Matkaopas ja tietolähde Suomen luonnontilaisista vesiputouksista

Keroköngäs

****-

Posio

 Putouksen tiedot
Pääsy
Keskivaikea
Korkeus (yht.) 4 m
Korkein porras 4 m
Pituus 0 m
Virtaama (kesk.) 0.4 m3/s
Virtaama (huippu) 6 m3/s
Luokitus Lohkoputous
Vesistö Kero-oja
Leveysaste 66.22611 (N)
Pituusaste 27.36032 (E)
Paikkakunta Posio

Keroköngäs on jyrkkä, arviolta nelimetrinen vesiputous Korouoman rotkolaakson länsipäässä Posiolla. Putous virtaa Kero-oja nimisessä pienessä joessa, joka saa vetensä rotkolaakson pohjoispuolisilta suoalueilta. Virratessaan alas laaksoon Kero-oja kiemurtelee metsäistä rinnettä alas yli kilometrin. Putous syntyy joen viimeisillä metreillä ennen laakson pohjaa, kun vesi ylittää lähes pystysuoran kalliokynnyksen.

Virallisesti Keroköngäs on nimetön vesiputous, jota ei tätä kirjoittaessa ole merkitty yhteenkään maastokarttaan, eikä putoukselle johda polkua tai viitoitusta. Tässä artikkelissa kohteelle antamani nimi "Keroköngäs" pohjautuu samaan käytäntöön, jolla alueen eräät toisetkin putoukset on nimetty. Nimi on johdettu joen (tai paikan) nimestä samaan tapaan kuin vaikkapa läheisen Palojoen Paloköngäs tai Auttijoen Auttiköngäs.

Maisema Kerokönkään ympärillä on Korouoman jylhää ikimetsää, ja tekee jo siten osaltaan putouksesta arvokkaan nähtävyyden. Köngäs sijaitsee ikään kuin kallioportin keskellä, ja joki tekee kulkusuunnassaan jyrkän kiertoliikkeen vasemmalle syöksyessään jyrkänteeltä alas. Putous on itäiseltä laidaltaan käytännössä täysin pystysuora, siinä missä läntisellä laidalla pudotus on portaittainen. Könkään neliskanttinen ulkomuoto tekee siitä luokitukseltaan harvinaisen lohkoputouksen (engl. Block waterfall), joskin kuivina aikoina putouksen muoto kaventunee nauhamaisemmaksi. Könkään jälkeen vesi jatkaa tasaisempana koskena matkaansa laakson pohjalla olevalle suoalueelle, ja laskee sieltä edelleen pohjalla virtaavaan Korojokeen.

Vaikkei putoukselle mene valmiita polkuja, se on melko helppo löytää, kun tietää mitä etsii. Kävelymatka könkäälle läheiseltä Kaarlojoentieltä (soratie) metsän läpi on reitistä riippuen vain 300–400 metriä, kun auton jättää jättää Kaarlojoentien varteen. Suositeltavaa on laskeutua tieltä ensin etelään laakson pohjalle siellä sijaitsevan suoalueen rajalle, ja edetä sitten laakson pohjaa pitkin kaakkoon, kunnes Kero-oja tulee vastaan. Ranta on avointa ja helppokulkuista metsämaastoa aina könkään vierelle asti, ja putouksen jyminän voi kuulla kauas. Lähemmäksi tullessa voi nähdä myös valkoisten pärskeiden vilisevän puiden takana.

Kokonaisuutena Keroköngäs on erittäin virkistävä ja kaunis vesiputous, jolle jo henkilökohtaisten syiden vuoksi en voi olla antamatta vähempää kuin neljää tähteä. Taustalla vaikuttaa onnistumisen ilo kokonaan uuden suomalaisen vesiputouksen löytämisessä, sillä kuten yllä on mainittu, könkäästä ei ollut verkossa mitään esitietoa. Putouksen löytäminen perustui kohdallani lähinnä Maanmittauslaitoksen maastokartan rakeiseen ilmakuvaan, ja sisäiseen vaistoon, joka ilmakuvan, korkeuskäyrien ja joen mutkittelun vihjaamana sanoi, että "tuolla voisi olla jotain".

Se tunne ja löytämisen riemu, kun Kerokönkään kaltaisen tuntemattoman erämaan helmen näkee ensimmäistä kertaa omilla silmillään, on kokemuksena unohtumaton. Samalla se muistuttaa, että Suomen luonnossa on vielä paljon löytämättömiä yllätyksiä, jotka voivat joskus olla lähempänä kuin arvaisikaan. Suosittelen!

Ajo-osoite

Kaarlojoentie 12, Posio
GPS: 66.22886 (N), 27.35829 (E)
Avaa uuteen välilehteen Google Maps -palvelussa

Kävelyä putoukselle tieltä metsän läpi n. 300 metriä.

Video putouksesta

Palvelut putouksen lähellä:

Vuokramökki

Sauna

Leirintäalue

Sauna

Ravintola

Hotelli

Muita putouksia lähialueella (alle 30 km):

Auttiköngäs

Rovaniemi


Kommentit (0)

Ei kommentteja.

Kirjoita uusi kommentti


Sivun ylläpito

Putous lisätty sivustolle 11.12.2015, muokattu viimeksi 18.05.2022

  Tilaa uutiskirje

Postituslistamme jäsenenä kuulet ensimmäisten joukossa uusista vesiputouksista sivustollamme.

Tilaa uutiskirjeemme täältä!

Suomen Vesiputoukset - Youtube Suomen Vesiputoukset - Pinterest

  Yhteistyössä

Twitter