Matkaopas ja tietolähde Suomen luonnontilaisista vesiputouksista

Korisevan putous

**---

Joensuu

 Putouksen tiedot
Pääsy
Keskivaikea
Korkeus (yht.) 3 m
Korkein porras 3 m
Pituus 3 m
Virtaama (kesk.) 0.25 m3/s
Virtaama (huippu) 3 m3/s
Luokitus Jyrkkä kaskadi
Vesistö Korisevanjoki
Leveysaste 63.02517 (N)
Pituusaste 30.24066 (E)
Paikkakunta Joensuu

Korisevan putous on virallisesti nimetön kaskadiputous, joka virtaa metsässä Ihannon kylän alueella Joensuussa. Pieni putous sijaitsee puolivälissä vajaan neljän kilometrin mittaista Korisevanjokea, joka saa vetensä läheisestä Iso-Korisevan järvestä, ja laskee etelämpänä Ihantojokeen. Korkeutta metsäputouksella on arviolta kolme metriä.

Köngäs muodostuu, kun Korisevanjoen uoma laskeutuu kahden suvantopaikan välillä useita metrejä alaspäin kalliolouhikon läpi. Putous ei ole profiililtaan pystysuora, vaan pikemminkin jyrkkä luiska, jossa vesivirta levenee virratessaan kapeikosta suvantoon. Könkään kummallakin puolella on hieno lohkareiden kehystämä kalliojyrkänne, joka kaukaa katsottuna muistuttaa porttia. Putouksen alapuolinen suvanto jatkuu könkään alta etelään kuin pienenä järvenä.

Heti putouksen alapuolella on suuri kasa kiviä ja puunrunkoja, joiden päältä joen voi ylittää ainakin vähävetiseen aikaan. Niiden päältä putousta pääsee kuvaamaan myös läheltä. Maasto putouksen ympärillä on muuten varsin ryteikköistä, ja joen yli on kaatunut useita puita, jotka voivat haitata kuvaamista. Itse sain parhaat otokset putouksesta rytökasan päältä, sekä muutaman kymmenen metrin päästä putouksen alasuvannon etelärannalta.

Putouksen luokse ei mene virallisia polkuja, ja maasto erityisesti jyrkänteen lähellä on vaikeakulkuista. Matkaa lähimmälle metsäautotielle on kuitenkin alle 100 metriä, joten pienellä vaivannäöllä paikka löytyy helposti. Metsäautotie kääntyy pohjoiseen läheiseltä Ihannontieltä, ja sitä on ajettava noin 900 metriä. Tämän jälkeen auton voi jättää tienvarteen, ja köngästä pääsee lähestymään joen eteläpuolelta.

Korisevan putous on mielestäni hieno luontokohde, vaikka kyse onkin verraten pienestä vesiputouksesta. Könkään arvoa nostaa kuitenkin se, ettei lähialueelta juuri tunneta muita putouksia. Oheiset kuvat kohteesta on otettu kesäkuussa 2020 erittäin vähävetiseen aikaan, ja uskon putouksen olevan vielä huomattavasti komeampi kevättulvilla ja sadekausina. Ei muuta, kuin uutta kuvausretkeä odotellessa!

Ajo-osoite

Nimetön soratie, jota ajetaan Ihannontieltä pohjoiseen n. 900 metriä. 81295 Joensuu
GPS: 63.02469 (N), 30.24166 (E)
Avaa uuteen välilehteen Google Maps -palvelussa

Kävelyä soratieltä putoukselle tiheän metsän läpi n. 100 metriä.

Video putouksesta

Muita putouksia lähialueella (alle 30 km):


Kommentit (1)

   Martti Turunen - 07.07.2022, 08:22

Moikka. Korisevanjoki laskee Ihantojokeen. ihantojoki alkaa ylempää latvavesiltä Jokijärvestä. Ennen korisevanjoki on vesiputous joka varsinkin keväisin on merkittävä nähtävyys. Putoukselle pääsee hyvin metsäautotietä. Autotieltä jalkaisin 100m. Terv. Martti

Kirjoita uusi kommentti


Sivun ylläpito

Putous lisätty sivustolle 15.11.2020, muokattu viimeksi 16.11.2020

  Tilaa uutiskirje

Postituslistamme jäsenenä kuulet ensimmäisten joukossa uusista vesiputouksista sivustollamme.

Tilaa uutiskirjeemme täältä!

Suomen Vesiputoukset - Youtube Suomen Vesiputoukset - Pinterest

  Yhteistyössä

Twitter