Matkailuopas ja matkakertomus Suomen luonnontilaisten vesiputousten maailmasta

Isterinkoski

*----

Muhos

 Putouksen tiedot
Pääsy
Helppo
Korkeus (yht.) 23 m
Korkein porras 3 m
Pituus 500 m
Virtaama (kesk.) 1.3 m3/s
Virtaama (huippu) 18 m3/s
Luokitus Luiska + Loiva kaskadi
Vesistö Poikajoki
Leveysaste 64.75467 (N)
Pituusaste 26.19585 (E)
Paikkakunta Muhos

Isterinkoski on Muhoksen Poikajokilaaksossa virtaava koski, joka koostuu pääasiassa kahdesta putouksesta ja niitä ympäröivästä koskiosuudesta. Kokonaispituutta koskella on yli puoli kilometriä, ja pudotuskorkeutta koko matkalla yhteensä n. 23 metriä.

Koski on syntynyt Muhokselta Hailuotoon ulottuvan hautavajoaman, ns. Muhos-muodostuman itälaidalle. Tämä vajoama syntyi 1300 miljoonaa vuotta sitten, kun peruskallio vajosi. Hautavajoama löydettiin vasta vuonna 1938 valmisteltaessa Oulujoen vesivoimarakentamista. Isterinkosken nimen tarkka alkuperä ei ole tiedossa, mutta akateemikko Martti Haavio on arvellut sen liittyvän katolisella ajalla tunnetun pyhän Gregoriuksen eli Pyhän Yrjön legendaan. Nimen kirjoitusmuodot (St. Georgio ja St. Gorgi) ovat mahdollisesti muuntuneet muotoon "Isteri".

Isterinkosken kahdesta könkäästä ylempi on pikemminkin luiskamainen koski ("liukumäki") kuin varsinainen vesiputous. Alempi putous on kuitenkin kohtuullisen jyrkkä köngäs, jossa vesi putoaa vajaat kolme metriä lyhyellä matkalla. Molempia putouksia on helppo katsella ja kuvata kävelytien ja hyväkuntoisten metsäpolkujen ansiosta. Alue on muutenkin luontonsa puolesta näkemisen arvoinen, sillä Poikajokilaakso kuuluu valtakunnalliseen lehtojensuojeluohjelmaan. Ympäristön kasvillisuus on poikkeuksellisen rehevää, ja sisältää useita harvinaisia lajeja (mm. lettorikko).

Koska Isterinkoski on paikallinen nähtävyys, kohteelle on tienvarsiopastus. Auton voi jättää läheiselle parkkipaikalle, jonka vieressä on myös grillipaikka. Puhtaasti vesiputouksena Isterinkoski ei yllä Suomen vesiputousten kärkikastiin, sillä kosken kaksi putousta ovat korkeudeltaan ja jyrkkyydeltään pienehköjä moniin muihin Suomen könkäisiin verrattuna. Kokonaisuutena koski on kuitenkin näyttävä ja kaunis retkeilykohde.

Ajo-osoite

Peräläntie 78, Muhos
GPS: 64.75527 (N), 26.20138 (E)
Avaa uuteen välilehteen Google Maps -palvelussa

Koski alkaa kävelysillan alta, suurin putous n. 300 metrin päässä sillasta alavirtaan.

Video putouksesta


Kommentit (8)

   Jomppe - 23.08.2014, 10:29

Helppo löytää opasteiden perusteella

   Jussi Laine (admin) - 14.07.2014, 09:55

Hei! Ikävä kuulla että paikkaa oli vaikea löytää. Hienoa kuitenkin, jos koski lopulta löytyi!

Opasteiden näkyvyys riippuu varmaan siitäkin, mitä reittiä paikalle on tullut. Koski kuitenkin on virallinen nähtävyys, ja ainakin vielä 4 vuotta sitten autoilijalle oli tarjolla opasteita. Ohessa siitä todiste:

http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Isterinkoski_guide.JPG

   Moi! - 14.07.2014, 02:10

Toisin kuin tekstissä mainitaan, koskelle ei ollut mitään opasteita (heinäkuussa 2014) ja se olikin melko hankala löytää.

1
2

Kirjoita uusi kommentti


Sivun ylläpito

Putous lisätty sivustolle 17.05.2012, muokattu viimeksi 05.10.2017

  Tilaa uutiskirje

Postituslistamme jäsenenä kuulet ensimmäisten joukossa uusista vesiputouksista sivustollamme.

Tilaa uutiskirjeemme täältä!

Suomen Vesiputoukset - Youtube Suomen Vesiputoukset - Pinterest

  Yhteistyössä

Twitter