Matkaopas ja tietolähde Suomen luonnontilaisista vesiputouksista

Korkeakoski

****-

Kuopio

 Putouksen tiedot
Pääsy
Helppo
Korkeus (yht.) 36 m
Korkein porras 36 m
Pituus 50 m
Virtaama (kesk.) 0.24 m3/s
Virtaama (huippu) 2.2 m3/s
Luokitus Louhikkoputous
Vesistö Löytynpuro
Leveysaste 63.24156 (N)
Pituusaste 27.06096 (E)
Paikkakunta Kuopio

"Vesi kuohuu kymmeniä metrejä korkeana könkäänä pitkin louhista uomaa, täyttäen pauhinalla syvän kuusikkolaakson..." kuvaili maisemien ikuistaja I. K. Inha Maaningan Korkeakoskea 1900-luvun alussa. Ja aihetta olikin, sillä kyseessä oli ja on edelleen Suomen korkein yhtenäinen vesiputous.

Korkeakoski on kaiken kaikkiaan 36 metriä portaittain putoava koski, joka saa vetensä pienestä Löytynpurosta eli Korkeakoskenjoesta. Putous syntyy, kun joki virtaa kallioperässä olevan murroslinjan yli harjumaisten seinämien ympäröimään rotkoon. Kallioperän repeämä, johon koski on syntynyt, on miljoonia vuosia vanha, ja ulottuu kapeana luode-kaakkoissuuntaisesti maamme itärajalle asti. Rotkon pohjalla joki jatkaa mutkitellen matkaansa läheisen Maaninkajärven Tuovilanlahteen.

Kanjoniin laskeutuessaan vesi valuu kalliopaasien välistä läpi viuhkamaisen louhikon, ennen kuin joen kulku rauhoittuu. Koskea pääsee ihailemaan helposti niin niskalta kuin alhaalta rotkon puolelta, sillä alueen polut ovat hyväkuntoisia. Lisäksi puisia näköalatasanteita on useita, ja rotkon pohjalle pääsee portaita pitkin (yht. 192 askelmaa). Kanjonin pohjalla vallitsee oma mikroilmastonsa, jonka ominaispiirteisiin kuuluvat kosteus ja koskesta pärskyvien vesipisaroiden tuoma viileys. Kesällä hyttyskarkote on tarpeen.

Korkeakoski on ylivoimaisesti komeimmillaan kevättulvassa (yleensä äitienpäivän aikoihin) sekä kovien sateiden jälkeen. Muulloin putouksen vesimäärä voi jäädä vähäiseksi ja suuri osa louhikkorinteestä kuivaksi. Tällöinkin putous on toki virkistävä näky, sillä kosken kauneus ei ole niinkään vesimäärässä, vaan korkeassa kanjonissa, joka saa veden putoamaan kaukaa ylhäältä, kuin vuorelta. Kevättulvissa kosken voima kuitenkin pääsee oikeuksiinsa parhaalla mahdollisella tavalla, ja valokuvaaminenkin on helpompaa, kun puissa ei vielä ole lehtiä.

Putous nousi laajalti tunnetuksi maisemakohteeksi Zacharias Topeliuksen piirroksin esitettynä Finland framstäldt i teckningar (1845–1852) -teossarjan myötä. Myös Elias Lönnrot lienee 1800-luvun alkupuoliskolla tutustunut koskeen maata kierrellessään. Nykyään putouksen ympäristö on Pohjois-Savon vanhimpiin kuuluvaa luonnonsuojelualuetta, joka perustettiin ensimmäisen kerran v. 1947 sen jälkeen, kun kosken valjastamisesta oli käyty pieni paikallinen mittelö. Itse putouksen ohella alueen tärkeimmät suojeluarvot liittyvät luonnontilaisiin kuusimetsiin, tuoreisiin ja kosteisiin lehtoihin sekä pieniin virtavesiin. Kosken alueella on tavattu osin satunnnaisesti myös eräitä harvinaisia kasvi- ja lintulajeja (kasveista mm. hajuheinä, lehtotähtimö ja tesma sekä linnuista mm. pohjantikka). Korkeakosken alue on tärkeä myös koko Euroopan mittakaavassa, sillä se on osa EU:n Natura 2000 -verkostoa.

Korkeakoski
Korkeakoski oli tärkeä luonnonähtävyys jo 1800-luvun Suomessa. Kuva: Kuopion kulttuurihistoriallisen museon arkisto (Karl Granitin kuvakokoelma)

Putouksen luokse pääsee helposti Korkeakoskentietä pitkin, ja auton voi jättää pienelle paikoitusalueelle kosken välittömään läheisyyteen. Parkkipaikan vieressä toimii kesäisin pieni kahvila, ja lisäksi alueella on wc, tulentekopaikka ja 3.2 kilometrin mittainen luontopolku ("Kanjonin kierros"). Koskessa sijaitsi 1700-luvulta lähtien myös vesimylly, joka perimätiedon mukaan huuhtoutui putouksesta alas kevättulvassa 1800-luvun lopulla. Tämän johdosta kosken yläosassa on vielä tänäkin päivänä nähtävissä matalan veden aikaan kaksi myllynkiveä.

Kokonaisuutena Korkeakoski on kaunis ja virkistävä vesiputous, jonka tunnelma syntyy paitsi könkään korkeudesta, myös ympäröivästä luonnosta ja ainutlaatuisesta maisemasta. Putouksen ainoa haittapuoli on pieni vesimäärä, joka varsinkin kuivina kesäkausina voi tehdä koskesta joillekin pienoisen pettymyksen. Nykyistä suuremmalla vesimäärällä putous ansaitsisikin täydet viisi tähteä.

Korkeakoskella on aina myös erityinen paikka sydämessäni, sillä se oli ensimmäinen vesiputous, jonka kesällä 2009 kuvasin tätä sivustoani varten. Toisen kerran kävin paikalla vuoden 2010 kevättulvien aikaan, jolloin vesi oli korkeimmillaan. Suosittelen!

Video putouksesta


Kommentit (16)

   Pk - 12.06.2021, 16:07

Opastus olematon Siniseltä tieltä!!! Opastus kuntoon näin upealle paikalle.

   Kyläläinen - 19.04.2021, 21:28

Korkeakosken Kanjonin kahvila on toiminut vuodesta 2017 kevät ja kesäviikonloppuisin ja tilauksesta vapaaehtoisten voimin maaseudun kehittämisyhdistyksen ylläpitämänä ja kesällä nuoria työllistäen. Yhdistys ylläpitää tulipaikkaa, jätesäiliöitä, ulkokäymälää, pöytäryhmiä ym. ja vaalii Korkeakosken alueen säilymistä turvallisena ja rauhallisena retkikohteena kaikenikäisille, erityisesti lapsiperheille. Yhdistys on järjestänyt myös kymmeniä ilmaisia maaseututapahtumia lähistöllä (Kantriland 2015). Lisätietoja Facebook: Kantriland ry ja Korkeakosken Kanjonin Kahvila.

Touko - kesäkuussa 2020 kahvilan terassilla palveli Take Away, mutta heinäkuussa se oli suljettuna yleisistä terveydellisistä syistä. Keväällä ja kesällä 2021 Kanjonin kahvila palvelee ainakin Take awayna. Kahvilan sisätilojen pienuuden vuoksi niiden avaaminen yleisölle esim. heinäkuussa riippuu terveysviranomaisten ohjeistuksista.

   Matkalainen - 02.08.2020, 22:04

Käynyt viimeksi v 2001. Kahvila ei ollut auki. Koronan aikaan olisi ollut helppo myydä luukusta kahvia ja vaikka valmiiksi täytettyjä sämpylöitä ja juomapulloja. Hieno juttu, että oli pöytä eväiden syöntiä varten sekä käymälä (käsien pesuun ei ollut vettä). Opastus päätieltä olematonta. Tiesimme paikan ja osasimme suunnistaa vanhasta muistista, kun lapsena pyöräilimme tänne vappuna. Silloin 60-luvulla kahvila oli rakennuksessa, joka oli tien suuntaisesti. Loistava paikka ja uusitut portaat. Järjestäkää opastus kuntoon ja kioskille yrittäjä. Tulen toistekin.

   Kaarina - 25.07.2020, 13:40

Tietysti kuten Suomessa tyypillistä paikalla rakennus. Hyvä kahvilan paikka,vaan ei kahvilaa eikä yrittäjää????Sateisenakin päivänä paljon käviöitä. Rakennuksen seinä täynnä lippu lappuja. " katso facebookista" kahvilat. En varmasti katso!

   Tapsa - 02.08.2018, 15:57

Ensimmäistä kertaa Korkeakoskella päivävaelluksella, olipa mahtava paikka!
Korkeakoski on miljoonia vuosia vanha kalliorepeämä, 36m.n korkeuserolla oleva vesiputous (pieni) lienee Suomen korkeimpia?
Yläjuoksulla on aikoinaan ollut mylly, jonka kiviä voi havaita vielä putouksesta.
Kohdetta ei mainosteta nätyttävästi missään, se on löydettävä lähes suositteluperiaatteella.
Tämä paikka soveltuu lähes vauvasta vaariin, riippuen lenkin pituudesta.
Näköalatasanteelle on helppo mennä kaikkien, vaelluskierros vaatii jo hieman enemmän aikaa ja evästä.
Kuumanakin päivänä kanjonin pohjalla on suotuisan viileää ja raikasta.
Onneksi kioskin terassi on vielä myöhäänkin käytettävissä eväiden nauttimiseen retken jälkeen.
Tänne kannattaa tulla uudestaan!

1
2 3 4

Kirjoita uusi kommentti


Sivun ylläpito

Putous lisätty sivustolle 06.02.2012, muokattu viimeksi 01.06.2019

  Tilaa uutiskirje

Postituslistamme jäsenenä kuulet ensimmäisten joukossa uusista vesiputouksista sivustollamme.

Tilaa uutiskirjeemme täältä!

Suomen Vesiputoukset - Youtube Suomen Vesiputoukset - Pinterest

  Yhteistyössä

Twitter