Matkailuopas ja matkakertomus Suomen luonnontilaisten vesiputousten maailmasta

Karkkilan Myllykoski

***--

Karkkila

 Putouksen tiedot
Pääsy
Helppo
Korkeus (yht.) 3 m
Korkein porras 3 m
Pituus 5 m
Virtaama (kesk.) 8.1 m3/s
Virtaama (huippu) 38 m3/s
Luokitus Loiva kaskadi
Vesistö Karjaanjoki
Leveysaste 60.53136 (N)
Pituusaste 24.20891 (E)
Paikkakunta Karkkila

Karkkilan Myllykoski on Länsi-Uudenmaan Karjaanjoessa kuohuva kolmimetrinen vesiputous. Putous sijaitsee joessa olevan kalliokynnyksen kohdalla Karkkilan keskustan Myllypuistossa (ts. Koskipuistossa), jonka läpi joki virtaa. Myllykoski ympäristöineen on kaupungin tärkeimpiä virkistyskohteita ja luonnonnähtävyyksiä.

Karjaanjoki putouksineen on syntynyt mannerjäätikön sulamisen jälkeen, kun kilometrien paksuiset jäämassat ovat n. 10 000 vuotta sitten hioneet aluetta. Karkkilan Kotiseutuyhdistys ry:n jäsenlehteen kirjoittaneen Klas Alanderin mukaan Karkkila on ollut kuuluisa koskistaan, ja Karjaanjoki on aikanaan käsittänyt peräti kolme peräkkäistä putousta alueella. Nykyisin vain Myllykoski virtaa luonnontilassa, sillä kaksi muuta (Karkkilankoski ja Massakoski) on valjastettu teollisuuden tarpeisiin. Alanderin mukaan vapaana ja villinä kuohuava Myllykosken putous onkin tärkeä luontokohde osin juuri harvinaisuutensa takia. Putousta on tiettävästi tultu ihailemaan kauempaakin aina 1800-luvulta lähtien. (Lähde: Karkkilan Kotiseutuyhdistys ry:n jäsenlehti 19/2008, s. 1215)

Alanderin tapaan myös oman kokemukseni pohjalta Myllykosken putousta voi pitää luonnon muistomerkkinä ja "todellisena ihmeenä". Vapaana virtaavan putouksen kuohut puistossa keskellä kaupunkia ovat tätä nykyä Suomessa hyvin harvinainen näky (vrt. Strömberginkoski Helsingissä). Nykyisellään kosken kuohun voi kuulla parhaimmillaan yli sadan metrin päähän, ja veden pauhu yli kalliokynnyksen on vaikuttavuudessaan ainutlaatuinen näky. Könkään jälkeen joen kulku rauhoittuu ja virta muuttuu suvannoksi puistossa. Putouksen ihailu on helppoa hyvien kävelyteiden ja kosken yli kulkevan puusillan ansiosta.

Koska putous sijaitsee keskellä kaupunkia, sen luokse on erittäin helppo päästä autolla. Auton voi jättää vaikkapa läheisen Valurinkadun varteen, mistä Myllypuistoon on kävelyä rinnettä alas ja metsän läpi vain jokunen sata metriä. Kesäisin puistossa on hyvät mahdollisuudet retkeilyyn, ja lähellä koskea on myös pöytä eväitä varten. Kosken ylittävän sillan eteläpuolella on nähtävissä myös vanha pärehöylä, jolla on 1800-luvulla valmistettu päreitä läheisen Högforsin tehtaan työläisille talojen kattomateriaaliksi.

Vaikkei Myllykoski korkeutensa puolesta yllä lähellekään Suomen suurimpia vesiputouksia, on se virtaamansa ja harvinaisen sijaintinsa puolesta yksi Etelä-Suomen tärkeimmistä putouksista. Toivottavaa onkin, että se sellaisena asemansa säilyttää, ja että Karkkilan alueen muutkin kahlitut kosket vielä jonakin päivänä näkevät vapauden ihmeen.

Ajo-osoite

Valurinkatu 3, Karkkila
GPS: 60.53139 (N), 24.20439 (E)
Avaa uuteen välilehteen Google Maps -palvelussa

Kävelyä parkkipaikalta putoukselle Myllypuistoon n. 300 m.

Video putouksesta

Muita putouksia lähialueella (alle 30 km):

Kuhakoski

Nurmijärvi


Kommentit (5)

   Vanhat rakennelmat - 12.07.2018, 21:55

Kävin ihastumassa Karkkilan Massakoskeen. Sen paras anti oli minulle sivustoilla rumaksi haukuttu puinen vedenottoallas padossa. Onko se peräti kakskytluvulta ja miksi joku haluaa sen purkaa rumana? Minusta se on ihana ulkoasultaan. Onko se niin vaarallisen huonossa kunnossa?

   sami - 01.10.2017, 12:27

https://www.youtube.com/watch?v=5806kfZqKVE

   Reima stigell - 10.06.2017, 04:02

Mielestäni myös massakoski on vapaana virtaava ja ainakin minun elinikänäni on aina ollut. Mielelläni haluaisinkin tietoa massakosten teollisesta historiasta. Jos jollakin on? Voitte ottaa yhteyttä rstigell@gmail.com tai 040 7055891

   Tero Hintsa - 18.07.2015, 10:29

Hieno on tuo Karkkilan putous! Tosi kirkasta vettä, täällä pystyy kuvaamaan veden allakin. En kerinnyt vielä purkaa vedenalaisia kuvia, joitakin kuvia laitoin jos blogiin http://kuvakulmilla.com/2015/07/18/amazing-downtown-waterfall-at-karkkila/

   Mikko Aho - 04.04.2014, 07:23

Olisiko mahdollisuuttaa lisätä noista virtaamatiedoista linkkiä ympäristökeskuksen virtaamiin? Näin melojana se olisi kiinnostava tieto ja nopeuttaisi oikean mittauspisteen löytymistä.

Kirjoita uusi kommentti


Sivun ylläpito

Putous lisätty sivustolle 14.08.2012, muokattu viimeksi 27.03.2018

  Tilaa uutiskirje

Postituslistamme jäsenenä kuulet ensimmäisten joukossa uusista vesiputouksista sivustollamme.

Tilaa uutiskirjeemme täältä!

Suomen Vesiputoukset - Youtube Suomen Vesiputoukset - Pinterest

  Yhteistyössä

Twitter