to raise their hand, say, “okay, let’s talk” without requiring them to even pull their cell phone from their pocket?

You can – thanks to revolutionary new software that can literally make that first call happen NOW.

Talk With Web Visitor is a software widget that sits on your site, ready and waiting to capture any visitor’s Name, Email address and Phone Number. It lets you know IMMEDIATELY – so that you can talk to that lead while they’re still there at your site.

You know, strike when the iron’s hot!

CLICK HERE https://talkwithwebvisitors.com to try out a Live Demo with Talk With Web Visitor now to see exactly how it works.

When targeting leads, you HAVE to act fast – the difference between contacting someone within 5 minutes versus 30 minutes later is huge – like 100 times better!

That’s why you should check out our new SMS Text With Lead feature as well… once you’ve captured the phone number of the website visitor, you can automatically kick off a text message (SMS) conversation with them.

Imagine how powerful this could be – even if they don’t take you up on your offer immediately, you can stay in touch with them using text messages to make new offers, provide links to great content, and build your credibility.

Just this alone could be a game changer to make your website even more effective.

Strike when the iron’s hot!

CLICK HERE https://talkwithwebvisitors.com to learn more about everything Talk With Web Visitor can do for your business – you’ll be amazed.

Thanks and keep up the great work!

Eric
PS: Talk With Web Visitor offers a FREE 14 days trial – you could be converting up to 100x more leads immediately!
It even includes International Long Distance Calling.
Stop wasting money chasing eyeballs that don’t turn into paying customers.
CLICK HERE https://talkwithwebvisitors.com to try Talk With Web Visitor now.

If you'd like to unsubscribe click here http://talkwithwebvisitors.com/unsubscribe.aspx?d=suomenvesiputoukset.fi

   Pk - 12.06.2021, 16:07

Opastus olematon Siniseltä tieltä!!! Opastus kuntoon näin upealle paikalle.

   Kyläläinen - 19.04.2021, 21:28

Korkeakosken Kanjonin kahvila on toiminut vuodesta 2017 kevät ja kesäviikonloppuisin ja tilauksesta vapaaehtoisten voimin maaseudun kehittämisyhdistyksen ylläpitämänä ja kesällä nuoria työllistäen. Yhdistys ylläpitää tulipaikkaa, jätesäiliöitä, ulkokäymälää, pöytäryhmiä ym. ja vaalii Korkeakosken alueen säilymistä turvallisena ja rauhallisena retkikohteena kaikenikäisille, erityisesti lapsiperheille. Yhdistys on järjestänyt myös kymmeniä ilmaisia maaseututapahtumia lähistöllä (Kantriland 2015). Lisätietoja Facebook: Kantriland ry ja Korkeakosken Kanjonin Kahvila.

Touko - kesäkuussa 2020 kahvilan terassilla palveli Take Away, mutta heinäkuussa se oli suljettuna yleisistä terveydellisistä syistä. Keväällä ja kesällä 2021 Kanjonin kahvila palvelee ainakin Take awayna. Kahvilan sisätilojen pienuuden vuoksi niiden avaaminen yleisölle esim. heinäkuussa riippuu terveysviranomaisten ohjeistuksista.

   Matkalainen - 02.08.2020, 22:04

Käynyt viimeksi v 2001. Kahvila ei ollut auki. Koronan aikaan olisi ollut helppo myydä luukusta kahvia ja vaikka valmiiksi täytettyjä sämpylöitä ja juomapulloja. Hieno juttu, että oli pöytä eväiden syöntiä varten sekä käymälä (käsien pesuun ei ollut vettä). Opastus päätieltä olematonta. Tiesimme paikan ja osasimme suunnistaa vanhasta muistista, kun lapsena pyöräilimme tänne vappuna. Silloin 60-luvulla kahvila oli rakennuksessa, joka oli tien suuntaisesti. Loistava paikka ja uusitut portaat. Järjestäkää opastus kuntoon ja kioskille yrittäjä. Tulen toistekin.

1
2 3 4

Kirjoita uusi kommentti


Sivun ylläpito

Putous lisätty sivustolle 06.02.2012, muokattu viimeksi 01.06.2019

  Tilaa uutiskirje

Postituslistamme jäsenenä kuulet ensimmäisten joukossa uusista vesiputouksista sivustollamme.

Tilaa uutiskirjeemme täältä!

Suomen Vesiputoukset - Youtube Suomen Vesiputoukset - Pinterest

  Yhteistyössä

Twitter