Matkaopas ja tietolähde Suomen luonnontilaisista vesiputouksista

Hörhänkoski

**---

Kuhmoinen

 Putouksen tiedot
Pääsy
Keskivaikea
Korkeus (yht.) 5 m
Korkein porras 5 m
Pituus 5 m
Virtaama (kesk.) 0.4 m3/s
Virtaama (huippu) 4 m3/s
Luokitus Jyrkkä kaskadi
Vesistö Heinjoki
Leveysaste 61.54429 (N)
Pituusaste 25.14187 (E)
Paikkakunta Kuhmoinen

Keski-Suomi on yksi Suomen maakunnista, joissa vapaita vesiputouksia ei kirjaimellisesti kohise tungokseksi asti. Sitä ilahduttavampaa onkin, että Päijänteen länsipuolella virtaa yksi juurikin tällainen vähemmän tunnettu luontohelmi, nimittäin Hörhänkoski Kuhmoisissa.

Kyseessä on arviolta viisimetrinen kaskadiputous, joka sijaitsee valtatien 24 länsipuolella vain kilometrin päässä Kuhmoisten kuntakeskuksesta lounaaseen. Putous kohisee maaseudun rauhassa tiheän kuusimetsän keskellä paikassa, jossa Päijänteeseen lännestä laskeva pieni Heinjoki ylittää louhikkoisen, 5–10 metriä pitkän rinteen. Vetensä putous saa läheisestä Kuhmalammesta.

Suurimman osan vuodesta Hörhänkoski koostuu kolmesta eri virrasta, joista eteläisimmät kaksi muodostavat pääputouksen; könkään keskellä oleva suurten kivenlohkareiden sarja jakaa virran kahtia valkoisena vaahtoaviin puroihin. Putouksen kolmas uoma on vähemmän "putouksellinen", ja kiertää puiden alla kiemurrellen pääputouksen pohjoisesta ennen liittymistään jokeen uudelleen. Joen ylävirta ennen putousta on virkeästi solisevaa koskea, mutta könkään jälkeen veden virta hiljenee yksittäisiä koskipaikkoja lukuunottamatta. Joen alajuoksulla voi nähdä uoman yli kaatuneita puita, sekä puiden reunustamia "altaita", joiden läpi vesi virtaa tummana. Suurten kuusien ansiosta putouksen lähellä on hämärän vehreä ilmapiiri.

Kevättulvien aikaan (huhtikuussa) Hörhänkoski on kuitenkin kuin aivan eri vesiputous: tällöin vesi syöksyy karjuvana virtana yli koko kalliokynnyksen, ja muodostaa komeudessaan erittäin pippurisen vesiputouksen, jossa erillisiä virtoja on vaikea erottaa. Alajouksulle päästessään veden virta täyttää edellä kuvatut "altaat" ääriään myöten, jolloin koko metsä on yhtä pauhaavaa koskea.

Komeimmillaan ja kuvauksellisimmillaan Hörhänkoski on joen eteläiseltä rannalta ihailtuna. Kohdetta kannattaakin lähestyä ajamalla ensin päätieltä (24) kääntyvää Poikkijärventietä ja sen jälkeen Pälsiläntietä länteen. Kun Pälsiläntietä on ajettu n. 600 metriä, on suositeltavaa kääntyä oikealle (nimettömälle) soratielle ja jättää auto paikkaan, josta on lyhyt kävelymatka länteen läheisen puretun voimalinjan hakkuuaukolle.

Tämän jälkeen putoukselle pääsee kävelemällä hakkuuaukkoa pohjoiseen (200–300 metriä), ja jatkamalla sitten Heinjokea ylävirtaan n. 100 metriä, kunnes putouksen kuohut siintävät lehvästöjen takana. Maasto Hörhänkosken lähellä (ja myös hakkuuaukossa) on vaikeakulkuista, sillä valmiita polkuja ei ole, ja alueella on kosteikkoja, kivenkoloja ja tiheitä ryteikköjä. Kosteikkojen vuoksi kumisaappaiden käyttö on suositeltavaa.

Kokonaisuutena Hörhänkoski on mukava putous alueella, jolla muita "kilpailevia" putouskohteita ei juuri ole. Jos vettä olisi enemmän läpi vuoden, Hörhänkoski voisi helposti jopa kilpailla Keski-Suomen upeimpana putouksena tunnetun Jämsässä pauhaavan 7-metrisen Juveninkosken kanssa.

Vaikka nykyisellään Hörhänkoski onkin kevättulvien jälkeen hieman vähävetinen, alueellisena luonnonnähtävyytenä sillä on kuitenkin arvoa. Jos vierailet Kuhmoisissa, etkä pelkää liikkumista poluttomassa ryteikössä, voi Hörhänkoski toimia mukavana päiväretkikohteena ja kuntohaasteena. Älä myöskään kavahda hyttysiä!

Ajo-osoite

Nimetön soratie, Kuhmoinen
GPS: 61.54118 (N), 25.14431 (E)
Avaa uuteen välilehteen Google Maps -palvelussa

Pälsiläntie 63:n kohdalta oikealle kääntyvä nimetön soratie, jota ajetaan n. 200 metriä. Kävelyä putoukselle pikkuteitä, puretun voimalinjan hakkuuaukkoa ja joenvartta pitkin n. 500 metriä, osin vaikeakulkuisessa maastossa.

Video putouksesta


Kommentit (0)

Ei kommentteja.

Kirjoita uusi kommentti


Sivun ylläpito

Putous lisätty sivustolle 17.09.2017, muokattu viimeksi 01.06.2019

  Tilaa uutiskirje

Postituslistamme jäsenenä kuulet ensimmäisten joukossa uusista vesiputouksista sivustollamme.

Tilaa uutiskirjeemme täältä!

Suomen Vesiputoukset - Youtube Suomen Vesiputoukset - Pinterest

  Yhteistyössä

Twitter