Matkaopas ja tietolähde Suomen luonnontilaisista vesiputouksista

Komulanköngäs

****-

Hyrynsalmi

 Putouksen tiedot
Pääsy
Helppo
Korkeus (yht.) 6 m
Korkein porras 6 m
Pituus 2 m
Virtaama (kesk.) 0.95 m3/s
Virtaama (huippu) 14 m3/s
Luokitus Kaksoisputous
Vesistö Syväjoki
Leveysaste 64.74426 (N)
Pituusaste 28.19297 (E)
Paikkakunta Hyrynsalmi

Komulanköngäs on Hyrynsalmen Lauttakylässä sijaitseva luonnonkaunis, Suomen oloissa harvinainen kaksihaarainen vesiputous. Putousta on kutsuttu aiemmin Lauttakönkääksi läheisen Lauttajärven mukaan, josta putousta ruokkiva Syväjoki saa vetensä. Nykyinen nimi "Komulanköngäs" on peräisin presidentti Urho Kekkosen tuttavapiiriin kuuluneen puukkomestari Setti Keräsen aikoinaan omistamalta Komulan tilalta.

Komulankönkään lähes pystysuorat putoukset ovat korkeudeltaan kuusi metriä, vaikka eräissä lähteissä niiden korkeudeksi onkin väitetty jopa kahtatoista metriä. Läheisen Hallanmaantien ali kulkeva Syväjoki haarautuu välittömästi tien eteläpuolella kahteen uomaan, joista kumpikin virtaa jyrkältä kalliolta kuohuen alas tummaan lampeen. Uomista pohjoisempi on louhittu joesta erilleen ihmisen toimesta, ja sen päällä sijaitsee museoitu, mutta yhä toimintakuntoinen hierrinkivimylly vuodelta 1888. Vanhan kansan taholta myllyn alittavaa uomaa on kutsuttu nimellä "rosvohotu".

Uomista eteläisempi vaahtoaa vapaana ja pohjoista uomaa hieman runsasvetisempänä. Tämän putouksen yläpuolella oli tiettävästi aikoinaan kivinen "lippa", jonka ansiosta könkään taakse pääsi kuivana. Lippa kuitenkin räjäytettiin sittemmin pois tukinuiton helpottamiseksi Syväjoessa, minkä johdosta putous menetti pienen palan kauneudestaan. Nykyisin putous virtaa jyrkkänä luiskana kalliolta järveen, mikä toki on upea näky sekin.

Molempia putouksia on helppo päästä ihailemaan niin järven kuin putousten niskan puolen kalliolta. Järven toiselle puolelle ja läheiselle laavulle voi kiertää portaita ja hyväkuntoista pitkospuureittiä myöten, ja muutenkin alueen polut ovat kulkukelpoisia. Putouksille on selkeä opastus ja lyhyt matka läheiseltä parkkipaikalta. Halutessaan matkaa voi jatkaa pidemmällekin pitkin valtakunnallista UKK-retkeilyreittiä, jonka nähtävyyksiin Komulanköngäs, kuten myös läheinen Hepoköngäs kuuluvat.

Kaiken kaikkiaan Komulanköngäs on upea ja suorastaan maalauksellinen vesiputous, ja itsessään hieno kappale Kainuun jylhää luontoa. Komeimmillaan putous on huhti-toukokuussa kevättulvien aikaan, ja sen jälkeenkin vettä riittää tekemään koskesta kauniin – kuten tämän sivuston kesäkuussa otetut kuvat kertovat.

Ajo-osoite

Hallanmaantie 65, 89400 Hyrynsalmi
GPS: 64.74436 (N), 28.18940 (E)
Avaa uuteen välilehteen Google Maps -palvelussa

Kävelyä putoukselle parkkipaikalta vajaat 200 m.

Video putouksesta

Muita putouksia lähialueella (alle 30 km):

Hepoköngäs

Puolanka


Kommentit (2)

   Veeti - 21.06.2015, 19:23

Mielestäni komulanköngäs on jopa vielä kauniimpi kuin läheinen, korkeampi hepoköngäs, mutta makuasioista ei sovi kiistellä, ja kauneus on katsojan silmissä.
Jokatapauksessa komulanköngäs on jotan niin ihmeellisen kaunista että jokaisen ihmisen pitäisi nähdä se kerran elämässään. Itse kävin könkäällä heinäkuussa 2011 ja oli kyllä mahtava paikka. Jotenkin niin käsittämätön luonnonrauha. Paikassa oli jotain tietynlaista kauneutta, tietynlaista mahtavuutta, mutta samalla iltahämärässä jotain tirtylaista haikeutta. Jokatapauksessa tämä on mielstäni kainuun kaunein putous, suosittelen :)

   Veeti - 20.06.2015, 13:30

Komulankönkään pudotuskorkeus on luullakseni 12 metriä, joskin eräissä lähteissä sen korkeudeksi on liioiteltu jopa kuuttatoista metriä. Jokatapauksessa tämä on ehdottomasti yksi suomen kauneimmista ja ainutlaatuisimmista vesiputouksista. Erityisen kaunis se on keskikesällä kun puiden lehdet ovat kirkkaanvihreitä ja joessa niin vähän vettä että pystyy kävelemään hiekkasärkälle aivan myllyn viereisen putouksen lähelle. Ehdottoman suositeltava luontokohde :3

Kirjoita uusi kommentti


Sivun ylläpito

Putous lisätty sivustolle 03.10.2011, muokattu viimeksi 10.12.2022

  Tilaa uutiskirje

Postituslistamme jäsenenä kuulet ensimmäisten joukossa uusista vesiputouksista sivustollamme.

Tilaa uutiskirjeemme täältä!

Suomen Vesiputoukset - Youtube Suomen Vesiputoukset - Pinterest

  Yhteistyössä

Twitter