Matkaopas ja tietolähde Suomen luonnontilaisista vesiputouksista

Kaippahanojan putous

*----

Salla

 Putouksen tiedot
Pääsy
Keskivaikea
Korkeus (yht.) 3 m
Korkein porras 3 m
Pituus 1 m
Virtaama (kesk.) 0.17 m3/s
Virtaama (huippu) 2.2 m3/s
Luokitus Jyrkkä kaskadi
Vesistö Kaippahanoja
Leveysaste 66.79404 (N)
Pituusaste 28.78013 (E)
Paikkakunta Salla

Kaippahanojan nimetön köngäs on pieni, n. 2–3 metrinen vesiputous Sallan kunnassa. Putous sijaitsee metsäisessä erämaassa Sallatunturin pohjoispuolella n. 5 kilometriä Sallan keskustasta kaakkoon. Koska putousta ei ole merkitty millään tavoin karttoihin tai maastoon, kävijän on tiedettävä mitä etsiä.

Rakenteeltaan Kaippahanojan köngäs on varsin klassinen vesiputous, eli vesi syöksyy kalliojyrkänteen yli lähes pystysuorana seinämänä. Seinämässä oleva kieleke jakaa vesivirran kahtia, joten tavallaan kyseessä on kaksi putousta. Könkään vesimäärä on kohtuullinen, mutta mitään erityisemmin muistettavia piirteitä (kalliomuodostelmia, näköaloja tms.) putoukseen ei liity. Voisikin sanoa, että putous on hieman ilmeetön, mutta siitä huolimatta virkistävän näköinen.

Putouksen luokse pääsee pitkin metsäautotietä, joka lähtee Pyhäjärvenselästä kohti Sallan Iso-Pyhätunturia, ylittää Kaippahanojan Pyhäjärven eteläpuolella ja nousee Ponnovaaran sivuitse kohti Pikku-Kuusivaaraa. Auto kannattaa jättää tien vaihtelevan kunnon vuoksi jo 1–2 kilometrin päähän isosta tiestä (esimerkiksi karttaan merkityn Ponnolammen kohdalle), ja jatkaa matkaa jalan. Metsäautotietä tulee seurata siihen asti, että tie kohtaa Sallan kirkonkylältä tulevan moottorikelkkareitin. Tämän jälkeen tulee kävellä noin 200 metriä kaakkoon metsän läpi Kaippahanojan pohjoisrannalle. Könkään äänen erottaa joen äänestä jo kauempaa selvänä jyminänä. Putouksen pohjoispuolella oleva suoalue kannattaa myös huomioida, kun valitsee kulkureittiä alueella.

Kokonaisuutena Kaippahanojan köngäs on kaunis, mutta samalla hieman yllätyksetön pikku putous. Suuremmalla vesimäärällä ja muutamaa metriä korkeampana se saattaisi nousta jo Etelä-Lapin merkittävimpien putousten listalle. Nykyisellään putousta voi suositella lähinnä niille, joiden on muutenkin tarkoitus liikkua Sallan ikimetsissä. Kaunis paikka kaikesta huolimatta!

Ajo-osoite

Nimetön soratie, Salla
GPS: 66.78971 (N), 28.75452 (E)
Avaa uuteen välilehteen Google Maps -palvelussa

Hautajärventieltä käännytään itään nimettömälle metsäautotielle, jota ajetaan n. 1.5 km. Loppumatka kävelyä putoukselle osin metsässä n. 1 km.

Video putouksesta

Muita putouksia lähialueella (alle 30 km):


Kommentit (0)

Ei kommentteja.

Kirjoita uusi kommentti


Sivun ylläpito

Putous lisätty sivustolle 16.04.2012, muokattu viimeksi 27.03.2018

  Tilaa uutiskirje

Postituslistamme jäsenenä kuulet ensimmäisten joukossa uusista vesiputouksista sivustollamme.

Tilaa uutiskirjeemme täältä!

Suomen Vesiputoukset - Youtube Suomen Vesiputoukset - Pinterest

  Yhteistyössä

Twitter