Matkaopas ja tietolähde Suomen luonnontilaisista vesiputouksista

Kangasjoen putous

**---

Suomussalmi

 Putouksen tiedot
Pääsy
Helppo
Korkeus (yht.) 5 m
Korkein porras 3 m
Pituus 10 m
Virtaama (kesk.) 0.6 m3/s
Virtaama (huippu) 7 m3/s
Luokitus Porrasputous
Vesistö Kangasjoki
Leveysaste 64.82782 (N)
Pituusaste 28.83407 (E)
Paikkakunta Suomussalmi

Kangasjoen nimetön vesiputous on n. 4–5 metriä korkea köngäs, joka sijaitsee Suomussalmella Emäjoen ja Kangasjoen yhtymäkohdassa. Putous syntyy, kun Emäjoen latvavesistöön kuuluva Kangasjoki laskee vetensä kalliolta Emäjoen uomaan. Rakenteeltaan köngäs koostuu kahdesta portaasta, jotka molemmat ovat lähes pystysuoria jyrkänteitä.

Putous virtaa lähellä Emäjoen ehkä tunnetuimman kosken, vuonna 1960 valjastetun Aittokosken kuivunutta uomaa. Tämä uoma on edelleen nähtävissä kohteen koillispuolella. Nurinkurisesti Kangasjoen putouksen olemassaolosta voi kuitenkin kiittää samaista voimalaitoshanketta, sillä putouksen jyrkkyys selittynee sillä, että Emäjoen uoman seinämiä on taannoin louhittu voimalan alakanavaa varten.

Kangasjoen putous on helpointa kuvata niskan päältä, missä Emäjoen etelärantaa sivuava Emäjoentie ylittää Kangasjoen. Parhaiten könkään kuitenkin näkee Emäjoen pohjoisrannalta, mikä puolestaan edellyttää ajamista joen pohjoispuoliselle nimettömälle hiekkatielle. Tältä tieltä tulee patikoida n. 100 metrin matka etelään Emäjoen pohjoisrannalle, jolloin putouksen näkee vastarannalta. Lyhyydestään huolimatta reitti sisältää runsaasti kivikkoa ja ryteikköä, pysyen kuitenkin kokonaisuutena kulkukelpoisena. Näköala putoukselle on jyrkiltä kallioilta vertaansa vailla, ja kohinakin kuuluu kauas. Ryteikössä menee myös pieni polku, joka opastaa näköalapaikalle (kyltti "Kangasjoen suu"). Lähellä näköalapaikkaa sijaitsee myös pieni nuotiopaikka ja laavu.

Vaikka Kangasjoen putous pieni onkin, sulautuu se hienona luontokohteena Emäjoen rotkomaiseen maisemaan. Yksi putouksen ainutlaatuisimmista piirteistä on sen sijainti upealla näköalapaikalla, jossa Emäjoen rotko jatkuu jylhänä molempiin suuntiin. Etelässä ja pohjoisessa avautuva korpimaisema on myös vertaansa vailla, ja putouksen vesimääräkin kohdallaan. Hieno putous kaiken kaikkiaan!

Ajo-osoite

Emäjoentie 70, Suomussalmi
GPS: 64.82772 (N), 28.83423 (E)
Avaa uuteen välilehteen Google Maps -palvelussa

Putous virtaa joen ylittävän sillan alla.

Video putouksesta

Muita putouksia lähialueella (alle 30 km):

Varisköngäs

Suomussalmi


Kommentit (3)

   Tero Hintsa - 12.05.2016, 20:06

Aittokosken kuivuneen uoman kupeesta löytyy laavu ja nuotiopaikka. Laavu on merkitty karttaan. Kannattaa poiketa putouksella käydessä. Mielestäni ehdottoman hyvä luontokohde, viime viikonloppuna kävimme putouksella ja törmäsimme jopa poroon. Räpsäisyjä löytyy blogista https://kuvakulmilla.com/2016/05/08/kangasjoen-putous-suomussalmella-the-kangasjoki-waterfall-at-the-suomussalmi/

   putousta etsivä - 03.08.2014, 17:29

Hiekkatie lähti aittokoskentieltä juuri ennen voima laitoksen siltaa. Hiekka tietä vastapäätä lukee valtion metsää kyltti. Sitä ajoin 1.7 km. Perille löysi kun meni möljän maja kyltistä viel eteenpäin hiekkatietä ja kääntyi vasemmalle, jolloin tie päättyi pian. Tien päästä lähti kivikkoinen polku ja pian tuli vastaan kota nuotiopaikkoineen ja pitkospuut oikealla vei putouksen valokuvaus paikalle. Nätti putous.

   putousta etsivä - 03.08.2014, 16:54

Miten pitkään hiekkatietä ajetaan ennen kuin Se polku lähtee joelle vasemmalle?

Kirjoita uusi kommentti


Sivun ylläpito

Putous lisätty sivustolle 07.08.2012, muokattu viimeksi 27.03.2018

  Tilaa uutiskirje

Postituslistamme jäsenenä kuulet ensimmäisten joukossa uusista vesiputouksista sivustollamme.

Tilaa uutiskirjeemme täältä!

Suomen Vesiputoukset - Youtube Suomen Vesiputoukset - Pinterest

  Yhteistyössä

Twitter