Matkaopas ja tietolähde Suomen luonnontilaisista vesiputouksista

Juveninkoski

***--

Jämsä

 Putouksen tiedot
Pääsy
Helppo
Korkeus (yht.) 7 m
Korkein porras 7 m
Pituus 0 m
Virtaama (kesk.) 1.0 m3/s
Virtaama (huippu) 9.3 m3/s
Luokitus Pystysuora
Vesistö Nytkymenjoki
Leveysaste 61.84559 (N)
Pituusaste 25.07342 (E)
Paikkakunta Jämsä

Juveninkoski on Jämsän Partalassa sijaitseva pystysuora vesiputous, joka saa vetensä alueella virtaavasta Nytkymenjoesta. Putous sijaitsee joessa Partalantien itäpuolella heti joen alitettua maantiesillan. Putouksessa vesi syöksyy kalliojyrkänteeltä alas noin seitsemän metriä, kosken kokonaiskorkeuden ollessa vielä hieman tätä suurempi. Jyrkänteen jälkeen joen kulku rauhoittuu.

Juveninkoski on tiettävästi Keski-Suomen korkein ja jyrkin vapaana virtaava vesiputous, minkä johdosta se kuuluu nykyisin Jämsän kaupungin tunnetuimpiin luonnonnähtävyyksiin. Koski onkin erityisesti huhti-toukokuun kevättulvalla komea näky veden pauhatessa suurena kuohuna jyrkänteeltä alas. Kesälläkin koski toki on mukava vierailukohde putouksen jäädessä pensaiden ja lehtipuiden vihreään syliin.

Juveninkoskea on helppo ihailla ja kuvata, sillä kävelymatkaa putouksen niskalle on Partalantieltä vain parikymmentä metriä. Auton voi kätevästi jättää joko Partalantien varteen, tai putouksen viereen, missä on muutama parkkipaikka. Myös putouksen alapuolelle pääsee helposti laskeutumalla könkään pohjoispuolista metsärinnettä alas. Huomionarvoista on, että putous lennättää eteensä runsaasti vesisumua, mikä voi haitata kohteen valokuvaamista läheltä.

Putouksessa on entisaikoina sijainnut mylly ja suksitehdas, minkä lisäksi joessa on harjoitettu tukinuittoa. Putous onkin saanut nimensä Partalassa 10.1.1907 syntyneen suksitehtailija Heikki Juvénin mukaan. Näiltä ajoilta koskessa on vieläkin jäljellä pieniä rakennusten jäänteitä mm. betoninpalojen muodossa.

Partalan kyläyhdistys on viime vuosina tehnyt talkootyötä kosken ympäristön kunnostamiseksi mm. rakentamalla putouksen lähelle näköalatasanteen, kukkapenkkejä ja pystyttämällä kosken historiasta kertovan infotaulun. Näköalatasanteella on myös kaksi museoitua myllynkiveä muistuttamassa putouksen tärkeästä historiasta kylälle. Pienen matkan päässä putouksesta alavirtaan on myös lampi, jossa kävijä voi kesällä halutessaan pistäytyä uimassa.

Kaiken kaikkiaan Juveninkoski on hieno vesiputous, jonka ehkä paras putouksellinen ansio syntyy sen jyrkkyydestä: vapaasti putoavat vesiputoukset ovat Suomessa harvinaisia. Kosken vetovoimasta kertoo sekin, että se on viime vuosina vetänyt vierailijoita aina Venäjältä asti. Suositeltava levähdyspaikka jokaiselle vesiputouksista ja suomalaisista perinnemaisemista kiinnostuneille!

Ajo-osoite

Partalantie 193, Jämsä
GPS: 61.84545 (N), 25.07273 (E)
Avaa uuteen välilehteen Google Maps -palvelussa

Putous sijaitsee tien vieressä.

Video putouksesta


Kommentit (6)

   Esa Kivelä - 17.07.2016, 22:10

Heikki Juvenin teollisesta toiminnasta kosken tienoilla kertoo Martti Juvenin ansiokas esitelmä isästään.
Koski on saanut nimensä Erik-mylläriltä ellei jo hänen isältään.
http://www.jykinseniorit.com/martti-juvegraven.html

   Admin - 05.09.2015, 15:32

Kyllä kannattaa ehdottomasti! Itse asiassa osa tämänkin sivun kuvista on otettu syyskuun loppupuolella (2010), ja kaunis paikka se oli silloinkin.

   Markus - 05.09.2015, 05:52

Miten mahtaa olla, kannattaako tuonne mennä näin syksyllä käymään myös? :)

   Tero Hintsa - 07.06.2015, 17:25

Hieno putous! Kuvaamisen lisätarvikkeeksi kannattaa ottaa sateenvarjo ja mikrokuituliina. Putouksen alapuolelta saa tosi hyviä kuvakulmia, mutta kamera kastuu heti. Kuvia löytyy http://kuvakulmilla.com/2015/05/17/the-juveninkoski-waterfalls/

   Esa K - 01.04.2015, 21:48

Partalan kylän linkki ei toimi, ei ainakaan iPadilla eikä Lumian kännykällä.
Osoite on:
http://www.partalankyla.fi/

1
2

Kirjoita uusi kommentti


Sivun ylläpito

Putous lisätty sivustolle 11.04.2012, muokattu viimeksi 01.06.2019

  Tilaa uutiskirje

Postituslistamme jäsenenä kuulet ensimmäisten joukossa uusista vesiputouksista sivustollamme.

Tilaa uutiskirjeemme täältä!

Suomen Vesiputoukset - Youtube Suomen Vesiputoukset - Pinterest

  Yhteistyössä

Twitter