Matkailuopas ja matkakertomus Suomen luonnontilaisten vesiputousten maailmasta

Hepoköngäs

****-

Puolanka

 Putouksen tiedot
Pääsy
Helppo
Korkeus (yht.) 18 m
Korkein porras 18 m
Pituus 5 m
Virtaama (kesk.) 0.68 m3/s
Virtaama (huippu) 9.5 m3/s
Luokitus Hevonhäntä
Vesistö Heinijoki
Leveysaste 64.81986 (N)
Pituusaste 27.87681 (E)
Paikkakunta Puolanka

Hepoköngäs on 2000-luvun Suomen luultavasti tunnetuin vapaa vesiputous, ainakin turistikohteena. Paitsi että kyseessä on Puolangan kunnan ykkösnähtävyys, Hepoköngäs on esitelty kuvien kanssa melkeinpä kaikissa Kainuun alueen matkailuoppaissa. Putous sijaitsee luonnonsuojelualueella Kiiminkijoen latvavesistöön kuuluvassa Heinijoessa paikassa, jossa joki ylittää lähes pystysuoran kallion. Paikka sijaitsee n. 16 kilometrin päässä Puolangan keskustasta 891-tietä Hyrynsalmen suuntaan.

Jo ensinäkemältä voi todeta, että putous todellakin on ansainnut paikkansa Kainuun ykkösnähtävyyksien joukossa. Hepoköngäs on aito vesiputous, ja sellaisena ainutlaatuinen ja virkistävä luontokohde keskellä rehevää, kuusivaltaista korpea. Vesi valuu kuohuvana "nauhana" jyrkännettä pitkin alla olevaan lampeen, saaden sen koko pinnan aaltoilemaan. Putousta on helppo ihailla niin kosken niskalta kuin itse järven rannalta, josta kohteen näkee kerralla. Myös köngästä sivuaville kallioille on mahdollista laskeutua, jos haluaa nähdä putouksen hyvin läheltä.

Hepokönkään korkeudeksi on yleensä ilmoitettu 24 metriä, mutta tosiasiassa putouksen korkeus on 18 metriä ja vaakasuora pituus 5 metriä (Lähde: Suomen luonnon ihmeitä, Risto Lounema 2001). Tämä on ylimalkaisesti nähtävissä myös maastokarttojen korkeuskäyristä. Kenties opasteissa ilmoitettu 24 metrin lukema on saatu laskemalla putouksen korkeuteen mukaan myös ylempiä koskiosuuksia – tiedä asiasta sitten. Joka tapauksessa Hepoköngäs on jylhä vesiputous, jonka arvoa ei tule vähätellä.

Hepokönkään luokse on helppo päästä, sillä kohteelle on rakennettu paitsi oma parkkialueensa, myös hyvin kunnossapidetty hiekkapolku, jota kävelemällä n. 600 metriä pääsee putouksen luokse. Alueelle rakennettujen puuluiskien ansiosta myös liikuntarajoitteiset pääsevät halutessaan katsomaan koskea, ja lisäksi järven rannalla on hyviä istumapaikkoja. UKK-reitti (Puolanka–Hyrynsalmi) kulkee Hepokönkään sivuitse, joten patikoitsijat voivat katsastaa putouksen samalla vaelluksella läheisen Komulankönkään kanssa. Turisteja varten parkkipaikan lähellä toimii myös Hepokönkään oma kahvio, joka on auki kesäisin.

Kaiken kaikkiaan Hepoköngäs on hieno luonnontilainen vesiputous, joka alueella matkailevan kannattaa ehdottomasti katsastaa. Vaikka könkään vesimäärä toukokuun tulvien jälkeen laskee merkittävästi (oheiset kuvat otettu kesäkuussa 2009 ja toukokuussa 2015), on putous varmasti näkemisen arvoinen aina keväästä syksyn lopulle.

Ps. Mainittakoon vielä, että Hepoköngäs valittiin Suomen kauneimmaksi putoukseksi äänestyksessämme syksyllä 2014!

Ajo-osoite

Hepokönkääntie 21, Puolanka
GPS: 64.82261 (N), 27.87741 (E)
Avaa uuteen välilehteen Google Maps -palvelussa

Kävelyä parkkipaikalta putoukselle n. 600 m.

Video putouksesta

Palvelut putouksen lähellä:

Vuokramökki

Leirintäalue

Kahvila

Sauna

Muita putouksia lähialueella (alle 30 km):

Komulanköngäs

Hyrynsalmi


Kommentit (14)

   Veeti - 23.06.2015, 07:01

On kyllä mahtava paikka tämä hepoköngäs. Muuten kartan korkeuskäyrien mukaan köngäs olisi alle 20 metriä korkea. Veikkaan että jos vain pystysuora osuus lasketaan korkeutta tulee noin 18 metriä, mutta jos otetaan mukaan könkään yläpuolella oleva koskiosuus, tulee korkeutta yhteensä 24 metriä. Jokatapauksessa hepoköngäs on ehdottomasti tutustumisen arvoinen paikka kaikille kauniista vesiputouksista kiinnostuneille :)

   Erkki - 08.12.2014, 10:58

Kävin viime Juhannuksen aikaan katsomassa putousta ja vaikka sää oli kylmä niin putouksen kohina ja kauneus lämmitti mieltä. Kun palasin uudestaan nyt joulukuun alussa Hepokönkäälle niin näky oli todella mahtava, sillä luonto oli luminen ja vesi oli jäätyessään muodostanut putouksen reunoille kauniita ja upeita jääpilareita joka palkitsi reissun parhaalla mahdollisella tavalla...ja vielä kiitos kun kunta on laittanut polut ja portaat kuntoon putoukselle mentäessä.

   Jarmo - 31.05.2014, 17:08

Hepoköngäs on hieno. Joku tosin voisi joskus tarkistaa tuon korkeuden. Karttojen mukaan se ei voi olla 24 metriä, sillä se on kartalla selkeästi 175m ja 195m korkeuskäyrien välissä.

   Petri - 27.11.2013, 22:32

On muuten valokuvaajalle hyvä paikka ottaa kuvia :P varsinkin pimeellä kun saa tähdet mukaan!!

1 2
3

Kirjoita uusi kommentti


Sivun ylläpito

Putous lisätty sivustolle 02.11.2011, muokattu viimeksi 10.12.2022

  Tilaa uutiskirje

Postituslistamme jäsenenä kuulet ensimmäisten joukossa uusista vesiputouksista sivustollamme.

Tilaa uutiskirjeemme täältä!

Suomen Vesiputoukset - Youtube Suomen Vesiputoukset - Pinterest

  Yhteistyössä

Twitter