Matkailuopas ja matkakertomus Suomen luonnontilaisten vesiputousten maailmasta

Hepoköngäs

****-

Puolanka

 Putouksen tiedot
Pääsy
Helppo
Korkeus (yht.) 18 m
Korkein porras 18 m
Pituus 5 m
Virtaama (kesk.) 0.68 m3/s
Virtaama (huippu) 9.5 m3/s
Luokitus Hevonhäntä
Vesistö Heinijoki
Leveysaste 64.81986 (N)
Pituusaste 27.87681 (E)
Paikkakunta Puolanka

Hepoköngäs on 2000-luvun Suomen luultavasti tunnetuin vapaa vesiputous, ainakin turistikohteena. Paitsi että kyseessä on Puolangan kunnan ykkösnähtävyys, Hepoköngäs on esitelty kuvien kanssa melkeinpä kaikissa Kainuun alueen matkailuoppaissa. Putous sijaitsee luonnonsuojelualueella Kiiminkijoen latvavesistöön kuuluvassa Heinijoessa paikassa, jossa joki ylittää lähes pystysuoran kallion. Paikka sijaitsee n. 16 kilometrin päässä Puolangan keskustasta 891-tietä Hyrynsalmen suuntaan.

Jo ensinäkemältä voi todeta, että putous todellakin on ansainnut paikkansa Kainuun ykkösnähtävyyksien joukossa. Hepoköngäs on aito vesiputous, ja sellaisena ainutlaatuinen ja virkistävä luontokohde keskellä rehevää, kuusivaltaista korpea. Vesi valuu kuohuvana "nauhana" jyrkännettä pitkin alla olevaan lampeen, saaden sen koko pinnan aaltoilemaan. Putousta on helppo ihailla niin kosken niskalta kuin itse järven rannalta, josta kohteen näkee kerralla. Myös köngästä sivuaville kallioille on mahdollista laskeutua, jos haluaa nähdä putouksen hyvin läheltä.

Hepokönkään korkeudeksi on yleensä ilmoitettu 24 metriä, mutta tosiasiassa putouksen korkeus on 18 metriä ja vaakasuora pituus 5 metriä (Lähde: Suomen luonnon ihmeitä, Risto Lounema 2001). Tämä on ylimalkaisesti nähtävissä myös maastokarttojen korkeuskäyristä. Kenties opasteissa ilmoitettu 24 metrin lukema on saatu laskemalla putouksen korkeuteen mukaan myös ylempiä koskiosuuksia – tiedä asiasta sitten. Joka tapauksessa Hepoköngäs on jylhä vesiputous, jonka arvoa ei tule vähätellä.

Hepokönkään luokse on helppo päästä, sillä kohteelle on rakennettu paitsi oma parkkialueensa, myös hyvin kunnossapidetty hiekkapolku, jota kävelemällä n. 600 metriä pääsee putouksen luokse. Alueelle rakennettujen puuluiskien ansiosta myös liikuntarajoitteiset pääsevät halutessaan katsomaan koskea, ja lisäksi järven rannalla on hyviä istumapaikkoja. UKK-reitti (Puolanka–Hyrynsalmi) kulkee Hepokönkään sivuitse, joten patikoitsijat voivat katsastaa putouksen samalla vaelluksella läheisen Komulankönkään kanssa. Turisteja varten parkkipaikan lähellä toimii myös Hepokönkään oma kahvio, joka on auki kesäisin.

Kaiken kaikkiaan Hepoköngäs on hieno luonnontilainen vesiputous, joka alueella matkailevan kannattaa ehdottomasti katsastaa. Vaikka könkään vesimäärä toukokuun tulvien jälkeen laskee merkittävästi (oheiset kuvat otettu kesäkuussa 2009 ja toukokuussa 2015), on putous varmasti näkemisen arvoinen aina keväästä syksyn lopulle.

Ps. Mainittakoon vielä, että Hepoköngäs valittiin Suomen kauneimmaksi putoukseksi äänestyksessämme syksyllä 2014!

Ajo-osoite

Hepokönkääntie 21, Puolanka
GPS: 64.82261 (N), 27.87741 (E)
Avaa uuteen välilehteen Google Maps -palvelussa

Kävelyä parkkipaikalta putoukselle n. 600 m.

Video putouksesta

Palvelut putouksen lähellä:

Vuokramökki

Leirintäalue

Kahvila

Sauna

Muita putouksia lähialueella (alle 30 km):

Komulanköngäs

Hyrynsalmi


Kommentit (14)

   michael - 24.07.2016, 19:18

Michael tainu käydä kerran?

   Ransu - 19.06.2016, 11:41

Hieno paikka käyny kerran oisko ollu joskus heinäkuussa ja oli vähällä vedelläkin hieno ilmestys

   Tero Hintsa - 28.05.2016, 10:29

Hepoköngäs oli ehdottoman hieno kuvauspaikka. Testasin ekaa kertaa kalansilmää putouksilla, mielenkiintoisia kuvia veden alta ja päältä. Räpsäisyjä löytyy blogista https://kuvakulmilla.com/2016/05/28/kalansilmakuvakulma/

   michael - 06.03.2016, 14:15

Puolangan kunnan sivusto on jo pitkään mainostanut putousta Suomen korkeimpana. Puolankalaisten matkailu kunnan ulkopuolelle vaikuttaisi olevan hyvin rajoittunutta mainoksista päätellen. Hepoköngäs sinällään ei ole kovin vakuuttava ilmestys, mutta katselee sitäkin keväisin, ainakin sen yhden kerran.

   Sauli - 11.07.2015, 17:07

Korkeus lasketaan vaarmaan hypotenuusan avulla, joten se on pitempi kuin pelkkä kartan korkeus. Minusta oikea vastaus on siis 24m, koska itse putous on niin pitkä.

1
2
3

Kirjoita uusi kommentti


Sivun ylläpito

Putous lisätty sivustolle 02.11.2011, muokattu viimeksi 10.12.2022

  Tilaa uutiskirje

Postituslistamme jäsenenä kuulet ensimmäisten joukossa uusista vesiputouksista sivustollamme.

Tilaa uutiskirjeemme täältä!

Suomen Vesiputoukset - Youtube Suomen Vesiputoukset - Pinterest

  Yhteistyössä

Twitter