Matkailuopas ja matkakertomus Suomen luonnontilaisten vesiputousten maailmasta

Kitsiputous

*****

Enontekiö

 Putouksen tiedot
Pääsy
Keskivaikea
Korkeus (yht.) 118 m
Korkein porras 29 m
Pituus 400 m
Virtaama (kesk.) 0.1 m3/s
Virtaama (huippu) 1 m3/s
Luokitus Putousten sarja
Vesistö Kitsijoki
Leveysaste 69.06819 (N)
Pituusaste 20.67623 (E)
Paikkakunta Enontekiö

Kitsiputous eli "Mallan kyyneleet" – tai saamelaisittain Gihcigorži – on Suomen tiettävästi korkein yhtenäinen vesiputousten sarja. Pystysuorista portaista koostuva könkäiden ketju sijaitsee Enontekiöllä Kilpisjärven luoteispuolella, vain kolmen kilometrin päässä Suomen ja Norjan rajasta. Putous on osa Mallatunturin luonnonpuistoa, ja yksi alueella kulkevan Kalottireitin merkittävimmistä nähtävyyksistä.

Kitsiputous saa vetensä Iso-Mallan huipulta lähtevästä Kitsijoesta, joka Kilpisjärveä kohti virratessaan ylittää tunturin pystysuorat etelärinteet. Vaikka joen vesimäärä on pieni, muodostuu Iso-Mallan rinteisiin yksi Suomen kaikkien aikojen näyttävimmistä vesiputouksista. Putouskorkeuden pääosa jakautuu kahteen pystysuoraan portaaseen joen alkuosassa, minkä jälkeen joki jatkaa matkaansa muutaman pienemmän portaan tähdittämänä kohti Kilpisjärveä.

Kitsiputouksen kokonaiskorkeus saatiin ensimmäisen kerran mitattua tarkasti 6.9.2018 drone-kuvaaja Pekka Honkakosken toimesta (menetelminä dronen barometri, dronen GPS ja maastokartan korkeuskäyrät, ks. mittausvideo täältä). Tällöin putoussarjan korkeudeksi saatiin 118 metriä noin 400 metrin matkalta. Tästä korkeudesta pelkästään ensimmäisen pystysuoran portaan korkeus on 29 metriä, ja sitä seuraavan 25 m. Näiden könkäiden jälkeen joessa esiintyy vielä useampia alle 10 metrin putouksia ja koskia, jotka kaikki voidaan kuitenkin yhtä lailla lukea osaksi Kitsiputousta.

Vettä Kitsiputouksessa ei alkukesää lukuunottamatta ole paljon, mutta jo yksin korkeutensa ansiosta se yltää nykyisellään Suomen kauneimpien putousten joukkoon. Kyseessä lieneekin itseoikeutetusti ei vain korkein, vaan myös maamme monilukuisin vesiputousten ketju. Jo jokainen porras itsessään kävisi hienosta putouksesta, ja niistä ylin ja korkein on vielä aivan omaa luokkaansa; vesi putoaa tunturin katolta kuin huntuna taivaasta.

Putouksen luokse pääsee helpoimmin patikoimalla 5 kilometrin matkan läheiseltä parkkipaikalta Käsivarrentien vierestä. Könkään luokse vievä Kalottireitin osa on hyvin merkitty ja sisältää useita jyrkkiä nousuja ja laskuja sekä rakkakivikkoa. Näin ollen kävely vaatii hyvän peruskunnon, ja aikaa kannattaa varata ainakin 2 tuntia yhteen suuntaan. Kalottireitin ohella putousta pääsee tarvittaessa ihailemaan myös Kilpisjärvellä liikennöivästä Malla-laivasta. Tällöin kameran kauko-objektiivista on kuvaajalle suuri apu.

Kaiken kaikkiaan Kitsiputous on mielestäni yksi Suomen ylivoimaisesti kauneimmista vesiputouksista. Putousta voisi jopa kutsua yhdeksi Lapin luonnon kimaltavimmista helmistä, vähääkään liioittelematta!

Ajo-osoite

Käsivarrentie 14852, Kilpisjärvi (Enontekiö)
GPS: 69.06070 (N), 20.77107 (E)
Avaa uuteen välilehteen Google Maps -palvelussa

Kävelyä putoukselle Kalottireittiä pitkin n. 5 km.

Video putouksesta

Muita putouksia lähialueella (alle 30 km):

Pihtsusköngäs

Enontekiö

Tsahkalputous

Enontekiö


Kommentit (3)

   Juuso - 13.11.2014, 15:59

Varmaan hieno putous, mutta Suomen kaikkien aikojen näyttävin.

   Mari - 11.08.2013, 20:42

Kaunis todella, ja lumoavia ovat Mallan kyyneleet...

   Leena Sainio - 06.07.2013, 13:46

Kaunis on!

Kirjoita uusi kommentti


Sivun ylläpito

Putous lisätty sivustolle 23.07.2012, muokattu viimeksi 27.05.2021

  Tilaa uutiskirje

Postituslistamme jäsenenä kuulet ensimmäisten joukossa uusista vesiputouksista sivustollamme.

Tilaa uutiskirjeemme täältä!

Suomen Vesiputoukset - Youtube Suomen Vesiputoukset - Pinterest

  Yhteistyössä

Twitter