Matkaopas ja tietolähde Suomen luonnontilaisista vesiputouksista

Jylhänkoski

**---

Ylöjärvi

 Putouksen tiedot
Pääsy
Keskivaikea
Korkeus (yht.) 3 m
Korkein porras 3 m
Pituus 1 m
Virtaama (kesk.) 0.05 m3/s
Virtaama (huippu) 0.6 m3/s
Luokitus Jyrkkä kaskadi
Vesistö Kettuoja
Leveysaste 61.86367 (N)
Pituusaste 23.59172 (E)
Paikkakunta Ylöjärvi

Jylhänkoski on pieni eläväinen puroköngäs, joka sijaitsee Kurussa Ylöjärven kunnan alueella. Putous virtaa metsän keskellä tiheiden kuusipuiden reunustamassa syvänteessä, jonne alueella virtaavan Kettuojan vesi laskee kallioportaalta. Nimensä tämä kolmimetrinen putous on saanut lähellä sijaitsevan Jylhän talon mukaan – joskin ennen kuin olin asiasta tietoinen, putouksen nimi tässä artikkelissa oli yksinkertaisesti "Kettuojan putous".

Köngäs itsessään on lähes pystysuora jyrkänne, jonka alla on suvanto ja pieni lahti, jossa vesi pyörii aikansa ennen jatkamistaan alavirtaan. Ennen pystykallion ylittämistä joen virta on kapea, tasainen ja äänetön. Könkään jälkeen uoma kuitenkin levenee ja joen virta madaltuu. Tällöin uoman pohjassa olevat kivet tulevat pintaan saaden veden solisemaan pirteästi. Putousta ympäröivät kalliot ovat vihreän sammalen peitossa, ja koko paikka tuntuu kuin metsän ympäröimältä "huoneelta". Putouksen luona voi todella tuntea olevansa suomalaisen metsäluonnon keskellä.

Jylhänkoskella on ollut tärkeä osansa myös Kurun pitäjän uittohistoriassa. Kun alueen uittoreittejä kunnostettiin Metsähallituksen toimesta 1900-luvun alussa, muodosti putous luonnollisen esteen puutavaran turvalliselle kuljetukselle Kettuojassa. Tämän johdosta putouksen yläpuolelta rakennettiin vuonna 1917 yhteensä 250 metriä pitkä ohitusränni kuivan maakannaksen ylitse länteen läheiselle Myllyojalle, josta tukkien matka jatkui alavirtaan. Vielä nykyäänkin alueella on nähtävissä yksittäisiä jäänteitä aina 1960-luvulle asti jatkuneesta, tuhansia työllistäneestä uittotoiminnasta.

Jylhänkoskea oli ennen helppoa ihailla sekä joen itä- että länsipuolelta, sillä puron ylitse vei könkään yläjuoksulla pieni puusilta. Silta kuitenkin purettiin huonokuntoisuutensa vuoksi vuonna 2018, joten nykyisin joen itäpuolelle pääseminen vaatii astetta enemmän vaivannäköä. Myös alajuoksun rannalle pääseminen vaatii jonkin verran kiipeilyä kallioilla ja rämpimistä tiheässä kuusikossa. Muuten kohteen ympärillä liikkuminen on sujuvaa. Erityisen hyvä näköalapaikka putoukselle on kalliolla joen länsipuolella.

Kohteen luokse pääsee lyhimmillään n. 350 metrin mittaista metsäpolkua pitkin. Polku lähtee putouksen pohjoispuolella olevalta Löyttyjärventieltä, jonka varteen auton voi jättää. Koska polku on pieni, sen löytäminen ajotieltä voi olla haasteellista. Polku ei ole metsän joka kohdassa selkeä ja helposti seurattava, joten suunnistuksen perustaidot ovat tarpeen. Koska putous sijaitsee paksujen kuusien rajaamassa notkelmassa, sen äänen voi kuulla vasta läheltä.

Kokonaisuutena Jylhänkoski on mukava pieni luontokohde, joka sulautuu hyvin Ylöjärven jyhkeiden metsien siimekseen. Koska alueella ei muita tunnettuja vesiputouksia ole, on Jylhänkoski arvokas luonnonnähtävyys ja samalla paikallisesta uittohistoriasta kertova kulttuurikohde. Jos alueella retkeilee (lähistöllä on useita merkittyjä leiripaikkoja), kannattaa poiketa täälläkin!

Ajo-osoite

Löyttyjärventie 814, Kuru (Ylöjärvi)
GPS: 61.86615 (N), 23.58743 (E)
Avaa uuteen välilehteen Google Maps -palvelussa

Kävelyä putoukselle osin epäselvää metsäpolkua pitkin n. 350 metriä.

Video putouksesta

Muita putouksia lähialueella (alle 30 km):


Kommentit (10)

   Kekes - 15.08.2015, 16:23

Voisiko joku joka on käynyt, laittaa kuvaa mistä polku alkaa, olisi vaan helpompaa löytää. Ja jotain navigaattorin tietoa, koordinaatit olis muuten hyvät!

   Tero Hintsa - 02.07.2015, 10:24

Eilen 1.7.2015 oli runsaiden sateiden ansiosta aika paljon vettä putouksella. Minun mielestäni tosi hieno putous luonnon helmassa. Joitain kuvia löytyy http://kuvakulmilla.com/2015/07/02/the-kettuoja-waterfalls/

   minä - 05.12.2014, 17:43

VAROITUS! Tämä on ehkä yksi vaikeapääsyisimmistä putouksista vaikka sijaitseekin niin lähellä ajotietä!
Minulla kesti noin tunnin etsiä putousta hehtaarin alueelta!
Mutta onneksi putous kuitenkin lopulta löytyi :)

   veeti - 20.09.2014, 01:04

MAHTAVAA! Tästä tais tulla tämän viikonlopun retkikohde! Asun aivan lähellä!

   minä - 20.09.2014, 00:56

Jee! Uusia putouksia :)

1
2

Kirjoita uusi kommentti


Sivun ylläpito

Putous lisätty sivustolle 17.07.2014, muokattu viimeksi 01.01.2019

  Tilaa uutiskirje

Postituslistamme jäsenenä kuulet ensimmäisten joukossa uusista vesiputouksista sivustollamme.

Tilaa uutiskirjeemme täältä!

Suomen Vesiputoukset - Youtube Suomen Vesiputoukset - Pinterest

  Yhteistyössä

Twitter