Matkaopas ja tietolähde Suomen luonnontilaisista vesiputouksista

Kalmakurjenkoski

***--

Tampere

 Putouksen tiedot
Pääsy
Helppo
Korkeus (yht.) 7 m
Korkein porras 7 m
Pituus 20 m
Virtaama (kesk.) 0.85 m3/s
Virtaama (huippu) 7 m3/s
Luokitus Loiva kaskadi
Vesistö Kiimajoki
Leveysaste 61.70915 (N)
Pituusaste 23.91890 (E)
Paikkakunta Tampere

Kalmakurjenkoski on Tampereen Terälahdessa virtaavan Kiimajoen alajuoksulla sijaitseva suuri putouskoski. Koskessa vesi syöksyy parinkymmenen metrin matkalla alas lähes seitsemän metriä. Putous sijaitsee kalliorinteessä kahden vanhan myllyrakennuksen välissä, keskellä peltojen täyttämää maalaismaisemaa.

Koski alkaa läheisen maantiesillan alta siten, että vesi virtaa ensin lyhyen matkan loivassa rinteessä, kunnes kuohuu kalliolta alas valkoisena vaahtona. Kalliolla sijaitsevat kivet pyörittävät virran kulkua entisestään. Kallion alla joen kulku kuitenkin rauhoittuu nopeasti. Vettä on joessa toukokuun lopulla kevättulvien laannuttuakin niin paljon, että putouksen pauhun voi kuulla kauas.

Vaikka Kalmakurjenkoski on nykyään lähes luonnontilassa, sen voimaa on menneinä aikoina hyödynnetty monenlaiseen teollisuuskäyttöön. Koskessa on viime vuosisatojen aikana sijainnut useita myllyjä, ensimmäisen kirjallisen maininnan ollessa jo vuodelta 1649. Tuolloin myllyjä oli kaksi. Sen jälkeen toiminta on jatkunut, ja esimerkiksi vuosina 1850–1923 koskessa on toiminut terälahtelaisten oma lahkon (eli "lahhoon") mylly. Nykyinen, kosken etelärannalla sijaitseva myllyrakennus vedenottokouruineen on rakennettu 1924–25.

Myllytoiminnan lisäksi koskessa on suoritettu tukinuittoa 1800-luvulta aina 1950-luvulle asti, jolloin putouksessa sijaitsi puinen uittoränni. Lisäksi koskessa on toiminut 1900-luvulla jonkin aikaa pieni sähkölaitos. Kalmakurjenkosken myllyrakennukset ovat kulttuurihistoriallisesti arvokkaita puurakennuksia, jotka sulautuvat maalaismaisemaan hyvin. Voikin todeta, ettei kosken teollinen menneisyys häiritse nykyisin vapaana virtaavan putouksen kauneutta mitenkään – vaan pikemminkin kunnioittaa.

Koska putous sijaitsee tien välittömässä läheisyydessä ja näkyy autostakin, se on erittäin helppo löytää. Ympäristö on avointa, peltomaista maalaismaisemaa, ja jos putouksen haluaa nähdä läheltä kunnolla, on tarvottava tieltä korkeahkon heinikon läpi mäkeä alas joen pohjoisrannalle. Pohjoisranta putouksen alapuolella on upottavaa kosteikkomaata, joten kumisaappaat ovat välttämättömät, mikäli putousta haluaa sieltä kuvata. Myös joen etelärannalta kuvaus onnistuu, joskin kävelyä on tällöin hieman enemmän.

Kaiken kaikkiaan Kalmakurjenkoski on hieno luontokohde ja hyvä lisä Suomen vesiputousten monipuoliseen joukkoon. Kosken arvoa nostaa vielä se, että kyseessä on alueen suurin vapaa vesiputous kymmenien kilometrien säteellä. Suositeltava ja kaunis vierailukohde!

Huom. Kalmakurjenkosken koskiluokitukseksi on Kiimajoen melontaoppaassa määritelty V, eli erittäin vaikea. Käytännössä melojien on kierrettävä putous maitse. Menosuunnassa joen vasemmalla puolella ennen siltaa on rantautumislaituri.

Ajo-osoite

Niemikyläntie 110, Tampere
GPS: 61.70921 (N), 23.91923 (E)
Avaa uuteen välilehteen Google Maps -palvelussa

Putous alkaa joen ylittävän maantiesillan alta.

Video putouksesta

Muita putouksia lähialueella (alle 30 km):

Jylhänkoski

Ylöjärvi

Pudotuksenkoski

Juupajoki


Kommentit (1)

   Tero Hintsa - 05.07.2015, 22:06

Varsin vähän vettä oli putouksella heinäkuun alussa. Vähäinen vedenmäärä vähensi varmasti näyttävyyttä kokonaisuudessaan, mutta mahdollisti putouksessa kulkemisen ja valokuvaamisen. Muutamia kuvia löytyy http://kuvakulmilla.com/2015/07/04/the-kalmakurjenkoski-waterfalls/

Kirjoita uusi kommentti


Sivun ylläpito

Putous lisätty sivustolle 12.03.2012, muokattu viimeksi 14.05.2022

  Tilaa uutiskirje

Postituslistamme jäsenenä kuulet ensimmäisten joukossa uusista vesiputouksista sivustollamme.

Tilaa uutiskirjeemme täältä!

Suomen Vesiputoukset - Youtube Suomen Vesiputoukset - Pinterest

  Yhteistyössä

Twitter