Matkaopas ja tietolähde Suomen luonnontilaisista vesiputouksista

Koivuköngäs

***--

Posio

 Putouksen tiedot
Pääsy
Helppo
Korkeus (yht.) 4 m
Korkein porras 4 m
Pituus 10 m
Virtaama (kesk.) 0.95 m3/s
Virtaama (huippu) 3.8 m3/s
Luokitus Luiska
Vesistö Kurttajoki
Leveysaste 66.18795 (N)
Pituusaste 27.46187 (E)
Paikkakunta Posio

Koivukönkään nelimetrinen vesiputous sijaitsee Posiolla Korouoman rotkolaaksossa. Putous on alueen tärkeimpiä nähtävyyksiä, sekä samalla yksi Suomen nuorimmista luonnontilaisista vesiputouksista. Köngäs nimittäin syntyi vasta vuonna 1893.

Putous on tunnettu syntytarinastaan, joka juontaa juurensa Kurttajoella 1800-luvun lopulla harjoitettuun tukinuittoon. Uiton yhteydessä jokeen rakennettiin uittopatoja, ns. tammeja säätelemään veden kulkua. Tarinan mukaan Koivuköngäs syntyi, kun Kurttajoen uiton humaltuneet tammivahdit nukahtivat, jolloin vesi mursi tiensä nykyiseen uomaansa. Joen alkuperäinen uoma on edelleen nähtävissä joen länsipuolella, joskin puusto on verhonnut sen hyvin. Pohjakivikkoa ja vanhoja uittopuita on kuitenkin vielä esillä.

Vesiputouksena Koivuköngäs on rakenteeltaan ns. luiska, eli vesi kuohuaa alas suhteellisen loivaa jyrkännettä. Könkään pinta on lähes tasainen, mikä tekee putouksen ulkoasusta harvinaisen Suomessa. Koivukönkään katseleminen ja kuvaaminen on helppoa, sillä putousta pääsee ihailemaan puiselta näköalatasanteelta joen länsirannalta. Retkeilijöitä varten putouksen lähellä on hyvä tulentekopaikka, ja putous toimii myös lähtöpisteenä Korouoman retkeilyreitille, mikäli alueella on tarkoitus patikoida pidemmälle.

Koivukönkäälle pääsee helpoimmin jättämällä auton läheiselle paikoitusalueelle Kurtankaltiontien päässä, ja kävelemällä puolen kilometrin matkan hyväkuntoista polkua putoukselle. Vaikka itse kohteelle on selkeät opasteet, kannattaa autolle palatessa pitää mielessä, mitä reittiä tuli, sillä polkuja on monta. Mikäli Korouoman putoukset kiinnostavat enemmänkin, kannattaa ohessa katsastaa myös läheinen Alaköngäs, jonne on Koivukönkäältä alle puolen kilometrin kävelymatka jokea alaspäin.

Koivukönkään ainutlaatuisuus osoittaa, ettei vesiputouksen aina tarvitse olla tuhansia vuosia vanha ollakseen kaunis. Lisäksi se muistuttaa, että joskus inhimillisillä vahingoillakin voi olla hyvin positiiviset seuraukset – jos vain olosuhteet ovat oikeat.

Ajo-osoite

Kurtankaltiontie 195, Posio
GPS: 66.19074 (N), 27.45516 (E)
Avaa uuteen välilehteen Google Maps -palvelussa

Kävelyä putoukselle parkkipaikalta n. 500 m.

Video putouksesta

Kuvagalleria

Palvelut putouksen lähellä:

Vuokramökki

Sauna

Leirintäalue

Sauna

Ravintola

Hotelli

Muita putouksia lähialueella (alle 30 km):

Auttiköngäs

Rovaniemi


Kommentit (2)

   N&N - 06.02.2016, 12:57

Kurttakaltiontiellä ei ole nähtävästi talvikunnossapitoa, joten auto täytyy jättää Rovaniementien varteen P-alueelle ja jatkaa siitä hiihtäen tai lumikengillä.

   V.K. - 24.07.2015, 21:26

Ilmeisesti Teerivaarantien nimi on vaihdettu Kurttakalliontieksi.
Ainakin niin siinä luki, kun itse kävin paikalla (kesällä 2015).
Todella komea putous oli ja Suomessa harvinaisen muotoinen.
Alaköngäskin löytyi helposti seuraamalla Kurttajoen kohinaa jonkin verran alavirtaan. Muuten pelkästään kurttajoen uoma Koivukönkään ja Alakönkään välillä on näkemisen arvoinen. Se on lähes yhtenäistä koskea.

Kirjoita uusi kommentti


Sivun ylläpito

Putous lisätty sivustolle 10.03.2012, muokattu viimeksi 18.05.2022

  Tilaa uutiskirje

Postituslistamme jäsenenä kuulet ensimmäisten joukossa uusista vesiputouksista sivustollamme.

Tilaa uutiskirjeemme täältä!

Suomen Vesiputoukset - Youtube Suomen Vesiputoukset - Pinterest

  Yhteistyössä

Twitter