Matkaopas ja tietolähde Suomen luonnontilaisista vesiputouksista

Juvankoski

***--

Salo

 Putouksen tiedot
Pääsy
Helppo
Korkeus (yht.) 8 m
Korkein porras 8 m
Pituus 30 m
Virtaama (kesk.) 0.15 m3/s
Virtaama (huippu) 2 m3/s
Luokitus Loiva kaskadi
Vesistö Pernjoki
Leveysaste 60.38902 (N)
Pituusaste 23.35255 (E)
Paikkakunta Salo

Juvankoski on moniportainen putouskoski, joka sijaitsee Pöytiön kylän alueella Salossa Varsinais-Suomessa. Putous kohisee Pernjärven länsipuolella Pernjoessa, joka saa alkunsa padotusta järvestä, ja laskee sieltä kalliorinnettä alas kauniina valkokuohuisena virtana.

Putous alkaa vanhalta kiviseltä säännöstelypadolta, jonka ylitse joki virtaa putouksen jyrkänteelle. Itse köngäs koostuu muutamasta erillisestä kallioportaasta ja niiden välisestä kivisestä rinteestä. Lisäksi pieni osa vedestä kiertää rinteen erillisen sivu-uoman kautta. Putouksen jälkeen veden virta hiljenee hetkeksi, ennen kuin matka jatkuu tiheän metsän halki kohti läheistä Ylisjärveä. Pääputouksen kokonaiskorkeus on arviolta 8 metriä (n. 30 metrin matkalla), ja koko kosken korkeus yhteensä 21 metriä 310 metrin matkalla.

Juvankoski ympäristöineen on tunnettu erityisesti alueen teollisesta historiasta, sillä kosken voimalla toimi 1800-luvulla yksi Suomen ensimmäisistä paperitehtaista. Tehtaan perusti alueelle Kiikalan lasitehtaan inspehtoori vuonna 1820, ja toimintansa laitos aloitti 1824. Hienopaperia ja kartonkia lumpusta valmistanut tehdas toimi aina vuoteen 1902 asti, kunnes se tuhoutui tulipalossa. Myöhemmin kosken varrella toimi myös saha ja sittemmin voimalaitos, jonka toiminta loppui 1970-luvulla.

Nykypäivänä järven rannalla sijaitseva tehtaan entinen päärakennus ja kosken partaalla sijaitseva punainen saha on kunnostettu Salon seurakunnan leiri- ja virkistyskäyttöön. Koski ja muu ympäristö rakennuksineen kuuluu Museoviraston määrittämiin rakennettujen kulttuuriympäristöjen (RKY) alueisiin. Alueen teollinen historia näkyy hyvin myös itse putouksessa, sillä uomassa on säilynyt mm. korkeita kivisiä jalustoja, jotka aikoinaan kannattelivat voimalaitokselle johtanutta puuränniä.

Juvankoskelle on helppo päästä autolla, sillä viereiseltä Juvankoskentieltä johtaa lyhyt sivutie putouksen luo "notkoon", jossa auton voi jättää saharakennuksen pihalle. Tällöin putouksen voi nähdä helposti saharakennuksen kulmalta, ja jos vesi on matalalla, pääsee kiviä pitkin tai kahlaamalla myös putouksen vierelle. Toinen mahdollisuus on ylittää joki alajuoksun puolelta pitkin maavallia, jonka läpi vesi virtaa tierummuissa. Tällöin putouksen pohjoispuolelle voi nousta metsäpolkua pitkin aina padolle asti, joskin metsä on varsin tiheää, ja rinne jyrkkä. Liukkaita kiviä ja kallioita on myös syytä varoa tällä reitillä.

Kokonaisuutena Juvankoski on kaunis ja idyllinen vesiputous, jonka ympärillä yhdistyvät vehreä luonto ja Suomen teollisen historian kulttuuriperintö. Parhaimmillaan putous on toukokuussa, mutta vettä virtaa koskessa yleensä läpi kesän. Pitkät hellejaksot tosin voivat kuivattaa joen lähes kokonaan, kuten kävi heinä-elokuussa 2018 viikkokausien ajaksi. Kulttuurinäkökulman ohella putouksen arvoa lisää se, ettei Varsinais-Suomessa ole montaa vapaata vesiputousta. Tässäpä yksi sellainen hyvien yhteyksien päässä!

Ajo-osoite

Juvankoskentie 212, 25130 Salo
GPS: 60.38878 (N), 23.35205 (E)
Avaa uuteen välilehteen Google Maps -palvelussa

Putous sijaitsee parkkipaikan vieressä punaisen saharakennuksen takana.

Video putouksesta

Muita putouksia lähialueella (alle 30 km):


Kommentit (1)

   Harri Huittinen - 06.06.2019, 18:29

Kiitos Jussi tästä uudesta "löydöstä" ja sitä koskevasta informaatiosta. Mieltäni lämmittää luonto-, kulttuuri- ja kuvausharrastajana se, että Etelä-Suomesta löytyy tällaisia uusia ja mielenkiintoisia käyntikohteita. Paikan arvokkuutta lisää vielä se, että ympärillä on vanhaa rakennettua kulttuuriympäristöä, minkä on Museovirastokin listannut. Täytynee vierailla kohteessa heti, kun siihen tarjoutuu mahdollisuus, koska vesimäärät ja virtaumat koskessa lienevät vielä kohtuullisen hyvät näin alkukesästä.

Kirjoita uusi kommentti


Sivun ylläpito

Putous lisätty sivustolle 30.05.2019, muokattu viimeksi 04.07.2021

  Tilaa uutiskirje

Postituslistamme jäsenenä kuulet ensimmäisten joukossa uusista vesiputouksista sivustollamme.

Tilaa uutiskirjeemme täältä!

Suomen Vesiputoukset - Youtube Suomen Vesiputoukset - Pinterest

  Yhteistyössä

Twitter