Matkaopas ja tietolähde Suomen luonnontilaisista vesiputouksista

Jyrävä

*****

Kuusamo

 Putouksen tiedot
Pääsy
Helppo
Korkeus (yht.) 9 m
Korkein porras 9 m
Pituus 25 m
Virtaama (kesk.) 20.4 m3/s
Virtaama (huippu) 33 m3/s
Luokitus Kouru
Vesistö Kitkajoki
Leveysaste 66.25497 (N)
Pituusaste 29.43270 (E)
Paikkakunta Kuusamo

Jyrävän 9-metrinen köngäs on yksi Suomen suurimmista vesiputouksista. Kourumainen putous sijaitsee Kuusamossa Oulangan kansallispuiston keskellä virtaavassa Kitkajoessa. Virtaamaltaan maamme vuolaimpiin kuuluva putous syntyy, kun vesimassat puristuvat joessa olevan kalliokapeikon läpi alla olevaan suvantoon. Nimensä putous onkin saanut äänestään, sillä kumean jyrinän voi erottaa jo pitkän matkan päähän.

Jyrävä sijaitsee Suomen tunnetuimpiin vaellusreitteihin kuuluvan Karhunkierroksen varrella. Helpoiten putoukselle pääsee ns. Pienen Karhunkierroksen rengasreitin varrelta, kävelemällä esimerkiksi Juuman kylästä tai erämaahotelli Basecamp Oulangan paikoitusalueelta n. 3 km Karhunkierrosta itään Kitkajoen eteläpuolelle. Reitin varrella on myös hyvä mahdollisuus tutustua Oulangan kansallispuiston luontoon ja Kitkajoen muihin koskiin, erityisesti valkoisena kuohuaviin Mylly- ja Aallokkokoskeen.

Reitti kulkee välistä korkeilla kallioilla ja jyrkkiä nousuja ja laskuja riittää, mikä antaa haastetta matkailijalle. Putous on kuitenkin ehdottomasti vaivan arvoinen, ja itse paikalla on hyvä mahdollisuus hengähtää ja syödä eväitä kosken pauhua kuunnellessa. Talveksi Jyrävän päälle muodostuu paksu jääkatto, joka sulaa kokonaan pois yleensä vasta toukokuussa – nähtävyys sekin.

Jyrävän, kuten Kuusamon muidenkin suurten koskien säilyminen luonnontilassa oli 1900-luvun puolivälissä veitsen terällä, kun käytiin ns. koskisodat – yksi Suomen luonnonsuojelun virstanpylväistä. Tapahtumasarja lähti liikkeelle koskien jouduttua voimatalousyhtiöiden kiinnostuksen kohteeksi 1950-luvulla. Vuosien kädenväännön jälkeen kosket – muiden muassa Jyrävä ja läheinen Kiutaköngäs – kuitenkin rauhoitettiin kaikelta vesivoimarakentamiselta. Voiton ansiosta niin Jyrävän kuin muidenkin lähikoskien luona vierailee nykyään tuhansia matkailijoita vuosittain.

Jyrävää on kuvattu Kuusamon vesiputousten kuningattareksi, mikä sopii könkään "arvolle" enemmän kuin hyvin. Onhan kyseessä yksi Suomen ylivoimaisesti kauneimmista putouksista – eikä vähiten vuolaan virtansa, mittavan korkeutensa, jylhän ympäristön ja ehkä myös dramaattisen historiansa vuoksi!

Huom. Jyrävän koskiluokitukseksi on määritelty VI, eli hengenvaarallinen (Lähde: joet.info). Tiettävästi kosken on laskenut vain muutama henkilö.

Ajo-osoite

Myllykoskentie 34, Kuusamo
GPS: 66.26343 (N), 29.41144 (E)
Avaa uuteen välilehteen Google Maps -palvelussa

Pysäköinti Basecamp Oulanka -retkeilykeskuksen pihalla, kävelyä putoukselle Karhunkierrosta pitkin n. 3 km.

Video putouksesta

Palvelut putouksen lähellä:

Hotelli

Ravintola

Sauna

Aktiviteetteja

Vuokrahuvila

Sauna

Aktiviteetteja

Muita putouksia lähialueella (alle 30 km):

Rytiköngäs

Kuusamo


Kommentit (6)

   Tuulikki - 04.09.2020, 15:01

Kerrassaan upea putous oli tämä!!

   Lapinmies - 12.06.2017, 13:34

Itä-Suomeahan se Koillismaa on, ainakin miun mielestäni. :) Kyllähän hallinnollisesti Oulukin kuuluu pohjois-Suomeen vaikka maantieteellisesti on ihan selkeesti länsi-Suomessa.

   Hannu - 31.05.2016, 11:52

Top 10 -listauksessa tämän sanotaan olevan Itä-Suomessa. Koillismaalla se on. Itä-Suomi on satoja kilometrejä etelämpänä.

   Tero Hintsa - 29.01.2016, 16:35

Viime viikolla oli lähes -40 pakkasta Kuusamossa. Poikkesin tämän viikon alussa Jyrävällä ensimmäistä kertaa. Kova pakkanen oli jäädyttänyt Jyrävän lähes kokonaan. Mahtava oli putous siitä huolimatta. Muutamia kuvia blogissa http://kuvakulmilla.com/2016/01/26/the-frozen-waterfall-jyrava-on-the-river-kitkajoki/

   Admin - 23.11.2015, 21:33

Katsopa FAQ-osiota, siellä kysymykseesi on vastattu kaikki näkökulmat huomioiden. :)

1
2

Kirjoita uusi kommentti


Sivun ylläpito

Putous lisätty sivustolle 18.09.2011, muokattu viimeksi 19.12.2022

  Tilaa uutiskirje

Postituslistamme jäsenenä kuulet ensimmäisten joukossa uusista vesiputouksista sivustollamme.

Tilaa uutiskirjeemme täältä!

Suomen Vesiputoukset - Youtube Suomen Vesiputoukset - Pinterest

  Yhteistyössä

Twitter